10 Citate de Agatha Christie despre Scris

Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan, DBE (născută Miller; 15 septembrie 1890 – 12 ianuarie 1976), cunoscută în general ca Agatha Christie, a fost o scriitoare de romane, povestiri scurte și piese de teatru polițiste.
A scris și romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai puțin cunoscute, nebucurandu-se de acelasi succes la public.
Operele sale, în principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită „Regina Crimei”, ea fiind considerată ca unul dintre cei mai importanți și inovativi autori ai genului.
Agatha Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records, printre alții, ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. UNESCO consideră că ea este actualmente autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puțin 56), fiind depășită doar de operele colective ale corporației Walt Disney Productions.
Până în 2006, cărțile sale s-au vândut în două miliarde de exemplare, în întreaga lume. Agatha Christie a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi.
10 Citate de Agatha Christie despre Scris
01. Cel mai bun moment pentru a planifica o carte este în timp pregatesti diferite feluri de mâncare.
02. Întotdeauna am crezut în scrisul fără un colaborator, pentru că acolo unde doi oameni scriu aceeași carte, fiecare crede că își face griji și doar jumătate din redevențe.
03. Întotdeauna trebuie să existe o perioadă de timp după realizarea unei lucrări creative înainte de a o putea evalua în orice fel.
04. Critica voastră este de fapt descrierea modului in careă voi ați fi scris cartea, dar asta nu înseamnă că stilul ar fi potrivit pentru un alt autor. Cu toții avem propriile noastre căi de exprimare.
05. Nu este bine să începem prin a gândi că cineva este un geniu născut în ceruri – unii oameni sunt, dar extrem de puțini. Trebuie să înveți abilitățile tehnice, iar abia apoi, puteți aplica propriile idei creative; inevitabil, trebuie să vă supuneți disciplinei.
06. Nu există nici o îndoială că efortul implicat în scris, mă ajută să țin la punct scrierea.
07. Există o lungime standard pentru o scriere.
08. Când începeți să scrieți, sunteți, de obicei, sub impresia admirației fata de un scriitor și, indiferent ca vreți sau nu, nu o sa puteți să ii copiați stilul. Adesea, nu este un stil care să vă fie potrivit și imitandu-l, ajungeti să scrieți prost. Dar, pe măsură ce trece timpul, sunteti mai puțin influențati de aceasta admirație. Veți admira anumiți scriitori, ați putea dori chiar să scrieți ca ei, dar știti deja destul de bine, că nu puteți.
09. Imaginația este un slujitor bun și un maestru rău.
10. Nu faceți niciodată ceva pe care alții îl pot face pentru voi.

Majoritatea operelor Agathei Christie sunt focalizate pe descoperirea autorului unei crime, mediul social fiind acela al clasei de mijloc sau bogate engleze.
De obicei un detectiv se ocupă de identificarea criminalului, acesta fie intrând în contact din întâmplare cu mediul crimei, fie fiind chemat de o persoană implicată într-un fel sau altul în acțiune.
În general, detectivul interoghează suspecții principali, analizează locul crimei și indică fiecare indiciu, astfel încât cititorul să aibă șansa să rezolve el însuși enigma.
Spre finalul operei, de multe ori unul dintre suspecți este omorât, de multe ori deoarece a descoperit din întâmplare criminalul și este astfel redus la tăcere.
În unele romane, ca de exemplu Moartea vine ca un sfârșit, au loc chiar mai multe crime. În scena finală, detectivul organizează o întâlnire a tuturor suspecților și denunță făptașul treptat, odată cu numeroase alte secrete uneori fără legătură cu crima. Crimele sunt de obicei foarte ingenioase, implicând de multe ori și numeroase aspecte menite să distragă atenția de la criminal.
CLICK pe imagine pentru detalii despre
„Moartea vine ca un sfarsit” de Agatha Christie

Extras din articolul
Detectivii din Cartile Agathei Christie
AUTOBIOGRAFIE de Agatha Christie

Agatha Christie (15 septembrie 1890-12 ianuarie 1976) fost o scriitoare engleza de romane, povestiri scurte si piese de teatru politiste.
A scris si romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai putin cunoscute.
Scrierile ei, in principal cele care il au ca personaj principal pe Hercule Poirot sau pe Miss Jane Marple, au facut ca Agatha Christie sa fie numita „Regina Crimei”, fiind onsiderata unul dintre cei mai importanti si inovativi autori ai genului.
Ea a fost numita de catre Guinness Book of World Records, printre altii, ca cel mai vandut scriitor al tuturor timpurilor, alaturi de W. Shakespeare.
Pana in 2006, cartile ei s-au vandut in doua miliarde de exemplare, in intreaga lume. Agatha Christie a publicat 80 de romane si nuvele si 19 piese de teatru, traduse in peste 70 de limbi.
Agatha Christie a calatorit mult, numeroase destinatii din Orientul Mijlociu servindu-i drept decor in unele romane.
Crima din Orient Express, unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, a fost scrisa la Hotelul Pera Palace din Istambul, camera fiind apoi pastrata ca un memorial dedicat scriitoarei.
Aventurile din cel putin doua dintre operele sale se desfasoara in jurul resedintei Abney Hall din Cheshire, detinuta de cumnatul sau, J. Watts.
A murit la varsta de 85 ani, din cauze naturale, la resedinta Winterbrook de langa Wallingford.
AUTOBIOGRAFIE de Agatha Christie

Doresti sa primesti direct in inbox ultimele articole postate, fara sa mai pierzi timp ca sa le cauti? Aboneaza-te la Newsletter! Carti, noutati editoriale, sfaturi pentru cititori si scriitori, promotii limitate… toate sunt menite sa iti infrumuseteze viata.
- Pavel Corut – Romane Autobiografice [5/5 ] - 15 iulie 2022
- Pavel Corut – Romane de Dragoste si Poezii [4/5 ] - 8 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Arta Succesului [3/5 ] - 1 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Octogonul [2/5 ] - 24 iunie 2022
- Pavel Corut – Viata si opera literara [1/5 ] - 18 iunie 2022
- Expoziție de Carte veche la MNLR - 20 mai 2022
- Vorbim despre învățătura și practica Dzogchen - 12 mai 2022
- Secrete de Scriitor: Eva Anca Hamza - 20 aprilie 2022
- Lansare de carte – Actorie sau magie - 8 aprilie 2022
- Eveniment – Muzeul National al Literaturii Romane - 1 aprilie 2022