ROSTUL CITITULUI

(poveste cu talc, preluata din social media)

"Acesta este rostul cititului . Aceasta este arta lecturii."
„Acesta este rostul cititului . Aceasta este arta lecturii.”

– Am citit o gramada de carti, insa in mare majoritate le-am uitat. Atunci, care e rostul cititului, fu intrebarea pe care un elev i-o adresa Maestrului sau?
Maestrul nu-i oferi niciun raspuns.

Dupa cateva zile, in timp ce se aflau in apropierea unui rau, Maestrul ii spuse tanarului invatacel ca ii e sete. Apoi ii arata o strecuratoare veche si murdara, ce odihnea pe pamant si ii ceru sa ii aduca putina apa sa bea.

– Maestre, ce imi cereti e lipsit de logica, protesta tanarul.

Maestrul insa nu-i oferi nicio explicatie, vazandu-si netulburat de meditatia lui.

Intelegand ca nu avea sens sa-si contrazica Maestrul, tanarul ucenic lua strecuratoarea si incepu sa execute absurda operatiune.
Si asa, tot scufunda strecuratoarea in apa si tot o umplea si de fiecare data apa se scurgea prin orificiile strecuratorii.
Zeci de ori, sute de ori, a tot incercat, dar n-a fost chip ca apa sa ramana in strecuratoare.

Intr-un tarziu, epuizat, se aseza langa Maestru:
– Mi-e peste putinta sa aduc apa cu strecuratoarea.
Iarta-ma Maestre, mi-e imposibil; nu am reusit sa trec aceasta proba, am ratat, imi pare rau!

Cum sa ai o viata mai buna
CLICK pe carte pentru detalii

– Nu, raspunse zambind Maestrul, nu ai ratat. Priveste strecuratoarea: acum straluceste, e curata, zici ca e noua.
Apa care s-a scurs prin orificii a curatat-o.

Vezi tu?, continua Maestrul, inaite de a citi o carte esti precum era strecuratoarea la inceput, iar cartea, precum apa din rau.
Nu are atat de mare importanta daca nu poti pastra totul in memoria ta; importanta este apa pe care cartile o lasa sa curga in tine; pentru ca, fara urma de indoiala, cartile, cu ideile lor, cu emotiile lor, cu sentimentele lor, cu cunoasterea lor, cu adevarul pe care il gasesti in paginile lor…curata mintea ta si spiritul tau si te fac sa devii alt om: unul mai bun, renovat.

Acesta este rostul cititului .
Aceasta este arta lecturii.

~ Maribel PA ~

Traducere, Ioana Suta

 

Si acum, daca tot stii care-i rostul cititului…

Am o veste buna pentru oamenii ocupati.

Daca nu ai timp sa citesti, nu-ti fa griji. Citesc eu pentru tine. Tot ce trebuie tu sa faci este sa… asculti Lectura de Duminica.

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici