Mai mult ca sigur, nu mai este un secret lansarea Cursului Gratuit cu tema Cum sa scrii o carte. Pe parcursul acestui curs, multi dintre voi mi-au scris despre obstacolele si temerile cu care se confrunta atunci cand vor sa scrie. Interesant este faptul ca, multe din temeri se adreseaza de fapt unor faze ulterioare scrierii… cea a publicarii si cea a vanzarii efective.

Cartile mele fiind publicate in US, personal nu am avut inca contact cu acest proces in Romania dar… pentru cei care au nenumarate intrebari pe marginea acestor teme… am apelat la un specialist care, a avut amabilitatea de a scrie Guest Post-ul de astazi.

Sa ii spunem deci Bun Venit, scriitorului si publicistului Roberto Kuzmanovic de la BiblioCarti, platforma ce a fost fondata in anul 2013 și care a dezvoltat in mediul online o comunitate considerabila pentru piata romaneasca de carte.

Guest Post: Este importanta promovarea pentru autorii de carte?

Autor: Roberto Kuzmanovic, owner al platformei BiblioCarti.

 

Este importantă promovarea pentru autorii de carte?

 

George Călinescu spunea la un moment dat că scriitorul este un creator de monumente morale făcute cu spiritul şi cu mâna. Și nu e absolut nimic în neregulă cu asta însă, din păcate, autorul nu se poate limita – așa cum ar trebui – doar la conceperea de text. Trebuie să aibă în vedere și un plan de vânzare a cărților, în special acolo unde nimeni altcineva nu pare să-l aibă deja pregătit. Scriitorul, e lesne de înțeles, se așteaptă ca vânzarea propriu zisă să fie făcută la editură, iar de acolo este punctul de cotitură de unde preia editura toată treaba și se ocupă de procesul post publicare a operelor. Ceea ce în mare parte și face, doar că… limitându-se adesea la câteva aspecte și cam atât. Exceptând editurile mari, cele mici și medii se asigură că operele publicate ajung într-o librărie și apoi li se face o grăbită prezentare / lansare publică. Acestea sunt totuși câteva mișcări favorabile și autorului, dar nu suficiente, însăși scriitorii confirmând asta prin simplul fapt că sunt nemulțumiți.

Nemulțumirea apare în toate taberele în momentul în care cărțile zac pe rafturile librăriei sau în brațele autorului, nefiind cumpărate. Nu este prima oară când s-a dat vina pe piața românească de carte, știindu-se faptul că oamenii nu prea citesc. Noi tindem să credem că scriitorul, reușind să formeze o legătură specială cu oamenii, îi va câștiga în calitate de cititori. Însă pentru asta trebuie să își asume minimul rol de promotor al propriei imagini și al cărților sale.

Înțelegându-se situația prezentată, se subînțelege importanța promovării pentru autorii de carte deoarece promovarea va fi cea care va deservi acestora. Chit că scriitorul va realiza o postare pe profilul său de Facebook sau că își va afișa bannere pe zgârie-nori, în mod direct sau indirect, se va promova cartea mai mult sau mai puțin. Cu cât mai multă expunere, cu atât mai bine, dar mai important – cu cât aceasta este mai relevantă, cu atât este mai aproape de eficiență.

Acum că am stabilit faptul că în lipsa promovării efectul este cartea necitită și prăfuită, trebuie observate și efectele de care se bucură opera și autorul din momentul în care se face publicitate.

Mulțimea nu va descoperi doar omul, ci și jobul/hobby-ul – pasiunea lui – anume faptul că scrie și îl va aprecia, va empatiza mai mult cu acesta. Cititorii îşi vor arăta dispunerea de a oferi credibilitate informațiilor, interpretărilor sau, mai concret, scrierilor/realizărilor lui. Îi vor descoperi produsele, cărțile mai precis, și vor putea dezbate pe marginea acestui subiect chiar cu autorul. Oamenii îi vor cumpăra şi, implicit, îi vor citi cărțile, neezitând să îi ofere şi un feedback cu mare drag, iar în cazul în care cărțile reușesc să contribuie la schimbarea și dezvoltarea cititorilor, mai mult ca sigur, aceştia vor include scriitorul în lista de autori preferați – o listă atent realizată.

Se înțelege importanța promovării scriitorilor, dar publicitatea pare un vis datorită unui mic obstacol: creatorii știu să scrie, nu și să vândă. E adevărat și nu e nimic rău în asta! Cel mai bun argument pentru a vinde propria carte este chiar răspunsul întrebării “de ce scriu?”. Acest răspuns, transpus în mai multe tipuri de materiale promoționale, îl va ajuta cu siguranță pe autor.

Ești scriitor și te interesează să îți faci promovare, dar acest proces îl consideri dificil sau efectiv nu ai timp să te ocupi? Iată un pont: prin intermediul Bibliocarti poți apela la servicii de promovare pentru autori. Te poți bucura de o publicitate specială în mediul online, semnificând interviuri, recenzii de carte, postări în social media, fotografii cu cartea, concursuri, articole și multe alte tipuri de materiale promoționale realizate profesional și prezentate direct publicului țintă care se potrivește cărții tale.

*

Articolul face parte din categoria Secrete de scriitor

 

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

2 COMENTARII

  1. Extraordinar, Mirela! Pare că este exact ceea ce aveam nevoie. Ideea de a publica, numai că să-mi văd numele tipărit, îmi repugnă. Aveam o cunoștință în țară, o autoare de versuri, ale cărei cărți și le distribuia pe la prieteni așa… ca să-și mai facă și ea loc prin casă, iar cele din librărie erau atinse doar de oamenii angajați acolo, care le puneau pe rafturi.

    • Ma bucur mult ca iti este de folos informatia, Condei! Nici mie nu-mi place ideea de a publica doar de dragul de a te numi scriitor. Dar… daca publici cu gandul sa ajuti pe cineva in lumea asta, cu experienta ta, atunci… DA… sfatuiesc pe oricine sa devina autor.

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici