Evenimente la Muzeul Hărților
în perioada 7 – 18 noiembrie 2018
ANUNTURI
CARTOGRAFII SONORE
Harta Rumania and adjacent states
Vă așteptăm marți, 13 noiembrie, începând cu ora 18:00, la un nou concert al Stagiunii CARTOGRAFII SONORE, parte din proiectul 100 de ani în 100 de concerte derulat de UCIMR în această toamnă.
Harta vedetă a serii va fi Rumania and adjacent states, realizată în 1920 de celebra firmă scoțiană John Bartholomew & Son Ltd, specializată în producţia de hărți și atlase; această hartă a României Mari face parte din atlasul Times Survey Atlas of the World.
În cea de a doua parte a evenimentului, publicul este invitat să redescopere această hartă prin acustica instrumentelor de suflat, într-un concert al cvintetului de suflători Alley of winds: Elenescu Diana – flaut, Valeanu Andrei – clarinet, Dinu David Daniel – oboi, Stanciu Alexandra – fagot, Mihai Gheorghe – corn, cu un program inspirat de povestea hărții expuse:
Ferenc Farkas – „Five Antique Hungarian Dances”
Jacques Ibert – „Trois pieces breves”
Vasile Jianu – „Divertisment Rustic”
Fridolin Dallinger – „Suite für Bläserquintett”
Accesul la eveniment este GRATUIT, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii pe site-ul muzeului, aici.
________________________________________
Conferința
„Între Ana și Caiafa. Elementele etno- și carto-grafice ale hărților naționalităților folosite la Congresul de Pace de la Paris din 1919”
Vă invităm pe 15 noiembrie, ora 18:00, la conferința „Între Ana și Caiafa. Elementele etno- și carto-grafice ale hărților naționalităților folosite la Congresul de Pace de la Paris din 1919” susținută de dl istoric Silviu Anghel.
În contextul celebrării anului centenar, prelegerea se dorește o introducere în cartografia etnografică, așa cum se prezenta ea acum 100 de ani la Congresul de Pace de la Paris.
Întrucât aceste hărți au jucat un rol important în hotărârea noilor granițe ale Europei (și ale României), este important de înțeles ce erau de fapt aceste hărți, ce puteau oferi, ce limite aveau și de ce acum 100 de ani ele au fost considerate extrem de folositoare pentru ca mai apoi, în anii de după Al Doilea Război Mondial, ele să fie văzute ca nesatisfăcătoare.
Accesul la conferință se face în baza înscrierii prin completarea formularului de pe site-ul muzeului, aici.
Taxa de participare este 5 lei sau 2,5 lei – tarif redus pentru studenți.
________________________________________
Muzeul la îndemână: joacă-te la muzeu!
Vă așteptăm să descoperiţi prin joc o mulţime de lucruri interesante despre hărţile noastre, graţie proiectului Muzeul la îndemână, prin care muzeele devin prietenoase cu copiii. Un proiect în care să mergi la muzeu e cool și are sens!
Astfel, Asociația Da’DeCe propune un joc pentru copii de 6-14 ani care pornește de la formarea unor puzzle-uri cu hărți vechi şi un sistem de tipul indiciu-cheie; un zar cu ani diferiți îndreaptă atenția succesiv către șase hărți din muzeu.
Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București și cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea fac accesibile muzeele copiilor în cadrul proiectului Muzeul la îndemână cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Jocul este inclus în biletul de vizitare. Mai multe detalii găsiţi aici.
________________________________________
Harta militară a Principatului Moldovei în sec. al XVIII-lea
„CARTE DE LA MOLDAVIE pour servir à l’histoire militaire de la guerre entre les Russes et les Turcs … ” este titlul unei hărţi spectaculoase, de mari dimensiuni, reprezentând Principatul Moldovei, folosită în războiul ruso-turc dintre anii 1768-1774.
În imagine puteţi admira cartușul și o parte a acestei hărţi topografice, de război, realizată de F.G. de Bawr și editată la Amsterdam.
Vă invităm să descoperiţi această hartă în original, alături de numeroase alte hărți vechi, și să aflați mai multe informații, vizitând Muzeul nostru de miercuri până duminică între orele 10.00 – 18.00.
Doresti sa primesti direct in inbox ultimele articole postate, fara sa mai pierzi timp ca sa le cauti? Aboneaza-te la Newsletter! Carti, noutati editoriale, sfaturi pentru cititori si scriitori, promotii limitate… toate sunt menite sa iti infrumuseteze viata.
- Pavel Corut – Romane Autobiografice [5/5 ] - 15 iulie 2022
- Pavel Corut – Romane de Dragoste si Poezii [4/5 ] - 8 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Arta Succesului [3/5 ] - 1 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Octogonul [2/5 ] - 24 iunie 2022
- Pavel Corut – Viata si opera literara [1/5 ] - 18 iunie 2022
- Expoziție de Carte veche la MNLR - 20 mai 2022
- Vorbim despre învățătura și practica Dzogchen - 12 mai 2022
- Secrete de Scriitor: Eva Anca Hamza - 20 aprilie 2022
- Lansare de carte – Actorie sau magie - 8 aprilie 2022
- Eveniment – Muzeul National al Literaturii Romane - 1 aprilie 2022