Bernardin de Saint Pierre si Cartile – Citatul de Sambata

“Cartile sunt fiice ale cerului, pogorate pe pamant, ca sa aline suferintele neamului omenesc.” ~ Bernardin de Saint Pierre

 

Paul si Virginia de Bernandin de Saint-Pierre

Paul si Virginia de Bernardin de Saint Pierre
Click pe imagine pentru mai multe detalii

Nicio colectie de povesti de dragoste nu ar fi completa fara istoria tulburatoare a lui Paul si a Virginiei, scrisa de Bernardin de Saint Pierre, cuplu la fel de cunoscut iubitorilor de literatura precum sunt Paolo si FrancescaTristan si Isolda sau Romeo si Julieta.

Fii ai unor colonisti francezi, insa crescuti pe o insula paradisiaca si educati in deplin acord cu legile naturii, cei doi tineri se dezvolta departe de influenta corupatoare a lumii asa-zis civilizate si fara sa stie ce sunt prejudecatile, lacomia sau frica. Natura ii modeleaza dupa chipul si asemanarea sa, iar ei ajung sa cunoasca fericirea cea mai profunda si mai autentica ce poate fi atinsa vreodata de om.

Paul si Virginia“, de Bernardin de Saint Pierre, a influentat o intreaga generatie de scriitori francezi, de la George Sand si Lamartine pana la Balzac si Flaubert, a inspirat nenumarate filme, picturi, sculpturi, fotografii si chiar instalatii de arta moderna, devenind una dintre cele mai celebre povesti de dragoste din istoria literaturii.

Jacques-Henri Bernardin de Saint Pierre (numit și Bernardin de St. Pierre) (n. 19 ianuarie 1737, Le Havre – d. 21 ianuarie 1814, Éragny, Val-d’Oise) a fost scriitor și botanist francez, precursor al romantismului, discipol al lui Jean-Jacques Rousseau.

Cea mai importantă carte a sa este romanul Paul și Virginia („Paul et Virginie”), ilustrare a ideilor idilice ale lui J.J. Rousseau, care considera că la adevărata fericire se ajunge în afara civilizației.

O altă lucrare valoroasă este Călătorie în Isle de France („Voyage à l’Isle de France”) (1773), din domeniul memorialisticii.

*
Daca vrei sa vezi mai multe citate despre si din carti, CLICK AICI!

About Mirela-Carmen

Scriitor, Content Marketing Strategist, Blogger, Reviewer de Carte, Inginer, Proiect Manager, Mama si Sotie.
Poti citi mai multe articole scrise de MC, pe oricare din site-urile ei. Lista completa a acestora o gasesti pe website-ul principal: ViataDeBlogger.ro

Visit My Website
View All Posts

1 Comentariu

  1. Spre ruşinea mea, recunosc că n-am apucat s-o citesc până acum. Acest articol m-a făcut curios şi voi încerca să adăug romanul lui Bernardin de Saint Pierre pe lista mea de lecturi viitoare.

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.