„Eu as defini cartea ca pe o lucrare de vrajitorie, din care ies tot soiul de imagini ce tulbura mintile si modifica sufletele” ~ Anatole France
O Lucrare de Vrajitorie semnata de Anatole France 🙂
Thaisa

Alexandria, acest Paris al lumii elenistice, este locul unde se întâlnesc două destine: Thaisa, frumoasa actriță și curtezană, ce inflamează mințile și golește pungile bărbaților vremii și Pafnutie, starețul unei mânăstiri din deșertul Thebaidei, a cărui virtute și credință sunt intens încercate de ispitele lumii profane.
Uitând de sine, Thaisa dăruiește dragoste și frumusețe, primind în schimb admirație și lux. Atent (numai) la sine, Pafnutie inventează noi și noi forme de ascetism și autoflagelare, primind în schimb ispite și încercări fără număr.
Încercând să-și salveze credința prin aducerea oii rătăcite înapoi în turma Domnului, Pafnutie descoperă multitudinea de interpretări ale relației dintre Creator și oameni, dintre Fiul lui Dumnezeu și cei care-L urmează.
Și descoperă că între bine și rău, între credință și împietate, între fericirea inocentă și păcatul scârbavnic există doar o diferență de intenție și onestitate. Diferență ce te poate salva sau condamna pe vecie.
Anatole France (1844, Paris – 1924, Tours), pseudonimul lui Jacques Anatole François Thibault, poet, jurnalist şi romancier prolific, a primit, în 1921, Premiul Nobel pentru Literatură.
Anatole France a fost considerat de contemporanii săi omul de litere francez ideal; câteva cărţi au devenit, în timpul vieţii sale, bestselleruri, iar romanul care i-a adus celebritatea, Crima lui Sylvestre Bonnard, a fost premiat de Academia Franceză în 1881. În 1896 France avea să devină, el însuşi, membru al Academiei Franceze. Stilul său, modelat după Voltaire, scriitura lui elegantă, amestecul de scepticism, hedonism şi ironie, tipic viziunii sale, aveau să-l transforme într-unul dintre autorii clasici ai epocii.
În Insula pinguinilor (1908), Anatole France satirizează moravurile societăţii franceze de secol XVIII şi XIX şi, în subsidiar, ironizează superstiţiile populare şi fetişurile religioase din toate timpurile.
Anatole France rezervă, în acest tur de forţă alegoric prin istoria umanităţii, un spaţiu amplu relatării ficţionale, de pe poziţii critice, a Afacerii Dreyfus. Romancierul a jucat un rol important în această controversă, semnând faimoasa scrisoare a lui Émile Zola, J’accuse, în sprijinul lui Alfred Dreyfus. După mai bine de un deceniu, nevinovăţia tânărul ofiţer evreu, acuzat de spionaj, a fost dovedită, dreyfusarzii având câştig de cauză.
Printre cărţile publicate de Anatole France se mai numără volumul de poeme Poèmes dorés (1873), Poftele lui Jean Servien (1882), romanul autobiografic Cartea prietenului meu (1885), Ospătăria „La regina Pédauque“ (1893), Thaïs (1890), colecţia de cronici literare La Vie littéraire (1888 1892), colecţia de aforisme Grădina lui Epicur (1895), volumul de povestiri Le Puits de Sainte Claire (1895), prozele din Histoire contemporaine (1896 1901), Revolta îngerilor (1914).
A fost influenţat de: Voltaire
„Eu as defini cartea ca pe o lucrare de vrajitorie, din care ies tot soiul de imagini ce tulbura mintile si modifica sufletele” ~ Anatole France
CLICK AICI pentru mai multe citate despre carti.
- Pavel Corut – Romane Autobiografice [5/5 ] - 15 iulie 2022
- Pavel Corut – Romane de Dragoste si Poezii [4/5 ] - 8 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Arta Succesului [3/5 ] - 1 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Octogonul [2/5 ] - 24 iunie 2022
- Pavel Corut – Viata si opera literara [1/5 ] - 18 iunie 2022
- Expoziție de Carte veche la MNLR - 20 mai 2022
- Vorbim despre învățătura și practica Dzogchen - 12 mai 2022
- Secrete de Scriitor: Eva Anca Hamza - 20 aprilie 2022
- Lansare de carte – Actorie sau magie - 8 aprilie 2022
- Eveniment – Muzeul National al Literaturii Romane - 1 aprilie 2022