Emaiuri si Camee de Theophile Gautier

Emaiuri si Camee
CLICK pe carte!

 

Data apariției: decembrie 2017
Autor: Théophile Gautier
Traducător: Octavian Soviany
Editura: Tracus Arte
Pagini: 144
Limba: Română
Hârtie: 80g/m

 

CLICK AICI pentru a cumpara cartea!

Descriere

Gautier percepe lumea mai ales prin senzorii vizuali; poemele sale juxtapun imagini picturale, dar mai ales sculpturale, elaborate cu migală vechilor artizani, de o pregnantă plastică mai mult decât remarcabilă.

În mod fericit însă, sensibilitatea vizuală se îmbină la autorul cartii Emaiuri si camee cu o sensibilitate acustică deosebită, el e un poet care vede ca un sculptor și aude ca un muzician.

Ceea ce îi permite să stabilească, înaintea lui Baudelaire, pe care îl anticipează și în această privință, corespondențe între vizual și acustic, între sculptură și muzică.

Octavian Soviany

Despre Autor:

Reprezentant de frunte al romantismului, scriitorul francez Théophile Gautier s-a remarcat odată cu apariţia romanului epistolar Mademoiselle de Maupin (1835), în a cărui prefaţă a dezvoltat teoria „artei pentru artă”. Este autorul bine-cunoscutului roman de aventuri Căpitanul Fracasse (1863), dar şi al unor povestiri fantastice care au exercitat o puternică influenţă asupra romanticilor germani.

Théophile Gautier s-a născut la 30 august 1811 în Tarbes, orășel în sud-vestul Franței, familia se stabilește însă la Paris, unde Gautier frecventează școala elementară și liceul „Louis-le-Grand”, împreună cu viitorul poet Gérard de Nerval, care îi va deveni prieten.

La început ar fi dorit să devină pictor, ia contact totuși cu cercurile literare din jurul lui Victor Hugo și este prezent la premiera piesei acestuia, Hernani, care a declanșat în rândurile publicului legendara bătălie între partizanii și adversarii romantismului (la bataille d’Hernani).

Gautier publică poezii și scurte povestiri și frecventează „boema” pariziană.

Primul său succes literar îl obține cu romanul în formă de scrisori, Mademoiselle Maupin (1835), în care prezintă istoria vieții unei tinere femei, îmbrăcată în haine bărbătești, care încearcă să-și realizeze idealul în dragoste prin experiențe homo- și heteroerotice, pentru a reveni în cele din urmă la un obișnuit stil de viață.

Importantă este prefața acestui roman, în care Gautier dezvoltă teoria „artei pentru artă”, conform căreia arta trebuie să fie liberă de orice convențiune morală sau angajament politic, având ca singur scop perfecțiunea estetică.

În domeniul liricii, publică volumul Émaux et camées („Emailuri și camee”, 1852), cu poezii cizelate ca formă până la perfecțiune, care stârnesc entuziasmul unei întregi generații de poeți tineri, ce vor alcătui mai târziu „Școala Parnassiană”, care, după romantism, devine cea mai influentă mișcare în literatura franceză.

Unul din admiratorii poeziei sale și ai stilului său de viață hedonist este Charles Beaudelaire, care îi dedică primul său volum de poezii, Les fleurs du mal.

Povestirile sale fantastice, ca La morte amoureuse (1835), Une nuit de Cléopatre (1842) și Le roman de la momie (1858), vor exercita o puternică influență asupra romanticilor germani.

În domeniul istoriei și criticii literare, Gautier este autorul volumelor Histoire de l’art dramatique depuis vingt-cinq ans („Istoria artei dramatice din ultimii douăzecișicinci de ani”, în 6 voume, 1858-1859), Raport sur le progrès des lettres („Expunere asupra progresului în literatură”, 1868) și Histoire du romantisme („Istoria romantismului”, 1872).

Este și autorul libretului pentru baletul Gisèle cu muzică de Adolphe Adam (1841).

Théophile Gautier se stinge din viață pe 23 octombrie 1872 la Neuilly-sur-Seine, în apropierea Parisului.

 

Emaiuri si camee
CLICK pe carte!

ABONARE

Doresti sa primesti direct in inbox ultimele articole postate, fara sa mai pierzi timp ca sa le cauti? Aboneaza-te la Newsletter! Carti, noutati editoriale, sfaturi pentru cititori si scriitori, promotii limitate… toate sunt menite sa iti infrumuseteze viata.

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici