Intre Dumnezeu si Cosmos
Raimon Panikkar

 

Intre Dumnezeu si Cosmos
CLICK pe carte!

 

An aparitie: 2006

Autor: Raimon Panikkar

Traducator: Cornelia Dumitru

Categoria: Istorii Secrete

Editura: HERALD

Nr. pagini: 240

 

CLICK AICI pentru a cumpara cartea.

 

Descriere

Raimon Panikkar este un cercetator pasionat, riguros, un om al reflectiei, atent la viata. O fiinta cu o abordare senina, care stie sa se revolte in fata suferintelor lumii. Un singuratic iubitor de meditatie, care cultiva tacerea si e in stare sa vorbeasca ceasuri intregi despre ceea ce inseamna pasiunea lui. Aceste contraste si multe altele pot fi numite in cativa termeni simpli: o credinta ferma in valorile relatiei, o veneratie unita cu entuziasmul pentru viata – acest eveniment unic, aceasta veritabila sarbatoare -, o cultura a umanului si a ceea ce el numeste realitatea pur si simplu, trinitara prin excelenta, cu un Dumnezeu-Treime liber de orice solipsism si intim unit cu structura realului: inca o data, Dumnezeu, Omul si Lumea.

Pentru a castiga regiunile in care se traieste acest mister, este nevoie de angajarea resurselor trupului si ale inteligentei – la punerea lor in actiune unind si aceasta a treia dimensiune a lucrurilor, despre care victorinii din secolul al XII-lea spuneau fara sovaiala ca nu este accesibila decat celui de-al treilea ochi, doctrina care imbina stralucit anumite trasaturi ale intelepciunilor Orientului. Raimon Panikkar are drept unica tinta aceea de a reveni la acest centru si sa faca inteleasa puterea acestuia de integrare cosmoteandrica. De aici, privirea poate sa mearga mai departe, sa strabata toate orizonturile: atunci ii este ingaduit sa aseze culturile intr-un dialog rodnic, aceasta fara sa le separe pe nedrept de religii, carora li se cuvine sa li se recunoasca specificitatea proprie.

Cel care, in fata dumneavoastra, se declara convins de adevarul hinduismului la fel de mult ca si de cel al crestinismului, nu ramane dator atunci cand este vorba de punerea conditiilor unui dialog interreligios. Fiecare dintre aceste doctrine si aceste experiente se datoreaza, in realitate, de aceasta data in beneficiul unui dialog intrareligios, acceptarii caracterului relativ al tuturor sistemelor de reprezentare. Doar astfel, si pana in amanuntele proprii fiecaruia, poate fi atinsa acea a treia dimensiune susceptibila sa ne deschida catre viziunea realitatii pur si simplu in structura ei trinitara si relationala.

Gwendoline Jarczyk

 

CUPRINS

Dumnezeu si Cosmos
CLICK pe carte!

Cuvant inainte   5

I. Sensul realitatii 9

II. Revelatia, partea si intregul 23

III. Orizontul mitului   31

IV. Despre identitatea crestina 37

V. Din Rasarit si din Apus. Sacerdotiul regal     48

VI. Biblia, Veda si Scripturile crestine 57

VII. Tacerea lui Buddha;Cristos parasit de Dumnezeu            67

VIII. Moartea si invierea 80

IX. Infernul, responsabilitatea, rugaciunea            91

X. Treimea radicala            97

XI. Intuitia cosmoteandrica. Non-dualitatea            113

XII. Inter- si intrareligios.  Ce este dialogul?            123

XIII. Religia si religiile.  Pluralismul            137

XIV. Timpul circular. Realitatea raului            153

XV. Nedreptatea. Institutiile            171

XVI. Credinta nu are obiect   184

XVII. Experienta mistica  198

XVIII. Moartea lui Cristos  si nimicul misticilor            207

XIX. Stiinta moderna si masina  de al doilea nivel            217

XX. Etica stiintei. Omul in centrul culturii            226

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici