Daruind vei dobandi. Cuvinte de credinta
Nicolae Steinhardt

 

Cuvinte de credinta
CLICK pe carte

 

 

Data apariției: 2008
Autor: Nicolae Steinhardt
Editor: Mănăstirea „Sf. Ana” Rohia
Ediţie îngrijită de: Ştefan Iloae, Virgil Bulat
Prefaţator: Ştefan Iloae
Editura: Polirom
Pagini: 592
Limba: Română
Hârtie: 120g/m

 

 

CLICK AICI pentru a cumpara cartea!

 

 

 

 

Descriere

Volumul reprezinta o sinteza a textelor si a gindirii teologice ale lui Steinhardt, dar si o incununare a tuturor scrierilor cunoscutului critic si eseist increstinat in inchisoarea de la Jilava si calugarit la Manastirea Rohia din Maramures.

Ediție îngrijită, note, studiu introductiv și referințe critice de Ștefan Iloaie. Repere biobibliografice de Virgil Bulat. Indici de Macarie Motogna. Volumul contine CD audio cu Predica la Duminica Ortodoxiei.

În ceea ce privește opera lui N. Steinhard, s-a afirmat în unanimitate că „Jurnalul fericirii” reprezintă apogeul creației sale. Cu toate acestea, nu trebuie trecut cu vederea faptul că această operă este totuși redactată sub forma unor înşiruiri aparent aleatorii de gânduri, idei, obsesii, amintiri ce nu fac altceva decât să puncteze aceste teme, să arunce am putea spune o sămânţă în mintea şi sufletul cititorului pe care îl provoacă parcă să mediteze și singur la ele. Aceste teme vor fi ulterior dezvoltate, dezbătute şi cristalizate în colecţia de predici-eseuri „Dăruind vei dobândi”, care vede pentru prima oară lumina tiparului la Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, Baia Mare, 1992.

Prima „obsesie” a lui N. Steinhardt, care de altfel revine insistent în multe din predicile sale, este problema credinţei, aşa cum o vede el pornind de la textul evanghelic: (Marcu 9. 24). Pentru N. Steinhardt această replică apare ca „un teribil paradox înzestrat cu toate speranţele insolubilităţii”. Dualismul credinţă-necredinţă îi apare răscolitor. Pentru că la o analiză strict literară replica este sortită eşecului. Nu poţi să îţi afirmi cu tărie credinţa, cerând totodată ajutorul pentru necredinţa care te robeşte. A doua problemă care atinge statutul de idee-forţă pentru N. Steinhardt o reprezintă problematica libertăţii umane, pe care acesta alege să o dezbată pornind de la o sentinţă a lui Kierkegaard: „Opusul păcatului nu este virtutea, opusul păcatului este libertatea”.

Atât tema credinței cât și a libertății sunt dezbătute pe larg în această colecție de predici-eseuri fiind până la urmă lămurite în sistemul de gândire al monahului de la Rohia, cel care postulează paradoxul ca unică modalitate de intuire a gândirii dumnezeiști.

Cuvinte de credinta
CLICK pe carte!

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici