Apus de soare. Viforul. Luceafărul
de Barbu Stefanescu Delavrancea

Limba: Romana
Data publicării: 2018
Editura: Cartex
Colectie: Literatura romana romantica
Tip copertă: Paperback
Nr Pag: 304
Dimensiuni:H: 20cm | l: 13cm
CLICK AICI pentru a cumpara cartea!
Descriere
La acest temperament histrionic prin excelenta, sa adaugam cultul lui Delavrancea pentru muzica simfonica si de opera – mediul in care traia familia scriitorului fiind unul eminamente artistic. Nu e o exagerare a spune ca Delavrancea isi auzea piesele – si nu doar replicile personajelor, ci toate efectele de zgomot (tunete, fulgere) care insotesc momentele dramatice (mai ales in Apus de soare), pentru a intensifica efectul asupra spectatorului. De aceea indicatiile scenice ale autorului ar trebui citite cu mare atentie: pentru ca avem astfel ocazia de a vedea cum gandea Delavrancea insusi – mare actor, ca orice mare orator – aparitiile eroilor, ca si fundalul sonor care sa-i insoteasca. Sa mai adaugam si certul talent plastic al scriitorului – manuscrisele sale au mereu desene pe margine, spre exemplu. Astfel ca tot Delavrancea era si primul care isi reprezenta mental piesele, fixandu-le in spatiu. ~ Oana Soare
Apus de soare (1909), prima piesă din Trilogia Moldovei, a avut de la bun început un răsunător succes de scenă. Drama bătrânului domn al Moldovei, Ştefan cel Mare, luptând până la ultima suflare pentru a păstra integritatea şi unitatea statului său, a mişcat sufletele patrioţilor ce visau la unirea tuturor provinciilor româneşti.
Nici celelalte două părţi ale trilogiei- Viforul şi Luceafărul, ambele apărute în 1910 – n-au trecut neobservate, stârnind controverse aprinse în presa vremii. Ele recuperează domniile lui Stefăniță-vodă şi a lui Petru Rareş, dar Ştefan cel Mare este prezent şi în acestea ca punct de repere. Urmaşii săi n-au ştiut să se ridice la înălţimea sa, ne spune Delavrancea, însă poporul i-a păstrat o amitire pioasă şi chiar l-a transformat în erou de legendă.
Succesul şi importanța trilogiei moldoveneşti, adăugate activităţii sale neobosite de scriitor, avocat şi jurnalist, au fost motive în plus pentru alegerea lui Delavrancea ca membru al Academiei Române (1912).
Apus de soare. Viforul. Luceafărul

- Pavel Corut – Romane Autobiografice [5/5 ] - 15 iulie 2022
- Pavel Corut – Romane de Dragoste si Poezii [4/5 ] - 8 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Arta Succesului [3/5 ] - 1 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Octogonul [2/5 ] - 24 iunie 2022
- Pavel Corut – Viata si opera literara [1/5 ] - 18 iunie 2022
- Expoziție de Carte veche la MNLR - 20 mai 2022
- Vorbim despre învățătura și practica Dzogchen - 12 mai 2022
- Secrete de Scriitor: Eva Anca Hamza - 20 aprilie 2022
- Lansare de carte – Actorie sau magie - 8 aprilie 2022
- Eveniment – Muzeul National al Literaturii Romane - 1 aprilie 2022