Cum Alegem un Stilou pentru Caligrafie

 

stilou pentru caligrafie

Cum alegem stiloul potrivit pentru caligrafie?

Carrie Grosvenor, specialist în caligrafie, ne îndrumă să alegem stiloul potrivit pentru primele lecții de caligrafie, prin sfaturile și recomandările următoare:

 • Cea mai eficientă metodă de a alege stiloul de caligrafie este de a testa mai multe branduri și mărimi de stilou, înainte de a cumpăra unul. Putem încerca diferite variante de stilouri la librăriile din oraș, căci cea mai bună alegere o facem la fața locului, nu comandând online stiloul care este, din punct de vedere vizual, cel mai atractiv.
 • Este foarte important ca stiloul de caligrafie, ținut în mână, să fie confortabil la scris și să nu forțeze mâna și degetele într-o poziție ne-naturală sau într-un unghi forțat. Scrierea cu un astfel de instrument trebuie să fie fluidă și relaxantă pentru mână.

În decizia finală a cumpărării stiloului pentru caligrafie, trebuie să ținem cont de:

1. Lățimea vârfului peniței – depinde, în primul rând, de tipul de caligrafie pe care dorim să exersăm. Penițele late sunt potrivite textelor largi, cu litere mari și ample, în timp ce penițele subțiri, înguste, facilitează scrierea și desenarea literelor mărunte și a detaliilor din text. Un începător în arta scrisului frumos va exersa pentru început cu o peniță cu vârful de 1,5 mm, urmând să treacă la alte mărimi pe parcurs.

2. Forma vârfului peniței – vârful peniței poate fi perfect rotund, lățit sau tăiat în unghi oblic. Penițele cu vârf oblic sunt cele mai recomandate unui începător, căci nu zgârie foaia și dau literelor un aspect artistic, caligrafic.

3. Flexibilitatea peniței – penița metalică poate fi foarte rigidă sau ușor flexibilă, în funcție de materialul din care este făcută. Gradul de flexibilitate îi poate oferi unui caligraf experimentat o mai mare libertate în scriere și un control sporit, însă începătorul are tendința de a apăsa prea tare pe foaie atunci când scrie, iar o peniță flexibilă se îndoaie prea mult, vârful se despică și astfel, stiloul pierde cerneală în plus.

4. Greutatea și dimensiunile stiloului – aceste aspecte depinde doar de preferințele personale ale fiecărui caligraf. Vom alege, desigur, stiloul pe care îl simțim cel mai confortabil între degete, atunci când scriem.

Multe seturi de caligrafie, pentru începători, conțin, de regulă, un stilou sau două și mai multe penițe de schimb, cerneală de diferite culori, cărți și ghiduri îndrumătoare și câteva coli de hârtie de scris.

Aceste seturi de caligrafie pot părea scumpe la prima vedere, însă dacă s-ar evalua separat prețurile fiecărui stilou, peniță și sticluță cu cerneală, vom observa că pachetul este chiar un chilipir.

Dezavantajul cumpărării unui astfel de set este că dacă stiloul ni de pare incomod la scriere, nu-l putem înlocui decât cumpărând un nou set sau căutând stiloul potrivit la magazinele specializate din oraș.

În schimb, un avantaj clar este că, pe lângă manualul explicativ, care ne va ghida primii pași, setul conține mail multe penițe de caligrafie diferite, cu mărimi și forme pe care poate nu ne-am fi gândit niciodată să le încercăm și să le achiziționăm de la un magazin.

Să reținem însă că cel mai important aspect pe care îl urmărim când alegem stiloul de caligrafie este confortul. Dacă ne face plăcere să scriem cu stiloul, cu siguranță ne vom bucura mult mai mult de această nouă pasiune, cea a artei scrisului frumos.

Pe scurt, prezentăm cele mai importante întrebări la care trebuie să răspundă un pasionat de caligrafie, înainte de a-și achiziționa echipamentul pentru scris:

 • Prefer un stilou cu carcasă scurtă sau lungă?
 • Pot ține stiloul confortabil între degete, este prea subțire sau prea gros?
 • Cartușele cu cerneală sunt ușor de găsit?
 • Tipul de cerneală recomandat poate fi găsit și la sticlă?
 • Poate fi achiziționat un dispozitiv de curățare a cernelii din stilou?
 • Dorim să scriem cu cerneală colorată sau vom folosi doar cerneală neagră?
 • Suntem dispuși să experimentăm scrierea caligrafică cu mai multe tipuri de peniță sau ne oprim, pentru început, la maxim 2 modele de bază?
 • Stiloul de caligrafie poate fi cumpărat individual sau la set?
 • Penițele de schimb sunt ușor de găsit pentru modelul de stilou ales?
 • În cazul în care stricăm penița, ce variante avem pentru a o înlocui?
 • Va trebui să cumpărăm alt stilou sau un alt set?

Notă! Dacă dorim să comandăm de pe internet stiloul pentru caligrafie și acesta va fi
livrat de peste hotare, cu avionul, cartușele cu cerneală incluse în pachet pot exploda în
timpul zborului, din cauza presiunii atmosferice.

Scrierea Caligrafica
CLICK pe imagine daca doresti mai multe detalii despre carte! Eu am achizitionat-o deja 🙂

***

Nota: Textul de mai sus nu-mi apartine… dar m-a inspirat. Desi am cautat sa ma dumiresc care este autorul… tot ce am reusit a fost sa aflu ca “un anonim” l-a postat. Cand, unde, cum… probabil ca se pierde in negura vremurilor 🙂 . Dar, daca se intampla cumva ca TU sa cunosti autorul, si daca ai bunavointa sa ma anunti si pe mine… cu mare drag completez articolul si ii dau credit.

ABONARE

Doresti sa primesti direct in inbox ultimele articole postate, fara sa mai pierzi timp ca sa le cauti? Aboneaza-te la Newsletter! Carti, noutati editoriale, sfaturi pentru cititori si scriitori, promotii limitate… toate sunt menite sa iti infrumuseteze viata.

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici