Flăcări gemene – Oana Stroe

Pe Oana Stroe am cunoscut-o online prin intermediul Mirelei și, ulterior, am aflat mai multe despre ea, atunci când ne-a oferit un interviu pe site-ul Calea către Carte. Știam de cartea sa, „Flăcări gemene”, însă nu eram chiar convinsă să o citesc. În schimb, în interacțiunile avute cu Oana și citindu-i răspunsurile la întrebările din interviu, am știut că vreau să îi descopăr și scriitura, să aflu ce povești a creat.

Așa se face că am decis într-un final să iau cartea „Flăcări gemene”, iar odată ce am avut-o pe noptieră, nu am amânat prea mult lecturarea ei. Și tare bine am făcut! Cartea este precum o bucățică din Oana, cu personaje care, în ciuda tuturor greutăților sau încercărilor la care le supune viața, găsesc puterea și optimismul de a merge înainte. Oana a presărat curajul și iubirea și personajelor sale, astfel că am simțit o bucățică din autoare în fiecare personaj pe care l-a creat.

Scrierea este îngrijită și plăcută, melodică aș spune, chiar. Poveștile create te prind în mrejele lor și te fac să trăiești sentimentele personajelor, te încarcă de energie pozitivă și îți transmit emoție. Ajungi să iubești cartea aceasta, să o prețuiești tot mai mult pe măsură ce avansezi cu lectura.

Flăcări gemene – o colecție de „nuvele și povestiri, vise și trăiri”

Citesc foarte rar proză scurtă, însă cartea „Flăcări gemene” mi-am dorit să o citesc din curiozitate. Interacțiunile cu autoarea și răspunsurile ei din interviu mi-au plăcut atât de mult, încât am fost curioasă să descopăr cum scrie. Am pornit la lectură fără așteptări, pentru că efectiv nu știam la ce să mă aștept, nu aveam idee ce voi descoperi între paginile acestei cărți. Acum însă știu că este o carte care mi-a plăcut enorm, încă de la primele cuvinte. Sunt opt nuvele/povestiri, fiecare având în centrul acțiunii un personaj feminin. O să vă spun foarte pe scurt despre fiecare în parte și vă invit să descoperiți și voi poveștile, cartea aceasta pe care o veți iubi, cu siguranță.

Cearta programată

Vero este o femeie care simte nevoia să se certe periodic cu iubitul ei, Emil. Ea crede că, dacă i-ar arăta acestuia că îl iubește, ar deveni vulnerabilă și el s-ar plictisi de ea. Dar oare cum privește el aceste certuri frecvente și fără motiv?

Coincidențe

Carla are o relație care nu îi oferă nicio satisfacție. Astfel, decide să îi pună capăt și își propune să aibă o viață minunată. Chiar dacă la început suferă în urma despărțirii de Marco, treptat, Carla începe să iasă cu colegii ei. În una dintre aceste ieșiri, viața ei se schimbă total.

Decizii pe șine

Elvira a fost multă vreme acaparată de mirajul rețelelor de socializare, unde putea să prezinte o viață de familie demnă de invidiat. Cu un soț iubitor și un copil minunat, pozele lor de familie stârneau întotdeauna invidie și admirație în cei care le vedeau. Însă, în spatele fotografiilor care înfățișau o familie perfectă, Elvira ducea o viață plină de suferință. Viața i se schimbă atunci când o străină din tren o convinge să vorbească despre durerea ei.

În căutarea identității

Silvia este plină de viață și iubește să danseze. Este căsătorită și își iubește soțul. Cu Mihai s-a cunoscut în copilărie, iar între ei relația a decurs firesc, evoluând treptat, de la o prietenie solidă și respect reciproc, la căsătorie. Totuși, în ultima perioadă, Silvia începe să simtă că Mihai nu este suficient de implicat și de pasional. Nu este deloc gelos, nu vrea niciodată să danseze, practic, este opusul Silviei. Este momentul ca Silvia să ia măsuri, pentru a fi fericită.

Pălăria

Iulia a suferit un grav accident, în urma căruia a fost spitalizată mult timp. Chiar și după ce și-a revenit, corpul ei nu mai este la fel cum era, lucru care îi cauzează frustrări atunci când, în sfârșit, se reîntoarce la muncă, între vechii colegi. Treptat, este nevoită să se reobișnuiască în societate, la muncă și să își accepte noua condiție. Iar în acest proces îi sunt alături colegele sale.

Povestea ochilor albaștri

Mirela și soțul ei se iubesc și sunt dispuși să facă față tuturor provocărilor vieții. Iar cea mai mare provocare le apare atunci când li se naște fetița. De aici încolo, au de îndurat numeroase încercări și de trecut obstacole, care mai de care mai grele.

Șapte ani în 170 de minute

Corina și Radu trăiesc de ani de zile împreună și se iubesc, însă ea refuză să îi declare acest lucru, de teama de a nu-i fi astfel suprimată personalitatea. În ultima vreme, însă, Corina are tot mai multe îndoieli cu privire la relația lor și consideră că o pauză ar ajuta-o să își înțeleagă mai bine sentimentele. Însă destinul dovedește că are un mod de-a dreptul ironic de a ne ajuta să luăm decizii atunci când suntem în cumpănă.

Flăcări gemene

Miruna este o fată frumoasă și băiețoasă, în același timp. Toată copilăria, are doar amici băieți, însă cu ei se simte cel mai bine. Viața ei se schimbă atunci când în grupul lor de prieteni apare Marc. Între ei se leagă o prietenie foarte puternică, însă pe măsură ce anii trec, Miruna se întreabă tot mai mult dacă nu e posibil ca prietenia lor să fie mai mult decât o simplă amiciție.

Flăcări gemene – o carte plăcută și relaxantă

Mi-au plăcut toate cele opt nuvele/povestiri din cartea „Flăcări gemene” și nu aș putea alege una preferată. Fiecare este deosebită, specială în felul ei unic. Un element comun pe care aș spune că le au toate aceste povestiri este nota de optimism de la finalul fiecărei nuvele. Personajele au de îndurat diverse suferințe sau de trecut obstacole variate, însă finalul îl lasă pe cititor cu zâmbetul pe buze, de fiecare dată.

Însă, deși nu am o povestire preferată din carte, toate plăcându-mi la fel de mult, un citat mi-a atras în mod deosebit atenția și mi-am dorit să vi-l arăt și vouă:

„Deși haina nu îl face pe om, ea îl poate învăța să o poarte cu eleganță și bucurie. În timp, acest lucru își pune amprenta pe cel ce o poartă, devenind un mod de viață. Abia atunci haina și-a îndeplinit cu adevărat menirea, devenind un dar pentru viață. Un mod frumos și elegant de a-ți trăi viața.”

Nu vă spun din care povestire este citatul, vă las să descoperiți singuri, citind cartea. Pentru mine, cartea „Flăcări gemene” a fost o lectură tare frumoasă și sper ca și vouă să vă placă la fel de mult.

Cartea „Flăcări gemene” de Oana Stroe poate fi comandată de pe site-ul Editurii Siono.

Recenzia a apărut inițial pe Evatopia.ro.

About Eva

Iubitoare de scris și citit, mi-am găsit menirea în viață abia când fiica mea avea doi ani. De atunci, pasiunea a început să se îmbine cu munca și invers, ajungând în prezent să îmi iubesc ocupația și să lucrez doar ceea ce îmi face plăcere.

View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici