Cartea intelepciunii lui Solomon

Cartea Intelepciunii lui Solomon

cartea intelepciunii
CLICK pe Carte!

 

 

Limba: Romana
Data publicării: 2018
Editura: Herald
Colectie: Manuscris
Tip copertă: Paperback
Nr Pag: 176
ISBN: 5948417180395
Dimensiuni: H: 20cm | l: 13cm

 

 

Click AICI pentru a cumpara cartea

 

Descriere

Cartea Înțelepciunii s-a bucurat mult timp de reputația de a fi cea mai atractivă și mai interesantă carte din corpusul apocrif. Gândirea cât și expresia se situează la un nivel înalt; cugetarea este a unui scriitor pătruns de un puternic spirit religios, unul care a simțit apăsarea și tulburarea vieții și a suferinței, și care totuși a rezistat ispitei de a abandona-așa cum au făcut mulți dintre coreligionarii săi-credința sa ancestrală într-un Dumnezeu al dreptății.

Limbajul este viguros și construcția simplă; impresia că autorul era foarte familiar cu literatură și filozofia Greciei este tot mai puternică cu cât cartea este studiată mai mult, și acesta nu e lipsit de curajul de a revizui unele dintre credințele tradiționale ale religiei sale. Teologia Cărții Înțelepciunii este alexandrina, o combinație între religia ebraică și filozofia greaca.

Opera se împarte firesc în trei secțiuni:

Prima secțiune a fost numită pe bună dreptate „cartea eshatologiei”; această înfățișează printr-un viu contrast diferitele destine ce îi așteaptă pe cei drepți și pe nelegiuiții care îi prigonesc.

Cuvintele hulitoare și sfidătoare ale nelegiuiților, imaginea deznădejdii și remușcării acestora de după moarte și descrierea răzbunării divine coborâtă asupra lor reprezintă caracteristicile cele mai de seamă din această parte a cărții.

Învățăturile religioase din această secțiune sunt și ele importante.

Imediat după moarte, scriitorul face referire la doctrina nemuririi, neagă faptul că suferința presupune păcatul, refuză să accepte că moartea prematură este în mod necesar o nenorocire sau că lipsă copiilor este un semn al nemulțumirii divine.

Vor fi greu de găsit alte cinci capitole din Scripturile Vechiului Testament care să se îndepărteze atât de mult de perspectivă tradițională.

A doua secțiune este compusă dintr-un panegiric al Înțelepciunii care da și numele cărții. Atracțiile oferite de Înțelepciune că Ființă cerească își găsesc expresia într-un limbaj frumos și elocvent. „Înțelepciunea este strălucitoare și nu se stinge”; această caută să îi cunoască pe cei care sunt demni de ea și îi călăuzește spre bucuria nemuririi oferită de prezența lui Dumnezeu.

Conform mărturiei lui Solomon, care acum vorbește, comorile acesteia sunt revărsate asupra omenirii că răspuns la rugăciune.

Minunată descriere a Înțelepciunii continuă și culminează cu afirmația că „ea este suflul puterii lui Dumnezeu și curată revărsare a slavei Celui Atotputernic”.

Din acest punct are loc o mare schimbare.

Nu mai avem în față un poem care să proslăvească bunătatea și să celebreze Înțelepciunea, nu mai avem de-a face cu un midras închinat glorificării evreilor.

În secțiunea a treia avem o retrospectivă istorică a Israelului în Egipt și în pustie, întreruptă de o disertație despre originea și relele aduse de idolatrie.

Faptele istorice sunt alese cu ingeniozitate și sunt puse în opoziție; dacă faptele principale sunt dificil de folosit, detaliile sunt făcute în așa fel încât să ofere învățătura cerută.

Opera se încheie cu o repetare a unei teme favorite a scriitorului, și anume că lumea luptă pentru cei drepți: elementele, prin transformarea lor unul în celălalt, sunt folosite de Dumnezeu pentru a-i pedepsi pe egipteni și a-i apăra pe israeliți.

Această carte este inclusă în așa numită „literatură sapiențială a evreilor”, al cărei principal obiectiv îl reprezintă discutarea problemei vieții și a condițiilor acesteia.

Cartea intelepciunii lui Solomon
CLICK pe carte!

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici