Zece pasi pentru a incepe sa scrii o carte

Incepi sa scrii o carte

 

„Vreau să scriu o carte, dar nu știu de unde să încep”, este o afirmatie pe care o auzim foarte des.

Candva… ma aflam si eu printre cei care „zbierau” tare si apasat aceeasi lozinca.
Intre timp am avansat.

Nu doar ca am reusit sa scriu prima carte, dar… brusc m-a lovit muza si am repetat figura. 🙂

In engleza… ca tot romanul care… nu pricepe de ce caile „natale” sunt atat de intortocheate si costisitoare.

Dar… sa revenim la subiectul de astazi. Cu siguranta o sa ne mai aplecam asupra afirmatiilor de mai sus.

Si pana atunci…

Iată 10 pași si 9 Carti

pentru a începe să scrii cartea mult dorita

 

1. Joaca jocuri de cuvinte precum Scrabble si cuvinte încrucișate. Da, ai citit bine! Aceste jocuri și altele asemanatoare te vor determina să iti urnesti mintea creativă și să te concentrezi asupra cuvintelor.

Joc de Scrabble
                    Cumpara-ti un Joc de Scrabble! Click pe poza.

2. Permite scrisului tau să fie distractiv. Sinele tau creativ seamana cu un copil. Când încerci să-l faci să funcționeze sau să-l forțezi să scrie, se oprește. Fluidul acestui sine creativ curge cel mai bine atunci când are libertate, si nu este supus presiunii. Personal, am hotarat sa imi exersez mana jucandu-ma cu Caligrafia. Ceea ce, evident, poti face si tu.  Nu am prea gasit material informativ pe piata romaneasca in legatura cu acest domeniu, dar… tot mi-am achizitionat o superba carte. Crede-ma… nu exagerez deloc afirmand ca este superba!

Scrierea caligrafica
Click pe imagine pentru a afla mai multe despre Scrierea Caligrafica

 

3. Găseste un subiect de care iti pasă profund și scrie despre acesta. Vei vedea ca „recipientul” tau de gânduri pe această temă este plin și nu va trebui să te chinui pentru a gasi cuvintele potrivite.

Totul incepe cu pasiunea
                      Click pe imagine pentru detalii despre aceasta carte!

4. Abordeaza un proces de scriere cat mai relaxat. Pur si simplu… Scrie!… fara sa-ti faci griji in legatura cu rezultatul. Poti oricand face modificari din mers. Sa incepi cu inceputul. mai intai… scrie ceva si abia apoi vezi daca trebuie sa fie ceva schimbat.

Cum te poti rata ca scriitor
                   Click pe imagine pentru detalii despre carte

5. Nu incerca sa-ti anulezi personalitatea crezand ca exista o conduita trasata deja pentru un scriitor. Personalitatea si obiceiurile tale nu au nici o legatura cu modul in care te dezvolti ca scriitor. Îți dezvolți capacitatea de scriere doar prin practică. Singura modalitate de a ajunge un scriitor mai bun este să scrii.

Curiozitati literare
           Click pe imagine pentru detalii despre carte

6. Scrie în fiecare zi. O poveste ce este scrisă, a fost initial o singura propoziție. Dacă simți că nu ai prea mult timp să stai și să scrii, fa-o macar 15 minute pe zi. Va veni curand si ziua in care vei vedea diferenta.

Cum sa scrii propria poveste
             Click pe imagine pentru detalii despre carte

7. Există o poveste în orice. Găseste un subiect despre care simti ca și ceilalți ar trebui să știe. Păstreaza la indemana un creion, stilou, hârtie, telefonul sau orice altceva care iti poate „înregistra” gândurile și povestile. Niciodată nu știi când gândul tau creativ va izbucni si va începe să se dezvolte.

Cum sa scrii o carte de aventuri
           Click pe imagine pentru detalii despre carte

8. Exact ca tine, scrisul tău și cartea ta vor fi unice. Nu iti face griji ca nu ai citit suficiente carti scrise de altii pe aceeasi tema. Nu-ti face griji nici in legatura cu stilul lor. Este la fel ca și darul cântului… câteodată s-ar putea să semene cu cantecul altcuiva, dar vocea ta este si va fi intotdeauna… vocea ta.

Ce a vrut sa spuna autorul
            Click pe imagine pentru detalii despre carte

9. Nu exista decat o singura cale ce te va duce la scrierea unei carti. Evident ca… Poți visa ca o sa fii un autor faimos. Poți spune altora că scrii o carte. Poți frecventa cursuri de scris. Te poți chiar alătura unui grup de scriitori. Dar… există o singură cale peentru a deveni un autor. Trebuie să scrii!

Literatura de azi
           Click pe imagine pentru detalii despre carte

10. Si nu in ultimul rand… Stabileste o dată limita a obiectivului de a-ti termina manuscrisul. Iar pana atunci… Incepe sa scrii astazi! Acum. Poti începe doar facand o schiță. Poți începe de la mijloc sau de la sfârșit. Asigura-te însă că pornesti la drum!

Simtul scrierii
                    Click pe imagine pentru detalii despre carte

 ***
ABONARE

Doresti sa primesti direct in inbox ultimele articole postate, fara sa mai pierzi timp ca sa le cauti? Aboneaza-te la Newsletter! Carti, noutati editoriale, sfaturi pentru cititori si scriitori, promotii limitate… toate sunt menite sa iti infrumuseteze viata.

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

12 COMENTARII

    • Felicitari pentru dorinta, Almona! Daca ar fi dupa mine, as implementa samanta acestei dorinte in mintea oricarui om. Poate ca… in viitor o sa pregatesc un curs despre acest lucru. te-ar interesa? Evident ca ar fi gratuit, cel putin pentru grupa experimentala. 🙂

  1. Plăcut articol, și foarte realist.Desi unii spun că este ușor să scrii o carte, cred că este greu să scrii o carte bună. Succes in cariera literară.

  2. Felicitari pentru tot ce faci! Am discutat cu cateva persoane despre „de ce nu scriu eu o carte” – aici fiind eu, pentru ca multi ma vad scriind si carti. Este adevarat ca toata viata mea se imparte intre citit si scris, dar nu simt sa scriu si carti, sau nu inca. Oricum, ideile tale cu siguranta imi vor fi utile cand voi decide ca a venit momentul sa scriu o carte.

    • Multumesc mult, Eva Anca! Cred ca procedezi foarte bine neincercand sa scrii o carte daca nu simti acea „chemare”. Cu siguranta atunci cand va veni momentul, vei scrie o capodopera. Orice incercare fortata, nu poate sa aiba un rezultat care sa te satisfaca. Dar… tu stii deja asta… 🙂

  3. Încă n-a încolțit în mine ideea de-a scrie o carte, dar o îndemn de multă vreme pe cumnata-mea s-o facă. O să-i recomand articolul tău. Poate îi induc acea doză de curaj 🙂

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici