Casa Memoriala „Anton Pann” s-a deschis (Anunt MNLR)

Casa Memoriala „Anton Pann” s-a deschis

 

La un an și jumătate de la deschiderea noilor sedii ale Muzeul Național al Literaturii Române, Primăria Municipiului București și MNLR a inaugurat vineri, 2 noiembrie 2018, Casa Memorială „Anton Pann”, situată pe Str. Anton Pann 20.

La evenimentul de inaugurare au fost alături de Ioan Cristescu, directorul MNLR, de Arh. Constantin Goagea și de echipele MNLR și Zeppelin: Tomnița Florescu, Viceprimar PMB, Elena Petrescu, Viceprimar Primăria Sectorului 3, Acad. Eugen Simion, Acad. Răzvan Theodorescu, M.c. Mircea Martin, prof. univ. dr. Silviu Angelescu, numeroși scriitori, profesori, cercetători, artiști, prieteni.

Povestea vieții unui scriitor spusă într-un mod inedit, o incursiune în lumea literară și politică a vremii lui.

Cele mai frumoase ilustrații de carte realizate de artiști români faimoși, instalații interactive și animații.

Douăzeci și trei de instrumente muzicale reprezentative pentru prima jumătate a secolului al XIX-lea, o arhivă de sunete, partituri, piese vocale și instrumentale, laice și religioase compuse de Anton Pann.

Toate în prima expoziție permanentă a casei care păstrează vie memoria unui scriitor și a vremurilor în care a trăit și a creat el, prezentate printr-un concept curatorial propus de arhitecții Constantin Goagea și Justin Baroncea.

Casa, prima și singura în care Anton Pann a locuit fără chirie, a fost cumpărată – împreună cu locul – la 20 februarie 1848. Aflată la mică distanță de Biserica Sfântul Stelian-Lucaci, în a cărei strană dreaptă a cântat Anton Pann, locuința are o curte largă, în care proprietarul și-a putut muta tipografia. În această casă, Anton Pann a realizat cea de-a doua ediție a capodoperei sale, Povestea vorbii, iar mai apoi, Nezdrăveniile lui Nastratin Hogea, cealaltă creație de vârf semnată de autor, precum și O șezătoare la țară sau Călătoria lui Moș Albu.

Intrată în patrimoniul MNLR în urmă cu mai puțin de 1 an, astăzi Casa Memorială „Anton Pann” își deschide porțile și intră pentru prima oară în circuitul public, aceasta putând fi vizitată gratuit până la sfârșitul anului.

COORDONARE PROIECT: Ioan Cristescu, Director al Muzeului Național al Literaturii Române

AUTORI: Constantin Goagea, Justin Baroncea, Anastasia David, Alexandru Condrea

CONSULTANȚI ȘTIINȚIFICI: Gabriela Dumitrescu (Academia Română), Nicolae Mecu (Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”), Florin Iordan (trupa Trei Parale), Constantin Răileanu (trupa Anton Pann)

COLABORATORI: Emanuel Birtea, Mihaela Butoi, Cristina Ginara, Alexandru Ivanof, Sonia Lascu, Adina Lupu (documentare), Radu Manelici (grafică), Ioana Naniș, Sabina Nechita, Ioana Trușcă, Alexandru Voicu, Rareș Nedelcu, Urban Paint (execuție)

ECHIPA MNLR: Emanuel Cambosie, Ana Claudia Cencu, Ilinca Cristurean, Cristian Dima, Andreea Drăghicescu, Emil Doicescu, Victorița Doicescu, Anița Grigoriu, Alina Ioan, Andra Ispas, Ina Mareș, Cristina Milca, Luana Stroe, Violeta Vârjoghe, Loredana Voicilă

Date de contact
Adresă: Strada Anton Pann 20, sector 3, București
Telefon: 0314.045.045 / 0731.003.022
E-mail: case.memoriale@mnlr.ro
Website: www.mnlr.ro

 

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici