O biblioteca publica este o colecție de surse de informații și resurse similare, accesibile unei anumite comunități, pentru referință sau împrumut.
Oferă acces fizic sau digital la materiale și poate fi o clădire sau o cameră fizică, un spațiu virtual sau ambele.
Colecția bibliotecii publice poate include cărți, periodice, ziare, manuscrise, filme, hărți, printuri, documente, microfilm, CD-uri, casete, casete video, DVD-uri, discuri Blu-ray, e-carti, audiobook, baze de date, și alte formate.
Bibliotecile publice variază în mărime, de la câteva rafturi de cărți la câteva milioane de articole.
Sidney Sheldon descrie bibliotecile… intr-un mod aproape perfect: „Bibliotecile stochează energia care alimentează imaginația. Acestea deschid ferestrele lumii și ne inspiră să explorăm, să realizăm și să contribuim la îmbunătățirea calității vieții noastre „.
Laura Bush, în citatul ei celebru, a spus: „Am descoperit ca, cel mai valoros lucru din portofelul meu este cardul de bibliotecă.”
Jon Bing subliniaza ca „A întreba de ce avem nevoie de toate aceste biblioteci, atunci când există atât de multe informații disponibile în altă parte, este la fel de sensibil ca și a intreba de ce sunt necesare atatea harti astazi, cand există atât de
multe drumuri.“
Bibliotecile lumii sunt amenințate.
Eleanor Crumblehulme, librar la University of British Columbia, spune „A desfiinta o biblioteca publica în timpul unei recesiuni, este ca a desfiinta spitalele în timpul unei maladii. „
Bibliotecile sunt esențiale daca dorim sa oferim cetățenilor acces la cunoștințe.
În timpurile digitale sunt necesare mai mult ca oricând.
Astazi, in epoca internet, toată lumea poate vizita o bibliotecă fără a-si părăsi casa.
Este doar o chestiune de deschidere a unui site de bibliotecă și nu doar ca poți împrumuta o carte electronică, ci deasemenea, poti să pui bibliotecarului o întrebare online.
Cu toate acestea, cel mai important aspect este ca, bibliotecile sunt locuri unde poți aștepta sa gasesti răspunsuri inteligente și clare chiar și la cele mai dificile întrebări.
Acum, când am discutat despre importanța bibliotecilor, este timpul să trecem prin lumină importanța rolului bibliotecarilor.
Jarrett J. Krosoczka, scriitor, spune: „Este o concepție greșită si tristă, aceea că bibliotecarii doar verifică pur și simplu cărțile …”
Un bibliotecar este o persoană care se ocupă sau lucrează profesional într-o bibliotecă și este responsabilă pentru managementul și serviciile sale.
Bibliotecarul are grijă de bibliotecă și resursele acesteia.
Activitatea tipică a unui bibliotecar include gestionarea dezvoltării colectării și a achizițiilor, catalogarea, gestionarea colecțiilor, circulația și furnizarea unei game de servicii, cum ar fi serviciile de referință, informare, instruire, etc.
Un bibliotecar din secolul XXI trebuie să fie la curent cu schimbările tehnologice.
Potrivit lui Neil Gaiman „Google vă poate aduce înapoi 100.000 de răspunsuri, un bibliotecar vă poate aduce înapoi pe cel potrivit.“
***
O CARTE PE ZI
Cartea deschisă a Împărăţiei.
De la Betleemul Naşterii la Ierusalimul Învierii
Valeriu Anania

- Pavel Corut – Romane Autobiografice [5/5 ] - 15 iulie 2022
- Pavel Corut – Romane de Dragoste si Poezii [4/5 ] - 8 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Arta Succesului [3/5 ] - 1 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Octogonul [2/5 ] - 24 iunie 2022
- Pavel Corut – Viata si opera literara [1/5 ] - 18 iunie 2022
- Expoziție de Carte veche la MNLR - 20 mai 2022
- Vorbim despre învățătura și practica Dzogchen - 12 mai 2022
- Secrete de Scriitor: Eva Anca Hamza - 20 aprilie 2022
- Lansare de carte – Actorie sau magie - 8 aprilie 2022
- Eveniment – Muzeul National al Literaturii Romane - 1 aprilie 2022
O biblioteca publica este inchisa atunci cand conducatorii isi doresc un popor prost si usor de manipulat, un om needucat este o tragedie…
Adevar graiesti. Si, din pacate… conducatorii lumii doar asta isi doresc.
„Biblioteca este templul învăţăturii, iar învăţătura a eliberat mai mulţi oameni decât toate războaiele din istorie. spunea” Carl Thomas Rowan.
Foarte frumos scris articolul!
Multumesc, Alexandrina. Atat pentru apreciere cat si pentru completarea listei cu citate.
imi place cum ai pus problema. si acum stau si ma gandesc ca nu am mai fost la biblioteca publica din oras de ceva timp, mai exact mai bine de 10 ani…
Multumesc, Gabriela! Citind cuvintele tale, mi-am amintit de una din bibliotecile mele favorite in vremea adolescentei. Functiona intr-o cladire frumoasa, in centrul Bucurestiului, fix langa o biserica. Nu pot sa-ti descriu dezamagirea pe care am avut-o cand mergand sa duc doua carti imprumutate inapoi, si evident sa iau altele… am gasit un mare lacat pe usa. Niste despepti aflati probabil la conducere, hotarasera ca sa treaca acea cladire in patrimoniul bisericii si, ca atare, biblioteca sa fie desfiintata. Am si acum cele doua carti in biblioteca. Nu am mai avut cui sa le inapoiez. Biserica cu pricina e tot acolo, iar eu ocolesc locul de cate ori pot. Noroc ca nu se afla in drumurile mele zilnice. Iti multumesc ca m-ai aruncat inapoi in timp. Tare frumos era in acea biblioteca… unde… ma simteam ca un om mare. 🙂
Odata, jobul meu de vis era sa fiu bibliotecar. Sa traiesc intr-o lume de carti, inconjurata de ele, si sa pot impartasi ganduri, idei si sfaturi cu cititorii care ar fi trecut pragul bibliotecii. Nu am ajuns bibliotecar, dar am fost un timp librar si a fost la fel de minunat.
Ooo… ce frumos trebuie sa fi fost librar! Pe mine viata m-a aruncat in mainile ingineriei. Dar, acum, planuiesc sa bat in retragere si sa ma ocup exclusiv de scris. Inclus bloggingul 🙂 . Saptamana trecuta am fost intr-una din bibliotecile Barnes&Noble din US si dupa ce… aproape ca m-au dat cu forta afara, ca nu as mai fi plecat de acolo… i-am marturisit sitului meu ca dupa ce ma las de jobul zilnic, doresc sa infiintez o biblioteca. Asa ca… iti inteleg si simt cu siguranta visul de a fi bibliotecar. Multumesc pentru destainuri. 🙂
Am petrecut mult timp in biblioteca in anii de facultate, cateodata ii simt lipsa.
Recunosc ca in timpul studentiei ma tineam departe de biblioteca facultatii. Dar… deoarece frecventam Politehnica… cred ca este de inteles de ce fugeam de ea 🙂