Emaiuri si Camee de Theophile Gautier

Data apariției: decembrie 2017
Autor: Théophile Gautier
Traducător: Octavian Soviany
Editura: Tracus Arte
Pagini: 144
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
CLICK AICI pentru a cumpara cartea!
Descriere
Gautier percepe lumea mai ales prin senzorii vizuali; poemele sale juxtapun imagini picturale, dar mai ales sculpturale, elaborate cu migală vechilor artizani, de o pregnantă plastică mai mult decât remarcabilă.
În mod fericit însă, sensibilitatea vizuală se îmbină la autorul cartii Emaiuri si camee cu o sensibilitate acustică deosebită, el e un poet care vede ca un sculptor și aude ca un muzician.
Ceea ce îi permite să stabilească, înaintea lui Baudelaire, pe care îl anticipează și în această privință, corespondențe între vizual și acustic, între sculptură și muzică.
Octavian Soviany
Despre Autor:
Reprezentant de frunte al romantismului, scriitorul francez Théophile Gautier s-a remarcat odată cu apariţia romanului epistolar Mademoiselle de Maupin (1835), în a cărui prefaţă a dezvoltat teoria „artei pentru artă”. Este autorul bine-cunoscutului roman de aventuri Căpitanul Fracasse (1863), dar şi al unor povestiri fantastice care au exercitat o puternică influenţă asupra romanticilor germani.
Théophile Gautier s-a născut la 30 august 1811 în Tarbes, orășel în sud-vestul Franței, familia se stabilește însă la Paris, unde Gautier frecventează școala elementară și liceul „Louis-le-Grand”, împreună cu viitorul poet Gérard de Nerval, care îi va deveni prieten.
La început ar fi dorit să devină pictor, ia contact totuși cu cercurile literare din jurul lui Victor Hugo și este prezent la premiera piesei acestuia, Hernani, care a declanșat în rândurile publicului legendara bătălie între partizanii și adversarii romantismului (la bataille d’Hernani).
Gautier publică poezii și scurte povestiri și frecventează „boema” pariziană.
Primul său succes literar îl obține cu romanul în formă de scrisori, Mademoiselle Maupin (1835), în care prezintă istoria vieții unei tinere femei, îmbrăcată în haine bărbătești, care încearcă să-și realizeze idealul în dragoste prin experiențe homo- și heteroerotice, pentru a reveni în cele din urmă la un obișnuit stil de viață.
Importantă este prefața acestui roman, în care Gautier dezvoltă teoria „artei pentru artă”, conform căreia arta trebuie să fie liberă de orice convențiune morală sau angajament politic, având ca singur scop perfecțiunea estetică.
În domeniul liricii, publică volumul Émaux et camées („Emailuri și camee”, 1852), cu poezii cizelate ca formă până la perfecțiune, care stârnesc entuziasmul unei întregi generații de poeți tineri, ce vor alcătui mai târziu „Școala Parnassiană”, care, după romantism, devine cea mai influentă mișcare în literatura franceză.
Unul din admiratorii poeziei sale și ai stilului său de viață hedonist este Charles Beaudelaire, care îi dedică primul său volum de poezii, Les fleurs du mal.
Povestirile sale fantastice, ca La morte amoureuse (1835), Une nuit de Cléopatre (1842) și Le roman de la momie (1858), vor exercita o puternică influență asupra romanticilor germani.
În domeniul istoriei și criticii literare, Gautier este autorul volumelor Histoire de l’art dramatique depuis vingt-cinq ans („Istoria artei dramatice din ultimii douăzecișicinci de ani”, în 6 voume, 1858-1859), Raport sur le progrès des lettres („Expunere asupra progresului în literatură”, 1868) și Histoire du romantisme („Istoria romantismului”, 1872).
Este și autorul libretului pentru baletul Gisèle cu muzică de Adolphe Adam (1841).
Théophile Gautier se stinge din viață pe 23 octombrie 1872 la Neuilly-sur-Seine, în apropierea Parisului.

Doresti sa primesti direct in inbox ultimele articole postate, fara sa mai pierzi timp ca sa le cauti? Aboneaza-te la Newsletter! Carti, noutati editoriale, sfaturi pentru cititori si scriitori, promotii limitate… toate sunt menite sa iti infrumuseteze viata.
- Pavel Corut – Romane Autobiografice [5/5 ] - 15 iulie 2022
- Pavel Corut – Romane de Dragoste si Poezii [4/5 ] - 8 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Arta Succesului [3/5 ] - 1 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Octogonul [2/5 ] - 24 iunie 2022
- Pavel Corut – Viata si opera literara [1/5 ] - 18 iunie 2022
- Expoziție de Carte veche la MNLR - 20 mai 2022
- Vorbim despre învățătura și practica Dzogchen - 12 mai 2022
- Secrete de Scriitor: Eva Anca Hamza - 20 aprilie 2022
- Lansare de carte – Actorie sau magie - 8 aprilie 2022
- Eveniment – Muzeul National al Literaturii Romane - 1 aprilie 2022