Sper ca-ti amintesti ca atunci cand te-ai inscris la curs, ti-am promis ca nu te las la greu si iti daruiesc absolut toate informatiile de care ai nevoie in cazul in care… chiar vrei sa scrii o carte.

Acum, ne apropiem de finalul acestui curs gratuit.

Mai exact, acesta este penultimul email… si am de gand sa pun in el, pentru tine, absolut tot ce a mai ramas de spus.
Ca atare, acesta probabil ca va fi cel mai lung mesaj pe care tu il primesti in cadrul cursului.

Daca nu ai timp sa il citesti, nu-i bai. Salveaza-l si studiaza-l atunci cand te hotarasti sa incepi sa scrii cartea din inima ta.

Iar acum… sa vorbim si despre un banc auzit in copilaria mea. Bancul cu pusca. Ulterior am aflat ca era poezie.

Chiar vrei sa scrii o carte

Pe vremea cand eram micuta, adoram zilele de vacanta in care mama ne lua (pe mine si fratele meu, Stefan) la ea la birou. Lucra in proiectare si avea un super colectiv. Colegii ei… unul mai tare ca altul si toti erau… capabili sa se coboare la mintea noastra de copii.

Multe jocuri, trucuri si giumbuslucuri am invatat de la acesti colegi ai mamei. Printre care si bancuri. In general nu tin minte bancurile si sunt in stare sa rad cu aceeasi pofta, chiar daca imi spui un banc de zeci de ori.
Si asta deoarece putine sunt bancurile care mi-au intrat in cap.
Iar cel cu pusca este unul din ele.

Nu, nu te pregatesc sa scrii o carte nonfiction despre bancuri. Dar vreau sa ti-l spun pe acesta deoarece… chiar cred ca iti este folositor.

Deci…

Stii bancul cu pusca?

Fie ca da, fie ca nu, eu tot ti-l spun.
Incep.

“Pusca are trei parti. Partea superioara a pustii, partea de mijloc a pustii si partea inferioara a pustii.

Partea superioara a pustii are trei parti. Partea superioara a partii superioare a pustii, parte de mijloc a partii superioare a pustii. Partea inferioara a partii superioare a pustii.

Partea de mijloc a pustii are trei parti. Partea superioara a partii de mijloc a pustii, partea de mijloc a partii de mijloc a pustii. Partea inferioara a partii de mijloc a pustii.

Partea inferioara a pustii are trei parti. Partea superioara a partii inferioare a pustii, parte de mijloc a partii inferioare a pustii. Partea inferioara a partii inferioare a pustii.”

Ma opresc cu bancul la acest prim nivel de structurare a pustii. Cu mentiunea ca, acei colegi simpatici ai mamei, proiectanti fiind, erau capabili sa disece partile pustii pe tot parcursul zilei de munca, noi copiii distrandu-ne de minune, razand cu gurile pana la urechi in timp ce eram setati la cote maxime de vigilenta. Nu pot sa explic cat de mult ne distram mai ales in clipele in care ii prindeam pe colegii mamei ca se incurcau la disectia partilor superioare, de mijloc si inferioare ale pustii.

Dar de ce iti spun tie toate acestea?

Pentru ca, si in cazul cartii tale, tot asa trebuie sa procedezi. Sa diseci structura cartii, pana cand… o sa observi… cartea se scrie aproape singura. Iar pentru tine intregul proces devine o distractie imensa.

Si, pentru ca m-am folosit de un banc ce s-a dovedit a fi poezie, o sa-ti mai spun astazi un alt banc.

Mai actual… poate ca-l stii deja… dar… si acesta se potriveste de minune in viata ta de scriitor.

“Stii cum bagi un elefant in frigider in trei pasi?
Deschizi usa frigiderului, bagi elefantul, inchizi usa frigiderului.
Dar… stii cum mananci un elefant? Cu lingurita. Bucatica cu bucatica.”

Si tot asa vei scrie si cartea ta.
Pas cu pas.
Bucatica cu bucatica, dupa ce ai stabilit caresunt acei 3 pasi necesari.
Iar eu iti dau cu lingurita absolut toti pasii.

O sa impartim frumusel procesul de scriere al cartii exact ca in cazul bancului cu pusca.

  1. Partea de inceput a procesului de scriere. Cea de pregatire.
  2. Partea de mijloc a procesului de scriere. Cea a scrierii efective.
  3. Si partea de final a scrierii cartii. Partea de editare, corectare, publicare, promovare.

Te intrebasem in mesajul trecut ceva. Iti amintesti?
“Ce importanta crezi ca are inceputul?”

Mare.
Stii deja.

Ai ales in cunostinta de cauza ce fel de carte scrii. Fiction sau nonfiction. Am primit zeci de raspunsuri cu nonfiction. Si doar trei cu fiction. Mi s-a parut ceva extraordinar. In special pentru faptul ca… daca este vorba de scrierea unei carti nonfiction, eu chiar am ce sa-ti povestesc.

Evident ca, tot ce spun, tu poti sa iei si sa adaptezi pt fiction.
O sa primesti totul, mura-n gura… pardon de expresie dar chiar imi place cum suna.

Acum intelegi care este legatura dintre tine, pusca, elefant si mancatul cu lingurita?
Este aceeasi ca legatura dintre scriitorul din tine, cartea ta si procesul de scriere prin care treci.

Banuiesc ca nu trebuie sa mai insist.

Si tot in mesajul trecut, am promis ca o sa luam din cei 43 de pasi pe care i-ai primit deja, partea de pregatire in vederea scrierii cartii.

Pe scurt si ca sa pastram analogia… partea superioara a pustii.
O luam, o transformam in elefant si… mancam totul cu lingurita.
Bucatica cu bucatica, fara a ne supune riscului de a ramane cu o indigestie.

Ca sa recapitulam si sa facem lucrurile si mai clare (in cazul in care nu erau deja)… atunci cand vrem sa scriem o carte cu scopul de a deveni autori (cu alte cuvinte sa si publicam cartea), intregul proces poate fi impartit in 3 pasi mari.

  1. Etapa pregatitoare, adica etapa in care ne scoatem intregul arsenal de scule, unelte si “arme” pe care sa le folosim, astfel incat sa nu ne deranjeze nimic pe calea catre cartea noastra. Absolut nimic, indiferent de obstacolul pe care il vom intalni.
  2. Etapa de scriere propriu-zisa… desi o sa ti se para ciudat ce o sa spun… este etapa cea mai usoara din toti cei 3 stalpi. Este etapa care… efectiv curge de la sine daca primul stalp este tratat si consolidat cum se cuvine.
  3. Etapa post scriere, cea in care ne ocupam de editare, publicare, lansare si promovare.

Ceea ce eu intentionez este sa tratam fiecare stalp separat. Si sper ca, cu ajutorul tau, sa reusesc sa concretizez intentia.

Primul si cel mai important stalp o sa incepem sa-l consolidam chiar acum.

Pentru ca… retine, te rog… iti garantez ca nu vei scrie o carte nonfiction de impact daca nu acorzi atentia cuvenita acestui stalp… sau etapa… cum doresti sa numesti acest pas.

O sa fiu sincera. Din raspunsurile primite, am tras concluzia ca problema… nu consta in faptul ca nu stiti sa scrieti. Din contra… am avut surpriza de a citi de la voi mesaje care pur si simplu m-au uimit. La unele am plans, la unele am ras, la unele mi s-a ridicat parul pe sira spinarii… cum imi place sa spun…
Categoric, majoritatea stiti sa scrieti. Si ce este mai important… stiti sa atingeti inima cititorului.

Mai degraba, singura problema pe care am observat-o este ca… nu stapaniti o metoda, o strategie de abordare a procesului de scriere a cartii.

Si pentru asta eu va dau aici… strategia mea…

O sa recunoasteti in ea primii 24 de pasi din cei 43. Pentru ca voi… nu aveti nevoie sa va explic cum sa puneti cuvintele pe hartie, cum sa folositi virgulele si alte semne de punctuatie sau cum sa manipulati metaforele.

Ci doar…

Pasii pe care trebuie sa-i faci Inainte de a scrie prima carte nonfiction din inima ta

Cei 24 de pasi care fac parte din aceasta etapa pregatitoare, i-ai primit deja.
Ei bine, astazi o sa-i reluam dar o sa-I punem cumva in alta forma. Poti sa ii salvezi separat, sa ii tiparesti, sa iti faci un calendar editorial pe care sa-l urmezi… poti sa faci orice doresti tu cu ei.

Eu iti promit ca daca ii respecti, vei scrie in maxim 3 luni prima ta carte nonfiction de impact. Cartea care il va face pe cititorul tau ideal sa spuna… “wow.

  • Gandeste-te putin la lumea cărților și scriitorilor de nonfiction. Aminteste-ti care sunt scriitorii care ti-au atins inima. Incearca sa iti reamintesti cu ce au reusit ei sa te impresioneze. Scrie aceste idei in agenda pe care ai cumparat-o special pentru acest proiect al tau.
  • Urmatorul pas este sa descoperi motivul REAL pentru care tu doresti sa scrii o carte. Te asigur ca nu vrei sa scrii doar de dragul de a scrie. In adancul inimii tale ai un motiv clar pentru care ai aceasta dorinta.
  • Stabileste locul teoretic in care iti propui sa scrii cartea. Spun teoretic deoarece nimic nu te opreste sa schimbi acest loc, in functie de circumstante.
  • Stabileste perioada din zi cand iti propui sa scrii. La fel ca in cazul locului, perioada este strict teoretica.
  • Hotaraste subiectul – pilonul principal – pe care il vei aborda in carte.
  • Descifreaza care este portretul ideal al cititorului tau.
  • Ia pilonul principal pe care te-ai decis sa cladesti totul si lamureste-te care este mesajul pe care doresti sa il transmiti prin acest pilon.
  • Fa o lista cu modalitati in care crezi ca poti sa iti gasesti inspiratia in momentele in care aceasta pare sa fuga de tine.
  • Fa o lista cu obstacolele ce crezi ca le vei întâlni atunci când vrei să scrii o carte. perfecționism, lipsa de timp, lipsa de încredere, așteptarea momentului potrivit, abaterea atenției (social media), procrastination sau dorința de a amâna, lenea, etc. Scrie in dreptul fiecareia cateva solutii de… iesire din criza. Aceasta lista o sa-ti fie foarte folositoare in viitorul apropiat.
  • Trece in revista absolut toate “uneltele” de scriitor pe care le vei folosi.
  • Dupa ce ai stabilit subiectul cartii, treci la faza numita research. Cu alte cuvinte, studiaza ce spun altii despre acest subiect, cu ce solutii vin, care este reactia cititorilor.
  • Nu uita sa salvezi intr-un fisier separat… sau sa deschizi un nou capitol in agenda ta pentru… colectia de citate. In momentele de cumpana acestea te pot salva.
  • Alege muzica ce te va ispira in timp ce scrii. Am mai vorbit despre acest lucru asa ca nu insist asupra importantei acestui aspect.
  • Foloseste-te de intelepciunea stravechii arte Feng Shui pentru a “aranja” energiile din jurul tau astfel incat sa devii un scriitor productiv.
  • Foloseste-te de energia cristalelor, a plantelor si a culorilor pentru a-ti influenta creativitatea.
  • Salveaza, din timp, cateva meditatii ghidate pe care sa le asculti seara, inainte de culcare si care, te vor ajuta enorm sa iti influentezi creativitatea.
  • Construieste structura generala a cartii tale.
  • Imparte aceasta structura in capitole care sa detalieze intr-o ordine logica informatiile pe care doresti sa le incluzi in carte.
  • Dupa ce ai decis care sunt capitolele, hotaraste care este mesajul cheie al fiecaruia dintre ele.
  • In functie de mesajul pe care doresti sa-l transmiti, decide care este povestea pe care o s-o incluzi in fiecare capitol al cartii astfel incat sa scoti in evidenta mesajul.
  • Alege subcapitolele, daca este cazul.
  • La fiecare capitol si subcapitol, defineste clar care este problema pe care doresti s-o rezolvi.
  • Pentru fiecare problema, gaseste o solutie astfel incat cititorul sa fie incantat de ajutorul pe care i-l dai.
  • Dupa ce ai stabilit toate cele de mai sus, dezvolta ideile principale din fiecare capitol.
  • Alege titlul temporar al cartii. Acest titlu te va inspira atunci cand simti ca te blochezi.
  • Hotaraste persoana prin ochii careia scrii cartea. Persoana 1-a, a 2-a sau a 3-a… oricare te face sa te simti comfortabil dar… nu uita sa fii consecvent. Nimic nu este mai obositor decat o carte in care scriitorul topaie de la o persoana la alta pana cand cititorul ameteste, nemaiputand urmari firul ideii.
  • Stabileste termenul final pentru primul draft de carte.
  • Stabileste cate cuvinte va avea cartea (teoretic) si printr-o simpla operatie matematica de impartire decide cate cuvinte doresti sa scrii zilnic. Nu trebuie sa te sperii daca intr-o zi nu reusesti sa-ti faci norma. Vor fi zile in care vei recupera.
  • Fa un anunt oficial ca scrii o carte si vezi daca exista comunitati de oameni care au acelasi scop cu al tau… acela de a scrie. De multe ori, o astfel de comunitate se dovedeste a fi o… adevarata comoara pentru un scriitor.

In plus…
NU UITA!

  • Pune-ti un bilet maaaaare, undeva la vedere. Scrie cat poti tu de colorat… sa nu uiti sa faci din cand in cand backup la fisierul cartii. Crede-ma… nu este deloc placut sa pierzi toata munca ta… intr-o clipita. Am patit-o. E groaznic! Frustrant!
  • Vino cu idei originale dupa ce faci research-ul de care vorbeam. Scopul researchului nu este de a ne transforma in scribi care scriu ce spun altii. Scopul este de a vedea cu ce probleme se confrunta cititorul nostru ideal si de a veni cu idei si abordari noi.
  • Foloseste-te de metodele copywriterilor de a atrage atentia cititorului.
  • Intotdeauna sa folosesti cuvintele pe care le foloseste cititorul tau ideal…. In viata de zi cu zi. Si ca sa destindem putintel atmosfera, sa revenim la bancurile care pot exemplifica ideile despre care vorbim aici. “Bula se duce la posta sa trimita o scrisoare în strainatate. ‘Par avion ?’ îl întreaba functionara. Bula o priveste cu atentie si apoi raspunde decis: ‘Nu, nu pareti’.”
  • Foloseste-te de toate cele cinci simturi cunoscute pe aceasta planeta 🙂 pentru a capta atentia cititorului.
  • Mai pune un bilet maaaaare la vedere. Atat de mare sa fie incat sa-l vezi pana si noaptea in somn (eee… asta e doar o alta glumita 🙂 ). Scrie pe acest bilet si baga bine la cap ce scrie pe el… “SCRIU, NU EDITEZ”. Nici nu iti inchipui cat de important este acest lucru pentru atragerea muzei tale. Nu au intrat zilele in sac. Ai destul timp sa editezi dupa (DUPA cu majuscule) ce termini de scris primul draft de carte.

Si acum… GATA!

Cursul nostru a ajuns la final.

Ai primit strategia completa, toata metoda pe care eu o aplic atunci cand scriu o carte. Aceasta nu este o simpla insiruire de lucruri pe care le citesti o data si apoi incepi sa scrii.
Ci, este o lista pe baza careia tu iti faci un calendar editorial si… pe masura ce rezolvi unul din pasii inclusi, il bifezi ca rezolvat.

Ti-am dat absolut tot ce ai nevoie ca sa scrii o carte. Din clipa asta, nu ar trebui sa mai depinzi de nimeni si nimic.

Si… Daca si acum… dupa atata timp de cand tot discutam pe tosate partile modul in care tu poti aborda scrierea cartii tale… inca ai dubii ca nu vei reusi, ei bine, AM O VESTE BUNA PENTRU TINE!

Urmeaza cu strictete fiecare pas al metodei pe care eu am perfectionat-o in atatia ani si, iti garantez ca va veni curand… foarte curand… ziua in care vei privi in ochi propria ta carte.

Iar daca nu vrei sa parcurgi singur tot acest proces, MAI AM O VESTE BUNA pentru tine. Dupa indelungi cercetari, dupa multiple variante analizate, am gasit o solutie… am creat o metoda, un sistem prin care putem parcurge toti acesti pasi impreuna.

Daca esti curios si iti doresti cu adevarat sa scrii o carte nonfiction de impact in maxim 3 luni, te invit sa citesti materialul urmator. In el afli exact care este metoda si sistemul create pentru a te lua de manuta si a te ghida personal prin tot acest proces.

“Inerent, in fiecare dintre noi zace substanta necesara atingerii succesului, indiferent de scopul si visele pe care le avem. Dar, ceea ce este diferit la fiecare dintre noi este… antrenamentul, educatia, cunoasterea si intuitia de a folosi ceea ce avem.”  Nu am spus-o eu ci…favoritul meu, Mark Twain.

Iar acum, la final, in speranta ca acest curs ti-a fost de folos si iti va usura drumul de la autor aspirant la autor publicat… m-ar ajuta foarte mult un feedback de la tine.

Cum ti s-a parut intregul proces?

Ne “revedem” duminica.
Pana atunci… FELICITARI! Ai absolvit cursul gratuit.

Iti urez mult, mult, mult succes si spor pe Calea catre Cartea TA!

Cu drag,
A ta prietena pe Calea catre Carte
Mirela-Carmen

PS: Daca stii ca au si alti prieteni nevoie de aceste informatii, te rog sa dai share acestui email.

*

Dezvoltare personala
CLICK pe carte pentru detalii!

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

2 COMENTARII

  1. Cum mi s-a parut? Minunat! La fel ca si tine! Multumesc pt ca te-am intalnit si pt tot ceea ce am invatat de la tine! Acum stiu ca pot sa scriu si eu o carte. Te imbratisez cu drag!

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici