❣️🌞 Daca m-ai pune sa aleg… fiction sau nonfiction… astazi si oricand vrei tu, zau ca nu m-as opri niciodata sa ridic in slavi scrisul cartilor nonfiction. Inclusiv satisfactiile enorme pe care ti le poate aduce acest tip de carte.

 

Fiction sau Nonfiction
Fiction sau Nonfiction

Dar, am promis data trecuta ca disecam putintel genurile literare.

Si cum, asa este frumos… sa te tii de cuvant… chiar asta o sa facem.

Inca de la inceput o sa-ti spun ca… nu doar faptul ca am promis sa vorbesc despre asta ma determina sa continui.

Mai este un motiv.

Ti-am spus deja ca pana acum am primit sute de mesaje de la voi in urma cursului gratuit.

Fara exceptie, in toate mesajele voastre se simtea usurare ca, in sfarsit, aveti o sistematizare a informatiilor de care aveti nevoie pentru a scrie o carte.

Dar, in cateva (mai multe de fapt) mesaje, am observat ca exista o oarecare… confuzie intre ceea ce inseamna si cum sa alegi… fiction sau nonfiction.

Ei bine, ca sa ma asigur ca alegi in cunostinta de cauza, am hotarat sa clarificam aceste aspecte.

Evident ca nu este o noutate pentru tine faptul ca genurile literare sunt lucrari in proza, poezie, sau forme hibride care au ceva in comun. Poate ca… ce au in comun sunt topicuri, teme, stiluri sau, cate si mai cate, altele.

In general, genurile literare nu se incadreaza perfect intr-o singura subcategorie.

Ele pot migra de la una la alta dar… exista o singura variabila care, de la inceput, este clara.

❣️ Orice scrii sau vrei sa scrii… face parte din fiction SAU nonfiction.

Aici exista granite puternice si nu ai cum sa spui ca faci un hibrid de fictiune si nonfictiune.

Si acestea fiind spuse, sa facem o listuta cu fiecare subcatgorie a fiecarui tip de carte. Nu se stie niciodata cand… o sa ai nevoie de ea.

 

🌞❣️ Incepem cu fictiunea:

 

Hotul de carti
CLICK pe carte pentru maimulte detalii!

In primul rand ce inseamna mai exact fiction cand vorbim despre carti?

Ei bine, daca scrii o carte fiction, de fapt, tu inventezi o poveste care pare reala dar, de fapt, este ceva ce nu e adevarat pentru ca… nu s-a intamplat. Evident ca, intr-o carte fiction, poti intercala si fapte reale dar, una peste alta, intreaga carte va fi considerata fictiune.

 

Daca hotarasti sa scrii fictiune atunci iti poti alege una (sau mai multe) din urmatoarele subcategorii:

 

 • Fictiune contemporana este atunci cand incadrezi actiunea in zilele noastre
 • Povesti despre creaturi magice
 • Science fiction… la acest gen este incadrat acel roman de care ti-am spus ca l-am inceput dar… a ramas asa… undeva in sertar
 • Fan fiction scrii atunci cand esti un fan al unui personaj deja cunoscut in literatura, cinematografie, etc si… scrii despre el in propria varianta
 • Povesti, povestiri, mituri, legende, mitologie ce au ajuns pana in zilele noastre pe cale orala sau scrisa, pe care tu le reiei si le spui in versiunea ta
 • Fictiune istorica scrii atunci cand incadrezi actiunea in alte timpuri, diferite de zilele noastre
 • Horror. Nu cred ca trebui sa-ti explic foarte bine cam despre ce poti scrie aici. Marturisesc ca eu nu sunt cititorul tau ideal daca alegi acest gen de carte. Dar… nu care cumva sa ma crezi vreo habotnica. Departe de mine acesta aspect 🙂 . Am trecut si eu prin faza horror. ❣️ M-a tinut vreo 10 ani, dar… pe la 30 am hotarat ca… gata! Am si alte treburi de facut in viata. Asa ca am stopat horrorul din viata mea.
 • Umorul este categoric opusul horror-ului din punctul meu de vedere. Nu sunt o mare amatoare de umor dus pana la extrem dar apreciez umorul fin, oriunde il gasesc.
 • Mister, aventura, crime, suspans/thriller imi place sa le pun impreuna desi, fiecare in parte poate fi subiect separat atunci cand stabilesti tema cartii tale
 • Romance – ah… preferatele mele. Povesti de iubire siropoase cu happy ending… Daca alegi sa scrii acest gen de carte, anunta-ma si pe mine dupa ce o publici. Poate devin fan al tau. Si, daca devin… zau ca-ti fac reclama gratis. Ca doar sunt si digital marketing strategist… cu acte in regula, asa ca… ma pricep 🙂
 • Carti pentru copii (majoritatea sunt catalogate ca fictiuni dar… evident… exista si exceptii)
 • Povesti fictionale scurte

Categoric nu am amintit chiar tot ce exista in materie de fictiune.

Tot ce am vrut este… sa alegi in cunostinta de cauza atunci cand spui ca vrei sa scrii o carte fiction.

In plus, nu uita sa aplici ceea ce ai invatat in cursul gratuit. Am structurat acest curs astfel incat sa ai toti pasii necesari, indiferent de genul literar pe care-l preferi.

 

🌞❣️  Si acum, continuam cu nonfictiunea

 

Puterea Gandului
CLICK pe carte pentru maimulte detalii!

Pe scurt, o carte nonfiction este o carte in care sunt cuprinse doar informatii reale, o carte care explica ceva, fie ca sunt fapte sau “chestii” de studiu, dar absolut totul este real. Cu alte cuvinte tot ce este inclus in carte se bazeaza doar pe informatii palpabile.

Iti spuneam ca, desi multi ani am trait in iluzia ca a fi autor de carte inseamna sa scrii si sa publici o carte fiction, totusi, dupa “lupte” indelungate cu mine si egoul meu imens… am priceput ca… nonfiction scrie pe fruntea mea. ❣️

Si, dupa cum stii, in clipa in care am acceptat aceasta idee am fost pur si simplu asaltata de inspiratie.

O sa enumeram cateva dintre subgenurile aferente acestei categorii astfel incat sa stii exact cam ce iti doresti. Si daca pana acum nu ai fost sigur, acum, cu siguranta vei fi.
Personal, scriu nonfiction care nu se delimiteaza doar la o subcategorie. In general, scrierile mele sunt hibrid intre… multe din cele de mai jos.

 • Biografia este povestea vietii (in general cap-coada) unei persoane
 • Autobiografia este o biografie in care personajul principal esti chiar tu
 • Eseul este o poveste (imi place sa spun poveste dar poti, totodata, sa folosesti si termenul povestire) care reflecta punctul tau de vedere asupra unui subiect
 • Memoriile sunt parti din autobiografia pe care ai putea sa ti-o faci. Nu este obligatoriu sa dai date exacte dar, categoric, trebuie sa reiasa clar ca este vorba despre tine (sau daca scrii cartea dictata de cineva, atunci sa fie memoriile acelei persoane)
 • Jurnalismul – nu cred ca trebuie sa spun mai mult. In zilele noastre acesta este foarte cunoscut si este format din rapoarte despre stiri si fapte curente. Cu parare de rau spun ca nu este printre favoritele mele deoarece… in ultimii ani tendinta este de a face rapoarte doar despre stiri si fapte inspaimantatoare. Ca atare… de vreo 13 ani am eliminat televiziunea din viata mea. Si, minune! Totul merge ca pe roate. ❣️
 • Manuale, ghiduri, instructiuni… toate furnizeaza cititorului informatii clare despre cum poate fi ceva folosit, facut, etc.
 • Carti de referinta precum dictionare, enciclopedii, atlase si almanahuri (ups… cat p-aci sa scriu almanahe. Cei de varsta mea stiu despre ce vorbesc aici 🙂 )
 • Carti de dezvoltare personala si self-help. Recunosc ca… nu sunt sigura daca my all time favorites sunt cartile de iubire sau… cartile de dezvoltare personala si self-help. Dar… daca este sa stau bine sa cuget… cele din urma cred ca sunt in topul topului meu. ❣️ Tot aici includ si cartile despre spiritualitate. In acceptiunea mea, orice carte care trateaza aspectele spirituale… este de fapt o carte de dezvoltare personala. Evident, nu am pretentia ca as avea si dreptate. Este doar… simpla mea opinie.
 • Nonfictiune narativa… aceasta este de departe favorita mea. O folosesc, nu doar la toate cartile scrise si nescrise ci inclusiv in toate cele 13 bloguri pe care le administrez. Folosesc aceasta scriere nonfiction narativa chiar si atunci cand scriu content sau cand scriu un material de copywriting. Este o informare despre un subiect… spusa sub forma de poveste.
 • Discursuri… ei bine… si discursurile sunt incadrate la nonfiction. Evident ca, le poti scrie separat fara intentia de a forma cu ele o carte dar… daca alegi sa le aduni si sa le publici impreuna… se numeste ca ai scris o carte de discursuri. Personal, le citesc cu mare drag.

 

Puterea prezentului
CLICK pe carte pentru mai multe detalii!

Cu siguranta… ar mai fi si altele, insa, eu spun sa ne oprim aici.

Nu intentionez sa transform acest articol in liste interminabile de clasificari. Dar, am considerat ca este necesar sa ai cateva notiuni despre acest subiect pentru ca… sa alegi fara urma de confuzie.

 

Fiction sau nonfiction? Daca, dupa mesajul trecut inca nu erai hotarat, sper ca acum esti.

 

Si… am ajuns la momentul la care… amintim, in doar cateva cuvinte, de povesti.

 

Povesti fiction… povesti nonfiction… care crezi ca este trasatura lor comuna?

Poate stii deja.

Sau… poate inca nu ti-ai dat seama.

Ei bine, pentru mine, ambele ocupa acelasi loc. Au acelasi farmec. Au acelasi mister.
Pentru ca… indiferent daca o poveste este fiction sau nonfiction, ea imi atinge sufletul. O poveste bine scrisa, evident.

La fel cum mi-ati atins sufletul multi dintre voi… voi cei care mi-ati scris sute de mesaje. Extrag la intamplare cateva… dintre cele in care mi s-a dat si acordul sa le fac publice.

🌞❣️ “Când am crezut că nu ar mai fi nimic de făcut, iar zâmbetul soarelui îmi devenise neplăcut, căzând pradă nesiguranței şi falsei certitudini că toate cuvintele s-ar fi întors împotriva mea, viața mi-a scos în cale totul necesar pentru a înțelege că poveştile ce zac în mine trebuie scrise. Urmând cursul Mirelei, nu am învățat cum să scriu, fiindcă un scriitor are asta în sânge; nu am învățat cum trebuie ordonate cuvintele şi nici care ar fi cel mai potrivit stil. Acest curs mi-a reamintit cine sunt şi cum să nu mă mai las pradă îndoielii. Am simțit un prieten de nădejde în Mirela şi omul care nu te învață CE să faci, ci CUM să îți asculți sufletul pentru a-ți îndeplini visurile. Cum să îți recunoşti şi să îți scoți în valoare atuurile. Şi nu, nu este un curs motivațional tipic. Este despre scris şi despre TINE. Cuvintele mele s-au aşezat în ordine, iar zâmbetul soarelui a redevenit muză. Mulțumesc din suflet, Mirela!” ~ Dana Codori

🌞❣️ “Cursul de scriere creativă a sosit într-un moment de regăsire cu dorința de a trece la un alt nivel de literatură. După 9 ani de literatură pentru copii, acest curs îmi conferă încrederea că pot structura o carte mai complexă. Mulțumesc din suflet pentru oportunitatea de a avea acest material la îndemână, la orice oră, din orice loc mă aflu. Cu recunoștință.” ~ Claudia Groza Lazăr

🌞❣️ “Cursul acesta mi se pare extraordinar! Chiar te pune pe gânduri și îți dă imboldul de care ai nevoie pentru a te apuca de scris. De când am început cursul, mă gândesc tot mai mult la dorința mea de a scrie o carte, dar acum, visul nu mi se mai pare imposibil de realizat. Sunt sigură că acest curs va fi util multor persoane care își doresc să scrie o carte dar, din diverse motive, nu au făcut-o încă.” ~ Hamza Eva Ancuța

🌞❣️ “M-am înscris la cursul Mirelei fără să stau pe gânduri și fără să bănuiesc că sunt chiar prima persoana care a făcut acest lucru. Mă bucur să deschid acest drum, pentru că, reprezint foarte bine grupul țintă al proiectului: știu să scriu, dar nu am deloc încredere în mine. Mirela vine, “îmi citeste” gândurile și apoi stă lângă mine îndrumându-mă, cu răbdare, spre cartea mea. Știe ce să spună și când să spună ca eu să uit de neîncredere, să nu mă mai lupt cu timpul și să mă motivez. Cursul m-a ajutat să cred în puterea scrisului meu. Scriitori putem fi cu toții dacă dăm viselor voie să fie…să fie pur și simplu.” ~ Roxana Elena Trandafir

🌞❣️ “Am descoperit-o pe Mirela într-o seară cu temperaturi albastre. Nu pe stradă ci acolo unde se întâlnesc sufletele și se cântăresc, cred eu reciproc. Mi-a comentat un articol de pe blog și a fost atât de frumos pentru mine începătoarea încât am vrut să știu cine este M.C Simon înainte de a răspunde comentariului ei. A fost o surpriză ce am găsit așa că i-am așteptat cu nerăbdare și alte impresii. Între timp am ajuns pe unul din blogurile ei, Viața de blogger, ne-am cunoscut mai bine și a venit cumva neașteptat pentru mine, pentru visul meu vechi ce era de ani în hibernare, invitația de a scrie o carte ! M-am înscris printre primii la cursul ei gratuit, i-am citit și disecat sfaturile primite cu regularitate pe mail, mi-am fixat un termen și mi-am jurat că atunci când voi avea o schiță completă a visului meu, mă voi întâlni cu Mirela. Uneori Morgana fiecăruia dintre noi este o zeiță bună și darnică, umană, cu inimă mare. Multumesc Mirela-Carmen pentru că mi-ai dat încredere și speranță să-mi îndeplinesc un vis vechi.” ~ Elvira Bogoș

🌞 Da!!! 🌞
Ce frumos ar fi ca… dupa terminarea acestui curs, sa ne dam intalnire toti care… scriem o carte.
La o cafea… poate. Personal sunt mare bautoare de cafea. Beau cam 3-4 zilnic dar… intotdeauna am si un ceai la indemana. Asa ca… nu te teme daca nu vrei cafea. Bem ce vrei tu… cand sarbatorim cartile scrise.

Obstacolul este calea
CLICK pe carte pentru detalii!

Si… NU!!!

Nu am pus aceste mesaje in chip de recenzii sau testimoniale. Le-am pus pentru tine ca sa vezi… ca si altii trec prin aceleasi stari prin care tu treci. Le-am pus cu acordul celor ce mi-au scris, pentru ca tu sa te inspiri din povestile lor… scrise printre randuri.

La finalul unei zile, viata este rezultatul alegerilor pe care le faci. Tu, ACUM stii deja ce alegi pentru cartea din inima ta!

 

Fiction sau Nonfiction? Nu conteaza. Atata timp cat sufletul iti este implinit.

 

Repet… pentru a nu stiu cata oara… daca doresti CU ADEVARAT sa scrii o carte… iti garantez ca nimic nu-ti poate sta in cale.

TU poti orice.

Indrazneste sa incepi! Lasa-te purtat pe ritmul creativitatii si… SCRIE!

Cat despre data viitoare… o sa luam frumusel primii pasi ai metodei pe care am dezvoltat-o si personalizat-o dupa… nici mai mult nici mai putin de 35 de ani de studii… de toate felurile… unele nonfiction 🙂 .. altele clasificate a fi oculte…
Luam toti acesti primi pasi si ii disecam.

Marunt, maruntel.

Ii punem sub microsop.

Iti amintesti cei 43 de pasi, din cursul gratuit, care fac parte din metoda mea de a scrie o carte?

Cu siguranta ti-i amintesti.

Am primit la acel email nu mai putin de cateva sute de raspunsuri de la voi. Am incercat pe cat posibil sa va raspund… dar am ramas codasa.

‼️⚠️‼️

Dar… pana reusesc sa va raspund tuturor, data viitoare vin cu o surpriza.

❣️Luam primii 22 de pasi si vorbim despre ei. Si, pentru inceput, o sa ii aplicam pentru cartile nonfiction.
Dar daca ai ales fiction… nu dispera… ii poti adapta fara probleme.❣️

A.B. Yehoshua, autor a unsprezece romane, trei carti de povestiri scurte, patru piese de teatru si patru colectii de eseuri (am enumerat toate acestea ca sa vezi ca nu este necesar sa restrictionezi genul literar ales, ci chiar si celebritatile oscileaza intre ele) spunea:

Cea mai dificila si complicata parte din procesul de scriere este… inceputul.

Fix asta cred si eu!

Si, exact acesta este motivul pentru care am hotarat ca data viitoare sa disecam primii pasi.

Tu… cat de important crezi ca este faza de inceput… cea care te pregateste pentru momentul in care te asezi la birou si scrii… cartea?

 

Astept cu drag raspunsul tau in zona de comentarii de mai jos.

 

A ta prietena pe Calea catre Carte  ✒️

Mirela-Carmen

PS: Daca stii ca au si alti prieteni nevoie de aceste informatii, te rog sa le dai share acestui mesaj.

 

*

CLICK pe carte pentru detalii

manual sistemulmaestrului
CLICK pe carte pentru detalii!

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

2 COMENTARII

 1. Dragă Mirela…de-ai ști tu cât de mult am șovăit,am citit câteva mesaje trimise de tine…apoi le-am lăsat…am revenit…iar le-am lăsat…
  -Motivul?
  Nu știu cum si dacă interesează pe cineva poezia!Uneori am impresia că a scrie nu este altceva decât o pornire de moment a unor stări,scriu nebunește poezii apoi mă opresc aici…am o pagină personală de poezii și postez din când în când!Ar fi multe de spus dar mă opresc aici…mulțumesc că ai apărut și că datorită ție scriu din nou…

  • Draga Maria, iti multumesc mult pentru cuvintele-ti ce mi-au atins inima. Felicitari pentru ca scrii poezie! Cu toata sinceritatea spun…pentru mine, orice om care scrie in versuri este un erou. Cu toata pasiunea mea pt scris, recunosc ca… nu am reusit sa fac doua versuri inteligibile pana acum. Nici macar in momentele in care eram indragostita pana peste cap.
   In legatura cu intrebarea ascunsa printre randurile tale… nu as sti sa-ti spun oe cine intereseaza poezia. Totusi, din cate am observat… sunt o multime de romani care o iubesc. Poate daca… ai gasi un cerc de prieteni cu aceeasi pasiune… ti-ar fi mai usor sa gandesti o strategie de publicare.
   Multumesc inca o data si… succes, spor si inspiratie pe calea catre cartea ta!

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici