Isihasmul
– Drumul către Rugăciunea Inimii –

„Concentrându-ne în primul rând pe lumea materială, pierdem legătura cu Cerul. Pierdem relaţia cu Dumnezeu, de care s-au bucurat Adam şi Eva înainte de Cădere sau Fiul Risipitor înainte de a se hotărî să părăsească palatul cerurilor. Această ruptură se află în inima dilemei noastre existenţiale şi este cauza tuturor tulburărilor şi suferinţelor psihice ulterioare..”

Kyriacos C. Markides – Muntele tăcerii

 

Editura Herald şi Librăria Humanitas Cișmigiu au plăcerea de a vă invita într-o incursiune spirituală în practica tradiției creștin ortodoxe, sâmbătă, 20 aprilie 2019, ora 17:30, în cadrul evenimentului Isihasmul – Drumul către Rugăciunea Inimii care va avea loc la Librăria Humanitas Cismigiu din Bucureşti (Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 38).

• Ce este isihasmul și care sunt metodele de practică isihastă ?
• Ce este Rugăciunea lui Iisus? Dar Rugăciunea Inimii?
• Ce se înțelege prin “paza gândurilor” în tradiția creștină ortodoxă?

Iată câteva întrebări cu care s-a confruntat aproape orice creștin practicant și lucrător pe cale. Ajutați de dialogul lui Kyriacos C. Markides cu duhovnicul său, părintele Maximos, vom încerca să găsim răspunsuri la toate acestea și la ce înseamnă isihasmul ca practică spirituală.

Discuțiile în jurul cărții „Muntele Tăcerii” de Kyriacos C. Markides, publicată în colecția „Spiritualitate creștină” a editurii Herald este doar un prilej ca să reflectam la Rugăciunea Inimii şi neîncetata pază a gândurilor, ca premisă a lucrării rugăciunii în om.

În această incursiune spre ceea ce înseamnă de fapt adevărata trăire lăuntrică, vor fi alături de noi cu inima deschisă:

• Pr. Prof. Ion Buga (teolog, membru al Uniunii Scriitorilor)
• Prof. Teodoru Ghiondea (profesor de istorie și religie, consilier editorial al editurii Herald)
• Andrei Găitănaru (publicist, filosof)
• Mihai Liță (Senior Editor, coordonatorul colecției „Spiritualitate Creștină” al editurii Herald)

Evenimentul va fi moderat de Sorin Lucaci (PR Editura Herald).

 

 

 

Lucrarea „Muntele tăcerii” face parte din ceea ce am putea numi „trilogia atonită” a sociologului american de origine cipriotă Kyriacos C. Markides, profesor la Universitatea din Maine.
Cercetător vechi în domeniul spiritualităţii, călător în întreaga lume în căutarea unei ghidări autentice, autorul îl întâlneşte în final pe „părintele Maximos”, un duhovnic charismatic, fost Protos (guvernator) al Sfântului Munte Athos şi totodată ucenic direct al unuia dintre cei mai sporiţi „bătrâni” (geronda) ai secolului trecut: Sfântul Paisie Aghioritul.

Sub îndrumarea duhovnicească părintelui Maximos, „bătrân” în înţelepciune, dar tânăr de ani, autorul desluşeşte pas cu pas tainele „Căii Întreite” isihaste, fiind instruit în paza gândurilor, rugăciunea lui Iisus şi multe alte subiecte care ţin de nevoinţa creştină (askesis).

„Într-o lume contorsionată, pe o planetă pe care continuăm să o rănim ca şi cum nu ar fi «casa» noastră, cartea lui Kyriacos C. Markides vine ca o gură de aer proaspăt. Aerul «Muntelui Autorul aduce în atenţia noastră o învăţatură mereu actuală, isihasmul – calea liniştii, lucrarea Rugăciunii lui Iisus.

Valorificând într-un limbaj actual şi într-un stil uşor de citit şi de înţeles o învăţătură perenă, pe care adesea o ignorăm, «căutând departe de casă comoara ascunsă în propria grădină», învăţătură coborând de la Sfinţii Apostoli şi de la marii Părinţi ai pustiei până la marii duhovnici contemporani – «linie de foc a Duhului» ce străbate istoria spirituală a lumii – cartea intră în case şi în inimi, oferind creştinului (şi nu numai, îndrăznim să spunem) îndrumări pentru paza şi curăţarea minţii de gândurile negative, ce pot aduce pacea şi lumina în fiinţa sa, pregătindu-l pentru întâlnirea cea de taină, de la inimă la Inimă, cu Dumnezeu, prin rugăciune.” Mihai Liță, Senior Editor, coordonatorul colecției „Spiritualitate Creștină” al editurii Herald

„Când omul s-a golit de plăcerile şi de preocupările lumeşti şi atinge kenosis, mintea sa se poate umple de realitatea lui Dumnezeu. Cu ajutorul rugăciunii neîncetate, nu ne mai bazăm în exclusivitate pe raţiune şi pe intelect pentru a sesiza natura realităţii. Indiferent dacă trăim în lume sau într-o mănăstire, practicarea rugăciunii rămâne în centrul vieţii spirituale.”

Kyriacos C. Markides – Muntele tăcerii

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Contact: Sorin Lucaci, PR & Events Coordinator, 0720.063.626, sorin.lucaci@edituraherald.ro

Parteneri media: Radio România Cultural, Bucureşti FM, Smart FM, Canal 33, 6 TV, România Liberă, Casa mea, Bookhub, Fundaţia Calea Victoriei, 4arte, Bookuria, Agenţia de carte, Bookaholic, BookNation, Serial Readers, Raftul cu idei, România Pozitivă, Filme-Cărţi, IQool, Literatura pe tocuri, LiterNet, Citeşte-mă, PRwave, Cinemagia, Cărti, Cabala pentru toți, Calea către Carte, ZMEU Bucureşti, Recenzii-Cărţi.

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

2 COMENTARII

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici