Cartea deschisa a Imparatiei. De la Betleemul Naşterii la Ierusalimul Învierii
Valeriu Anania

Valeriu Anania
CLICK pe carte!

Data apariției: 2011
Autor: Valeriu Anania
Prefaţator: Ştefan Iloae, Jan Nicolae, Vasile Gordon
Editura: Polirom
Pagini: 472
Limba: Română
Hârtie: 120g/m

 

CLICK AICI pentru a cumpara cartea!

 

 

Descriere

„In iconomia mintuirii, Nasterea si Invierea Domnului sunt noutati absolute, care au rescris istoria si singurele care contrazic des invocatul adagiu din Ecclesiast «nimic nou sub soare» (1,9). An de an, reiterarea lor liturgica este marcata si de citirea scrisorilor pastorale primite din partea chiriarhilor, o veche si frumoasa traditie.

„Dintre liniile de forta ale personalitatii Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania, cea de propovaduitor al Evangheliei are toate sansele nu doar sa-l descrie in profunzime, ci sa-l faca roditor in continuare, mult dincolo de orizontul prezentului. Cartea deschisa a Imparatiei reprezinta un autentic ghid catehetic nascut dintr-o urgenta pastorala, clamata adesea in agora noastra teologica, dar numai partial rezolvata: catehizarea liturgica a credinciosilor… Cartea Imparatiei ramane deschisa mostenitorilor catehezelor liturgice ale Mitropolitului Bartolomeu Anania.” (Jan Nicolae)

Valeriu Anania (I.P.S. Bartolomeu Anania) (1921-2011) a fost arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Absolva Seminarul Teologic Central din Bucuresti.

Se inscrie la Facultatea de Medicina si la Conservator in Cluj, de unde este exmatriculat de noile autoritati comuniste.

Ulterior, isi continua studiile de teologie la Academia Andreiana din Sibiu. Se calugareste in 1942, conduce greva studenteasca de la Cluj (1946) si este condamnat politic de autoritatile comuniste (1958-1964).

Intre 1966 si 1976 indeplineste diferite functii in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America. In 1990, face parte din Grupul de Reflectie pentru Innoirea Bisericii. Arhiepiscop al Clujului din 1993, devine mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului in 2006.

Debuteaza poetic in 1935 si publicistic in 1937, in revista Vremea. Publica dramaturgie, memorialistica, poezie, roman, proza fantastica, eseuri, studii si articole. Uniunea Scriitorilor din Romania ii acorda Premiul pentru dramaturgie (1982) si Premiul special (2009) pentru volumul Memorii.

In 2010 este ales membru de onoare al Academiei Romane. Dintre lucrarile teologice amintim volumul de istorie si interpretare iconografica Cerurile Oltului (1990; ed. a II-a, 1998) si exegeza Liturghiei ortodoxe Cartea deschisa a Imparatiei (2005).

A realizat diortosirea integrala a textului Sfintei Scripturi (Vechiul Testament dupa Septuaginta), cu peste 8.000 de note explicative, publicat ca editie jubiliara a Sfintului Sinod (2001). I.P.S. Bartolomeu Anania s-a stins din viata la 31 ianuarie 2011, la Cluj-Napoca.

Valeriu Anania
CLICK pe carte!

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici