Cabala Speculum – Carti Interzise

Cabala Speculum 1

 

Cabala Speculum – Carti Interzise

 

În 1654, apare lucrarea, „Cabala Speculum„, care avea să fie curînd interzisă. În acea perioadă, instituţia Bisericii deţinea mult mai multă putere decît în prezent.

Ea se putea opune cu mai multă uşurinţă decît astăzi în luarea deciziilor, în spiritualitate şi în dezvoltarea ştiinţifică.

Pe plan spiritual, biserica susţinea, ca în prezent de altfel, ideea nemuririi sufletului şi răsplata celor drepţi în lumea de dincolo.

Cabala În opoziţie cu acestea, se afla în vremea aceea ştiinţa alchimiei, al cărei scop era acela de a găsi Piatra Filosofală, cu care să poată fi obţinut elixirul nemuririi.

Desigur, alchimiştii au fost persecutaţi, urmăriţi şi executaţi, dar multe dintre lucrările acestora au supravieţuit pînă în prezent.

Cabala Speculum 3Lucrarea „Cabala Speculum” de Stephan Michelspacher include numeroase gravuri interzise.

Prima luata în discuţie se referă la crearea universului.

În gravură poate fi observată, în partea de sus, naşterea universului cu Creatorul în mijloc şi primii oameni, un bărbat şi o femeie, în stînga şi în dreapta. Privind cu atenţie, se poate observa că aceştia din urmă sunt legaţi cu lanţuri de întreaga creaţie. Se conturează aici metafora unei idei foarte periculoase în acea vreme.

Privitorul imaginii din „Cabala Speculum” se poate întreba de ce aceşti oameni sunt înlanţuiţi de creaţie, dacă principiul suprem este acela al Creatorului şi dacă nu cumva ar fi posibil ca omul să poată atinge statutul divin.

Carti interzise Cabala Speculum 4

Cea de a doua gravură in Cabala Speculum naste intrebari

Cea de a doua gravură arată, în partea superioară, interiorul unei case cu blazon, care ar putea reprezenta oricare casă şi oricare blazon al oricărui mare aristocrat al vremii respective.

Coborînd privirea spre partea inferioară, se poate observa însă că la subsolul acestei case există un laborator alchimic, în care alchimiştii trebăluiesc de zor pentru a afla secretul vieţii veşnice.

Din nou, privitorul poate ajunge să se întrebe de ce aristocraţii vremii, care se considerau buni creştini, finanţau în secret cercetări alchimice cînd, conform credinţei, răsplata trebuie să vină pentru cei drepţi în lumea de apoi.

Aceste gravuri din lucrarea „Cabala Speculum” şi întrebările pe care ele le ridicau nu au fost pe placul Vaticanului care, din nou, a recurs la interzicerea lucrării.

Carti Interzise

 

Text: Yami Kamui-Krueger

Yami Kamui-Krueger se numără printre puținii cercetători din domeniul paranormalului care s-au încumetat să abordeze aspectele mai obscure și mai puțin cunoscute ale domeniului.

Prima carte s-a vândut bine și urmează să fie publicată și in limba engleză ținând cont de faptul că a adus in prim plan numeroase aspecte pe care mulți alți cercetători le-au evitat sau nu le-au abordat.

Deși este vorba despre un autor nou, Yami Kamui-Krueger a adus deja inovația in studiul paranormalului abordând subiecte vechi intr-o manieră nouă și îndrăzneață.

Lumea e o carte care se lasă citită atâta timp cât există cineva dispus să îi răsfoiască paginile. Volumul de față se constituie într-o încercare de a prezenta și de a explica o parte din subiectele controversate din domeniul supranaturalului cu gândul de a îndepărta măcar câteva din nelămuririle și prejudecățile care le înconjoară.“ spune Yami Kamui-Krueger in cartea sa „Supranaturalul Dezvaluit„.

Supranaturalul Dezvaluit
CLICK pe carte pentru mai multe detalii

Nota: Sursa imagini Wikimedia Commons – the free media repository

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

24 COMENTARII

  1. Foarte interesantă istoria cărții. Nu e neapărat genul meu, dar simt că mi-am îmbogățit un pic cultura generală citind despre ea 🙂

  2. Un subiect care mă atrage și e pe agenda mea de ceva timp dar rar ajung să citesc câte ceva. Trebuie să discut serios cu Cronos totuși. Articolul tău foarte interesant îmi reamintește asta.

  3. Îmi place să văd în filme despre diferite lucruri legate de supranatural,sau să citesc cărți de acest gen. Dar în viața de zi cu zi,nu reprezintă nimic pentru mine 🙂

  4. Uau! Stai că îmi mișună acum zeci de întrebări prin minte. Am trimis link soțului. El e pasionat de astfel de lucruri. Alchimie, religie, documente ascunse, secretele omenirii, etc. Avem ce dezbate astă seară.

  5. Minunat! Pe mine ma fascinează ideea ca biserica a respins si continua sa respingă ideile științei, în special pe cele care contrazic teoria creationista.

    • De fapt… din surse sigure iti spun… biserica nici pe departe nu le respinge. Dar, dintr-un plan foarte bine gandit (si nu vreau sa intru in detalii), tin totul la secret si dau impresia celor manipulati ca e vorba de „respingere si blasfemie”. In catacombele Vaticanului daca am avea acces, am fi pur si simplu uimiti de cae valori sunt acolo, cunoscute si recunoscute in interiorul bisericii dar… ascunse pt ca…
      Si ma opresc 🙂

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici