Cum alegem un manual de caligrafie?
Specialiștii în domeniu sunt de acord că cea mai bună metodă de a învăța caligrafia este să ne înscriem la cursuri sau workshop-uri conduse de un caligraf experimentat, sau să frecventăm grupuri de alți pasionați ai acestei arte.
În orașele mai ale țării, liceele sau facultățile de artă pot organiza periodic cursuri private de caligrafie, dacă se strâng destui doritori.
O variantă modernă de a frecventa cursuri de caligrafie este cea online, a grupurilor virtuale, în care un caligraf cu experiență le dă feedback în direct începătorilor, pe baza evoluției fiecăruia.
Deși este posibil să învățăm arta caligrafiei doar cu ajutorul unui manual, de multe ori este frustrant când pur și simplu nu reușim să scriem exact ca în carte și nu știm unde greșim.
O carte ne poate ajuta să facem primii pași în caligrafie, însă nu poate înlocui demonstrația directă a unui expert despre cum se trag liniile din condei și feedback-ul dat tehnicii noastre de ținere a stiloului în mână și scriere, căci dacă primele deprinderi sunt eronate, le vom repeta la nesfârșit fără să ne dăm seama, afectând astfel, în mod negativ, dezvoltarea competențelor noastre în caligrafie.
Dacă alegem să cumpărăm un manual de caligrafie, cel mai bine ar fi să răsfoim puțin cartea înainte, să ne familiarizăm cu stilul de predare și să analizăm, la prima vedere, desenele și imaginile îndrumătoare.
Când comandăm online un pachet sau un ghid de caligrafie, de cele mai multe ori nu ni se arată pagini din interiorul cărții și nu putem judeca decât după aspectul copertei și, eventual, după scurta descriere a cuprinsului, făcută de către autor.
Înainte de a comanda manualul, este recomandat să căutăm, în mediul virtual, cât mai multe opinii referitoare la cartea respectivă, atât din partea specialiștilor, cât și din partea altor pasionați de caligrafie, care-și exprimă părerile, de regulă, pe forum-uri.

***
Nota: Textul de mai sus nu-mi apartine… dar m-a inspirat. Desi am cautat sa ma dumiresc care este autorul… tot ce am reusit a fost sa aflu ca “un anonim” l-a postat. Cand, unde, cum… probabil ca se pierde in negura vremurilor 🙂 . Dar, daca se intampla cumva ca TU sa cunosti autorul, si daca ai bunavointa sa ma anunti si pe mine… cu mare drag completez articolul si ii dau credit.
Doresti sa primesti direct in inbox ultimele articole postate, fara sa mai pierzi timp ca sa le cauti? Aboneaza-te la Newsletter! Carti, noutati editoriale, sfaturi pentru cititori si scriitori, promotii limitate… toate sunt menite sa iti infrumuseteze viata.
- Pavel Corut – Romane Autobiografice [5/5 ] - 15 iulie 2022
- Pavel Corut – Romane de Dragoste si Poezii [4/5 ] - 8 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Arta Succesului [3/5 ] - 1 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Octogonul [2/5 ] - 24 iunie 2022
- Pavel Corut – Viata si opera literara [1/5 ] - 18 iunie 2022
- Expoziție de Carte veche la MNLR - 20 mai 2022
- Vorbim despre învățătura și practica Dzogchen - 12 mai 2022
- Secrete de Scriitor: Eva Anca Hamza - 20 aprilie 2022
- Lansare de carte – Actorie sau magie - 8 aprilie 2022
- Eveniment – Muzeul National al Literaturii Romane - 1 aprilie 2022