Jurnalul dispariției mele – Camilla Grebe

Recent, navigând pe Libris, mi-a atras atenția cartea Jurnalul dispariției mele. De îndată ce am citit descrierea, am și decis să iau cartea. Era prea tentantă, prea părea pe gustul meu. Odată ce a ajuns cartea la mine, am văzut că este al doilea volum al unei serii. Am postat acest lucru pe rețelele sociale, cu mențiunea că sper că poate fi citită individual. Surpriza mea a fost când autoarea Camilla Grebe mi-a răspuns la postarea de pe Instagram, spunându-mi că pot citi cartea și individual.

Recunosc că, deși entuziasmul meu a fost mare când am comandat cartea, ulterior am avut ceva emoții. Totuși, de îndată ce am început să citesc cartea Jurnalul dispariției mele, și emoțiile mele referitoare la carte au dispărut, exact ca în titlu. Cartea este un thriller fascinant, care pe mine m-a captivat complet. Este exact genul de thriller care îmi place mult, și anume, care te ține în suspans, te face să te gândești cine se află în spatele întregii povești și te determină să fii suspicios cu toate personajele.

Povestea este complexă și foarte bine pusă la punct, după părerea mea. Iar detaliile și descrierile completează excelent cadrul acțiunii, te transpun în mijlocul evenimentelor. Pentru mine, romanul a fost unul excepțional, care m-a convins că vreau să mai citesc și alte cărți scrise de autoare.

Jurnalul dispariției mele – un thriller captivant

Acțiunea se petrece în Ormberg, o localitate mică, parcă uitată de lume. Aici, toată lumea stă de o viață, locuitorii se cunosc între ei, localitatea este liniștită și monotonă, nimic nu pare să se întâmple vreodată în Ormberg.

Acțiunea începe în 2009, când Malin, o adolescentă din Ormberg, și iubitul ei, împreună cu încă un prieten, merg în pădure să se distreze. Acolo, Malin dă peste cadavrul unei fetițe. În plus, de locul respectiv este legată și o legendă, cea a copilului-nălucă.

Povestea continuă opt ani mai târziu, când Malin, devenită între timp polițistă, revine împreună cu o echipă, să ancheteze moartea pe care ea însăși a descoperit-o în 2009. Atunci, ancheta a fost încheiată, din lipsă de dovezi. Însă acum, o echipă întreagă revine la movila din pădure, pentru a încerca să descopere cui îi aparținea cadavrul.

Din echipă fac parte Hanne și Paul. Cei doi dispar la un moment-dat, iar când Hanne reapare, nu își mai amintește nimic din tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, de când au venit cu toții în Ormberg pentru a ancheta ceea ce pare a fi o crimă asupra unei fetițe necunoscute.

De cealaltă parte îl cunoaștem pe Jake, un băiat din Ormberg, căruia îi place să se îmbrace în haine de femeie și să se machieze. Într-o seară, tocmai când îmbracă una dintre rochiile mamei sale decedate, se întâlnește în pădure cu o femeie în vârstă, dezorientată și speriată, care îi înmânează un caiet. Femeia este nimeni alta decât Hanne, iar ceea ce îi dă lui Jake este jurnalul pe care îl ține pentru a nu uita detalii importante din anchetă, știind că are probleme cu memoria.

Jurnalul – punct-cheie în anchetă

Jake, nedorind să scoată la iveală secretul lui „murdar”, nu spune nimănui despre întâlnirea cu Hanne, despre care află ulterior că este profilerul din echipa de anchetatori veniți în Ormberg. Totuși, îi citește jurnalul și descoperă detalii extrem de importante legate de ancheta care se desfășoară în localitate.

În paralel cu povestea pe care o aflăm prin intermediul lui Jake, descoperim și modul în care avansează ancheta polițiștilor. Deși Hanne a apărut, memoria ei nu îi ajută deloc pe polițiști. Nu își amintește cum a ajuns în pădure și unde este Paul. Astfel, pe lângă ancheta inițială, polițiștii trebuie să își caute și colegul dispărut.

Iar lucrurile iau o întorsătură și mai sumbră când aceștia fac o nouă descoperire: o femeie în vârstă este găsită împușcată și cu fața distrusă, chiar lângă movilă, acolo unde, cu opt ani în urmă, Malin a descoperit cadavrul unei fetițe. Astfel, ancheta inițială se întinde tot mai mult și capătă noi obiective de îndeplinit.

Cum se desfășoară întreaga anchetă și care sunt descoperirile pe care le vor face polițiștii – și Jake, de cealaltă parte – vă las să descoperiți singuri.

Eu sper că v-am captat atenția asupra acestei cărți. Pentru mine, a fost un thriller extrem de reușit. Autoarea a reușit să mă facă să bănuiesc anumiți suspecți, iar la final, mi-a dat toate teoriile peste cap. Însă trebuie să spun că, la un moment-dat, am intuit un detaliu al poveștii, care s-a confirmat în final a fi exact cum am bănuit. Sunteți curioși despre ce este vorba? Vă recomand să citiți cartea.

 

Recenzia a apărut pe Rândurile Evei.

About Eva

Iubitoare de scris și citit, mi-am găsit menirea în viață abia când fiica mea avea doi ani. De atunci, pasiunea a început să se îmbine cu munca și invers, ajungând în prezent să îmi iubesc ocupația și să lucrez doar ceea ce îmi face plăcere.

View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici