Este scrisul terapeutic?

0
940

Este scrisul terapeutic?

este scrisul terapeutic

Este scrisul terapeutic?

 

“Dacă nu aş fi scris, stările depresive pe care le-am avut în viaţă m-ar fi dus fără îndoială la nebunie sau la ratare completă… Important a fost scrisul ca terapie- Emil Cioran”

Ca si pe Emil Cioran, si poate ca pe multi alti oameni, care nu sunt neaparat scriitori, si pe mine tot tristetea m-a apropiat de scris.

In adolescenta am scris de multe ori in jurnalul meu despre momentele de tristete determinate de neintelegerea sau pierderea unei iubiri.

Cateodata, am compus eseuri in momentele de tristete “neinteleasa” in care am scris despre ceea ce simteam pur si simplu vazand frunzele cazand toamna, scriam despre ceea ce simteam observand fetele oamenilor batrani, scriam despre gheata din suflet, etc.

Alteori in momentele triste am scris depre amintirile frumoase pe care le-am trait lucru care m-a ajutat sa ma reincarc cu energia acelor clipe traite in bucurie si fericire. In fiecare dintre situatii era o refulare si o priveam ca pe o purificare in acelasi timp, prin urmare scrisul purifica.

Motivul pentru care am scris a fost pentru ca eram o fire interiorizata careia ii era teama sa povesteasca despre ceea ce simtea altor oameni. Apoi recitind ceea ce scriam aveam mereu senzatia ca percep altfel lucrurile si ca invat din experienta celor citite. Eram un alt om in fata propriilor sale ganduri si descopeream ceva frumos in ceva trist sau ceva spectaculos in ceva frumos,  practic imi urmaream evolutia.

Am scris multi ani de mana, ulterior am inteles ca este cel mai indicat ca terapie, acest lucru.

Combinand perceptia vizuala, motorie si cea cognitiva a creierului nostru, scriind practic noi  il punem la lucru si il echilibram.

Am mai aflat apoi ca scrisul de mana stimuleaza memoria si celulele creierului, ideile se genereaza mai rapid,  sporeste creativitatea,  ajuta la relaxare si impune o anumita disciplina prin respectarea regulilor de redactare.

Cand am inceput sa scriu la tastatura, am observat ca inca se simte efectul terapeutic, cercetatorii spun insa ca nu ar fi acelasi efect ca in cazul scrisului de mana.

Prin urmare indiferent de metoda aleasa, din experienta mea rezulta ca raspunsul la intrebarea “E scrisul terapeutic?” este DA

About A. STAEL

A. STAEL - Inginer, Scriitor debutant, Mama.
Am "cochetat" cu scrisul de mic copil, imi plac povestile cu si despre oameni, imi place sa scriu despre ceea ce gandesc, simt si traiesc.
In urma concursului “Astazi cititor, maine scriitor!” demarat de Editura Herald in cadrul campaniei “Te asteptam in librarie!” a fost publicat volumul “Curajul de a fi tu insuti”, care cuprinde si eseul meu pe care il poti citi aici: Clipa si Semnul

Visit My Website
View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.