După ce criterii alegem un manual – ghid de caligrafie?

 

ghid de caligrafie

După ce criterii alegem un manual – ghid de caligrafie?

 

  • Tipul de scriere caligrafică este recomandat stiloului cu peniță lată. Deși poate părea evident, există unele cărți clasificate drept manuale de caligrafie, în care autorul scrie cu peniță subțire, îngustă, și nu cu o peniță cu vârful lat cum se obișnuiește în această disciplină (de ex. stilurile de scris „Spencer” sau cel „Ornamental” folosesc peniță cu vârf subțire și îngust).
  • Literele exemplificate în carte sunt și în stil Italic, Foundation și/sau Bookhand. Italic, Foundation și Bookhand sunt primele stiluri de scris caligrafic pe care un începător le învață la un curs, căci literele sunt ușor de desenat și au o construcție asemănătoare. Astfel, stilul Italic (înclinat) este învățat cu ușurință de elev, căci înclinarea stiloului la unghi de 45 de grade este mult mai naturală ca poziție de scris, decât un stil în care stiloul cade perpendicular pe foaie, la 0 grade. Astfel, Uncial, Gothic, Fraktur, etc., sunt dificil de executat dacă abia învățăm despre unghiul de înclinare al stiloului, tragerea liniilor din condei și construcția literelor.
  • Literele exemplificate sunt standard, nu stilizate. Formele stilizate de litere se găsesc, de obicei, exemplificate în cărți de caligrafie de nivel intermediar sau avansat și în manuale care se concentrează mai mult pe latura artistică a scrierii, decât pe tehnica de bază de scriere. După însușirea noțiunilor elementare ale stilului formal al literelor și după multă practică, caligraful își dezvoltă, în timp, un stil personal de scriere, adăugând mici retușuri și accente personale literelor.
  • Autorul precizează clar ce instrumente a folosit în crearea exemplelor ilustrate. Autorul trebuie să precizeze dacă a folosit un stilou cu rezervor, marker sau peniță înmuiată în cerneală, ce tip de peniță a folosit și cel mai important, ce mărime are penița?
  • Măcar o parte din literele exemplificate sunt reproduse în mărime naturală, nefiind mișcate sau mărite. Dacă cunoaștem tipul de peniță utilizat și mărimea acesteia, putem imita construcția literelor aplicând o foaie de calc deasupra imaginii și urmărind conturul acestora.
  • În construcția literelor exemplificate sunt precizate unghiul de înclinare al stiloului, numărul lățimii vârfului peniței și schema de execuție a fiecărei litere în parte. Unghiul făcut între vârful stiloului și foaia de scris, împreună cu măsura vârfului peniței sunt informații esențiale pentru un începător în caligrafie, căci doar imitând tipul de scriere, fără a cunoaște aceste detalii, caligraful nu poate învăța să scrie corect. De exemplu, în stilul Italic de scriere, forma literelor variază atunci când se schimbă unghiul de înclinare al stiloului chiar și cu 5 grade. Schema de execuție a fiecărei litere arată ordinea, direcția și numărul trasării din condei. Acestea sunt de obicei indicate prin săgeți care arată direcția și cifre care arată ordinea. O schemă de execuție mai poate indica, în mm, și înălțimea, respectiv lățimea literelor, ajutând astfel caligraful începător să aprecieze mărimea unei litere în comparație cu dimensiunile celorlalte.
  • Cartea cuprinde exemplificări în fotografii, care ajută începătorul să înțeleagă cum este construită litera, cum se ține corect pixul în mână, etc. Uneori, o fotografie face cât o mie de cuvinte.
Scrierea Caligrafica
CLICK pe imagine daca doresti mai multe detalii despre carte! Eu am achizitionat-o deja 🙂

***

Nota: Textul de mai sus nu-mi apartine… dar m-a inspirat. Desi am cautat sa ma dumiresc care este autorul… tot ce am reusit a fost sa aflu ca “un anonim” l-a postat. Cand, unde, cum… probabil ca se pierde in negura vremurilor . Dar, daca se intampla cumva ca TU sa cunosti autorul, si daca ai bunavointa sa ma anunti si pe mine… cu mare drag completez articolul si ii dau credit.

ABONARE

Doresti sa primesti direct in inbox ultimele articole postate, fara sa mai pierzi timp ca sa le cauti? Aboneaza-te la Newsletter! Carti, noutati editoriale, sfaturi pentru cititori si scriitori, promotii limitate… toate sunt menite sa iti infrumuseteze viata.

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici