Apus de soare. Viforul. Luceafărul
de Barbu Stefanescu Delavrancea

 

Apus de soare Viforul Luceafarul
CLICK pe carte!

Limba: Romana
Data publicării: 2018
Editura: Cartex
Colectie: Literatura romana romantica
Tip copertă: Paperback
Nr Pag: 304
Dimensiuni:H: 20cm | l: 13cm

 

CLICK AICI pentru a cumpara cartea!

Descriere

La acest temperament histrionic prin excelenta, sa adaugam cultul lui Delavrancea pentru muzica simfonica si de opera – mediul in care traia familia scriitorului fiind unul eminamente artistic. Nu e o exagerare a spune ca Delavrancea isi auzea piesele – si nu doar replicile personajelor, ci toate efectele de zgomot (tunete, fulgere) care insotesc momentele dramatice (mai ales in Apus de soare), pentru a intensifica efectul asupra spectatorului. De aceea indicatiile scenice ale autorului ar trebui citite cu mare atentie: pentru ca avem astfel ocazia de a vedea cum gandea Delavrancea insusi – mare actor, ca orice mare orator – aparitiile eroilor, ca si fundalul sonor care sa-i insoteasca. Sa mai adaugam si certul talent plastic al scriitorului – manuscrisele sale au mereu desene pe margine, spre exemplu. Astfel ca tot Delavrancea era si primul care isi reprezenta mental piesele, fixandu-le in spatiu. ~ Oana Soare

Apus de soare (1909), prima piesă din Trilogia Moldovei, a avut de la bun început un răsunător succes de scenă. Drama bătrânului domn al Moldovei, Ştefan cel Mare, luptând până la ultima suflare pentru a păstra integritatea şi unitatea statului său, a mişcat sufletele patrioţilor ce visau la unirea tuturor provinciilor româneşti.

Nici celelalte două părţi ale trilogiei- Viforul şi Luceafărul, ambele apărute în 1910 – n-au trecut neobservate, stârnind controverse aprinse în presa vremii. Ele recuperează domniile lui Stefăniță-vodă şi a lui Petru Rareş, dar Ştefan cel Mare este prezent şi în acestea ca punct de repere. Urmaşii săi n-au ştiut să se ridice la înălţimea sa, ne spune Delavrancea, însă poporul i-a păstrat o amitire pioasă şi chiar l-a transformat în erou de legendă.

Succesul şi importanța trilogiei moldoveneşti, adăugate activităţii sale neobosite de scriitor, avocat şi jurnalist, au fost motive în plus pentru alegerea lui Delavrancea ca membru al Academiei Române (1912).

Apus de soare. Viforul. Luceafărul

 

Trilogia Moldovei
CLICK pe carte!

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici