Cum alegi subiectul urmatoarei tale nuvele

cum alegi subiectul

Ca sa aleg subiectul unei nuvele trebuie sa stiu intai ce este nuvela.

Prin definitie, „nuvela este o specie a genului epic, în proză, cu o acţiune mai amplă decât a schiţei şi a povestirii şi cu o construcţie complexă datorită conflictelor numeroase, număr crescut de personaje, accentul căzând pe evoluţia personajului principal.

Tipologia nuvelei poate fi:

  • istorica,
  • sociala,
  • psihologica si
  • fantastica.”

„Reteta” alegerii unui subiect pentru o nuvela cred ca apartine fiecarui scriitor, el alegandu-si subiectul in functie de tipologia cu care rezoneaza .

Ingrediente ca intentii, fapte, evenimente, personaje se pot gasi si integra intr-o multitudine de teme legate de real sau imaginar.

Fiecare scriitor alege un subiect in functie de ceea ce stie, simte, isi imagineaza sau traieste.

A scrie inspirandu-te din intamplarile „fantastice” traite de tine este relativ usor, pentru ca deja imaginile le reconstruiesti din minte, din amintiri.

In acest caz intervii pe parcurs cu idei care vin la momentul potrivit si pe care le introduci acolo unde simtul tau de scriitor iti spune ca este nevoie de ceva care sa aduca suspans, sau ceva neobisnuit care sa-l determine pe cititor sa nu se lase pana nu termina de citit nuvela pana la capat intr-o singura zi

Subiectul il poti alege din relatarile altor persoane, din experientele lor de viata, din viata ta de zi cu zi atunci cand esti in contact cu lumea reala.

Acestea sunt moduri de a alege subiectul unei carti cele mai indemana pentru orice scriitor incepator sau nu.

Exista cazuri in care subiectul pur si simplu vine din interiorul tau, vine din imaginatie. Si atunci devii pur si simplu inventator, creator de personaje, de peisaje, de actiuni.

Si mai pot fi cazurile in care alegerea subiectului se face bazandu-te pe cunostinte dobandite, din documentare pe teme istorice.

In functie de subiectul ales „O nuvela buna ne spune adevarul despre eroul sau, o nuvela proasta ne spune adevarul despre autorul sau”. ~ Gilbert Keith Chesterton”

De la Cititor la Scriitor

About A. STAEL

A. STAEL - Inginer, Scriitor debutant, Mama.
Am "cochetat" cu scrisul de mic copil, imi plac povestile cu si despre oameni, imi place sa scriu despre ceea ce gandesc, simt si traiesc.
In urma concursului “Astazi cititor, maine scriitor!” demarat de Editura Herald in cadrul campaniei “Te asteptam in librarie!” a fost publicat volumul “Curajul de a fi tu insuti”, care cuprinde si eseul meu pe care il poti citi aici: Clipa si Semnul

Visit My Website
View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici