Cartea despre acel tabu – Alan Watts
Continuam Lectura Saptamanala cu unul dintre autorii dragi mie. Poate… si tie.
Alan Watts.
Scriitor despre care deja ti-am vorbit in recenzia cartii „Duh si Contemplatie”. Astazi, ti-am pregatit un fragment dintr-o alta carte scrisa de acest mare autor, care… cu atata dexteritate… a reusit sa patrunda in zone profunde ale existentei umane.

„Cartea despre acel tabu care te impiedica sa afli cine esti”, scrisa de Alan Watts, tradusa de Marian Stan si publicata de Editura Herald, editura care, ca de fiecare data, ne ofera cu darnicie sansa de a avea aceste momente de lectura.
Cartea „exploreaza un tabu nerecunoscut, dar foarte puternic – conspiratia noastra tacita de a ignora cine, sau ce, suntem cu adevarat” si este „o fertilizare incrucisata intre stiinta occidentala si intuitia orientala”… precum afirma insusi autorul.
Nascut in Londra, in anul 1915, Alan Watts, a fost preot anglican timp de sase ani, inainte de a fi exclus din randurile preotimii. Chiar inainte de acest moment al vietii sale, devine fascinat de Orient si a fost profund atasat de filosofiile indiene (in special Vedanta si budismul), precum si de gandirea taoista. Scrierile lui vorbesc in special despre budismul zen. In anii 1970, Alan Watts este recunoscut ca fiind cel mai renumit interpret al gandirii orientale in Occident, atat prin cartile sale, cat si prin numeroasele sale emisiuni de radio si televiziune. Moare in 1973, lasand in urma o opera vasta.
Te invit, deci, sa ne bucuram impreuna de…
„Cartea despre acel tabu care te impiedica sa afli cine esti”. CAPITOLUL ŞASE – ACELA
Descrierea cartii… Cartea despre acel tabu… asa cum apare pe site-ul Editurii Herald.
„Aceasta carte exploreaza un tabu nerecunoscut, dar foarte puternic – conspiratia noastra tacita de a ignora cine, sau ce, suntem cu adevarat. Pe scurt, doresc sa arat ca impresia curenta care ne defineste ca un eu separat inchis intr-un sac de piele este o halucinatie aflata in dezacord atat cu stiinta occidentala, cat si cu filosofiile-religiile experimentale din Orient, in special cu filosofia hindusa Vedanta. Aceasta halucinatie sta la baza folosirii gresite a tehnologiei in scopul de a subjuga violent mediul natural al omului, ceea ce, in cele din urma, il va impinge la distrugere.
Iata de ce avem urgent nevoie sa ajungem la o perceptie a propriei noastre existente care sa fie in acord cu datele fizicii si care sa depaseasca sentimentul nostru de alienare fata de univers. In acest scop, m-am inspirat din intuitiile oferite de Vedanta, pe care le-am redat, totusi, intr-o maniera moderna si accesibila occidentalilor. Prin urmare, acest volum nu se doreste a fi un compendiu sau o introducere in Vedanta in sensul comun al acestor termeni. El este mai degraba o fertilizare incrucisata intre stiinta occidentala si intuitia orientala.
Trebuie sa multumesc in mod deosebit sotiei mele Mary Jane, pentru atenta munca de editare si pentru comentariile pe marginea manuscrisului. De asemenea, sunt recunoscator Fundatiei Bollingen pentru sprijinul acordat unui proiect care a inclus scrierea acestei carti.”~ Alan Watts
CUPRINS
Prefata 9
Informatii tainice 11
Jocul de-a alba-neagra 39
Cum sa fii un fals autentic 77
Lumea este corpul tau 121
Si ce daca? 151
Acela 191
Cartile 216
- Pavel Corut – Romane Autobiografice [5/5 ] - 15 iulie 2022
- Pavel Corut – Romane de Dragoste si Poezii [4/5 ] - 8 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Arta Succesului [3/5 ] - 1 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Octogonul [2/5 ] - 24 iunie 2022
- Pavel Corut – Viata si opera literara [1/5 ] - 18 iunie 2022
- Expoziție de Carte veche la MNLR - 20 mai 2022
- Vorbim despre învățătura și practica Dzogchen - 12 mai 2022
- Secrete de Scriitor: Eva Anca Hamza - 20 aprilie 2022
- Lansare de carte – Actorie sau magie - 8 aprilie 2022
- Eveniment – Muzeul National al Literaturii Romane - 1 aprilie 2022