- Carti Scrise de Ray Bradbury
Ray Bradbury (1920-2012) a fost un scriitor american care a debutat în 1941, în Super Science Stories. În 1947, a publicat primul volum de povestiri, Dark Carnival, urmând apoi, în serie, cărţile pe care l-au făcut pe Ray Bradbury o legendă a literaturii americane (nu numai SF): Cronici marţiene, Omul ilustrat, Fahrenheit 451.
Am scris de curand un articol despre Ray Bradbury si sfaturile pe care acesta le da scriitorilor.
Deoarece CaleaCatreCarte se adreseaza atat scriitorilor cat si cititorilor, mi-am spus ca ar fi interesant sa pregatim si o lista cu cartile pe care acest autor… o adevarata legenda… le-a scris si au fost traduse in limba romana.

Ei bine… n-as fi crezut, dar… aceasta dorinta a mea, s-a transformat intr-o adevarata provocare.
Ma asteptam sa gasesc… o multime de carti traduse. Chiar ma pregateam sa le triez putin, ca sa nu lungesc prea mult lista.
Si ce sa vezi?
Am gasit nu mai mult de patru.
Evident ca… de comercializat se comercializeaza mai multe. In limba engleza.
Asa ca, o sa „spargem” lista in doua…
- carti scrise de Ray Bradbury, traduse in limba romana si gasite in acest moment pe piata online
- carti scrise de Ray Bradbury, netraduse in limba romana, gasite in magazinele online romanesti
Bradbury a fost autorul perfect pentru copiii visatori, pentru copiii care pot petrece ore intregi să găsească figurile în nori sau care se pierd în reveriile despre insulele deșertice sau despre coloniile spațiale de pe planetele din univers.
„Cronicile marțiene”, „Vinul de Păpădie” și „Ceva rău în acest mod se întâmplă” sunt reverie pură pentru copii. Este ca și cum Bradbury e aliatul tau secret. Citind o poveste scrisa de Bradbury, aproape ca ii auzi vocea șoptindu-ti. Evident ca, părinții și profesorii voștri iti vor spune că iti pierzi timpul cu toată această senzație de vis.
Dar, personal cred ca, timpul petrecut imbogatindu-ti imaginația este orice altceva dar… nu timp pierdut.
Premii și distincții primite de Ray Bradbury
- Premiul Ray Bradbury, oferit de scriitori de science fiction și fantasy din America pentru scenarii de film, a primit numele în cinstea lui Bradbury.
- Pentru contribuția adusă industriei filmului, Ray Bradbury a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame la numărul 6644 de pe Hollywood Blvd.
- În 1971, un crater de impact de pe Lună a fost numit „Craterul Dandelion” de astronauții misiunii Apollo 15, în amintirea romanului lui Bradbury Dandelion Wine.
- Parcul Ray Bradbury a fost inaugurat în 1990 în Waukegan, Illinois, autorul fiind prezent la ceremonia de tăiere a panglicii. Parcul conține locații descrise în Dandelion Wine, principala atracție fiind scara cu 113 trepte. În 2009 a fost adăugat un panou realizat de artistul Michael Pavelich, care relatează biografia lui Ray Bradbury și istoria parcului.
- Un asteroid descoperit în 1992 a fost numit „9766 Bradbury”.
- În 1994, Bradbury a primit premiul Peggy V. Helmerich Distinși autor, oferit anual de Tulsa Library Trust.
- În 1994 a câștigat Premiul Emmy pentru scenariul filmului Copacul de Halloween.
În anul 2000 a primit premiul Medal pentru o contribuție deosebită la scrisorile americane din partea Fundației Naționale de Carte - În 2003 i-am decernat un onorific doctorat din partea Universității Woodbury. Bradbury a oferit anual la Woodbury premiul de creativitate Ray Bradbury, printre sculptorul numit Robert Graham, actrița Anjelica Huston, editorul Cosmopolitan Helen Gurley Brown, regizorul Irvin Kershner, umoristul Stan Freberg și arhitectul Jon A. Jerde.
- Pe 17 noiembrie 2004, președintele George W. Bush împreună cu soția sa, Laura Bush i-au acordat premiul Bradbury la Medalia Națională de Arte
- Bradbury a primit premiul World Fantasy și premiul Bram Stoker pentru contribuția de o viață, premiul memorial Damon Knight Grand Master, premiul „SF Hall of Fame Living Inductee” și „Primul Fandom”
- Pentru romanul 451 de grade Fahrenheit i-a fost decernat premiul Prometheus.
- Pe 14 aprilie 2007, Bradbury a primit premiul Sir Arthur Clarke, la secțiunea Premiul Special oferit de Clarke a personalității alese de el.
- Pe 16 aprilie 2007, Bradbury a fost nominalizat la premiul Pulitzer „pentru cariera sa distinsă, prolifică și extrem de influentă ca autor fără pereche de SF și fantezie”.
- În 2007, Bradbury a primit medalia Ordre des Arts and Lettres.
- În 2008, a fost numit Grandmaster al Science Fiction Association de poezie.
- În 2009, Ray Bradbury a fost distins cu un onorific doctorat de către Columbia College Chicago.
- În 2010, premiul oferit de Spike TV cu ocazia Comic-Con-ului a fost administrat lui Ray Bradbury
- În 2012, locul aterizării roverului NASA pe Marte a primit numele Bradbury Landing.
Carti scrise de Ray Bradbury
A. Traduse in limba romana si gasite in magazinele online
Cartepedia.ro (link catre pagina autorului)

Cronicile marţiene este declaraţia de dragoste a lui Ray Bradbury pentru o lume pe care nu o poate atinge, dar după care poate tânji de departe. El creează o imagine tulburătoare a unei planete Marte distruse de coloniştii umani şi – mult mai înspăimântător – a unei civilizaţii marţiene îngenuncheate de microbii aduşi de om (într-un revers clar al Războiului Lumilor de H. G. Wells). O poveste – plină de imaginaţie, dar profundă şi sinceră – despre clădirea unei lumi noi.

2 – Fahrenheit 451
Fahrenheit 451 este una dintre cele mai percutante distopii imaginate vreodată. Într-o societate de consum, golită de orice repere valorice, oamenii sunt supuși unei neîntrerupte spălări pe creier, iar arderea cărților devine metafora supremă a pierderii identității. În romanul său, Ray Bradbury imaginează o nouă față a totalitarismului, completând astfel universurile create de George Orwell sau Aldous Huxley.
Pentru mulţi, citirea (și recitirea) romanului va fi o surpriză. Iar înţelesul pe care elementele din viaţa noastră de zi cu zi îl vor da unor secvenţe considerate, până în urmă cu câţiva ani, doar elemente de recuzită va fi adevărata revelaţie a acestei capodopere a literaturii secolului XX.


4 – Vin de Papadie
„Se zice că așa începe înțelepciunea. Când ai șaptesprezece ani, știi tot. Când ai douăzeci și șapte, dacă încă mai știi totul, atunci tot șaptesprezece ani ai de fapt.”
Verile din Greentown înseamnă pentru doi frați, încă puști, experiențe ce-i vor schimba pentru totdeauna. Înghețata de vanilie și vinul de păpădie au devenit deja ritualuri estivale, dar în vara anului 1928 ei încearcă și gustul amar al morții, fragilitatea fericirii și ireversibilitatea timpului. Orășelul, pe care credeau că-l cunosc atât de bine, le dezvăluie și alte secrete. Iar unele dintre ele sunt desprinse dintr-un univers fantastic.
„Primul lucru pe care-l înveți în viață este că ești un prost.
Ultimul lucru pe care-l înveți în viață este că ești exact același prost.”
B. Carti in engleza, scrise de Ray Bradbury, gasite in magazinele online
Elefant.ro (link catre pagina autorului)
- A medicine for melancholy
- A sound of Thunder
- The Golden Apples of the Sun
- The Halloween tree
- Death is a lonely business
- Something wicked this way comes
- The Veldt
Carturesti.ro (link catre pagina autorului)
- Stories – volume 1
- Stories – volume 2
- Fahrenheit 451
- We’ll always have Paris
- 100 of Bradbury’s most celebrates stories
- The Martian Chronicles
- Dandelion Wine
Okian.ro (link catre pagina autorului)
Ei bine… cam astea sunt editurile unde am gasit carti scrise de Ray Bradbury.
Una peste alta, pot spune ca mi-a facut placere cautarea… cercetarea… sau cum doresti sa-i spui… despre lumea acestui autor-legenda.
Dupa cum iti spuneam la inceputul articolului, marea surpriza a fost sa gasesc in magazinele online „jucatoare” pe piata romaneasca, fix 4 carti scrise de Ray Bradbury si traduse.
Dar…
Surpriza secolului… evident, pentru mine… a fost Editura Nemira. Nu stiu de ce imi intrase in cap ca aici ar trebui sa gasesc absolut tot ce putea fi inclus la capitolul „carti scrise de Ray Bradbury”.
De aceea, nu mica mi-a fost uimirea… sau stupefactia… cand pe ecranul laptopului de unde faceam „cercetarea”… imi apare brusc… mesajul:


Nu ma crezi? Da click pe poza si convinge-te singur! Eu, una, nu am gasit carti scrise de Ray Bradbury.
Iar, daca intre timp apare ceva pe stoc… anunta-ma si pe mine, te rog. Tare mi-ar place sa adaug pe lista de mai sus, acest magazin online care imi e drag.
- Pavel Corut – Romane Autobiografice [5/5 ] - 15 iulie 2022
- Pavel Corut – Romane de Dragoste si Poezii [4/5 ] - 8 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Arta Succesului [3/5 ] - 1 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Octogonul [2/5 ] - 24 iunie 2022
- Pavel Corut – Viata si opera literara [1/5 ] - 18 iunie 2022
- Expoziție de Carte veche la MNLR - 20 mai 2022
- Vorbim despre învățătura și practica Dzogchen - 12 mai 2022
- Secrete de Scriitor: Eva Anca Hamza - 20 aprilie 2022
- Lansare de carte – Actorie sau magie - 8 aprilie 2022
- Eveniment – Muzeul National al Literaturii Romane - 1 aprilie 2022