17 Motive sa Citesti o Carte

17-motive-sa-citesti-o-carte
Tu ai motive sa citesti o carte?

 

Daca te afli pe acest site, banuiesc ca deja stii ce-ti poate oferi lectura.

Placere.

Placere inestimabila.

Cel putin mie asta mi-a oferit, imi ofera si imi place sa cred ca o sa continue sa-mi ofere.

E adevarat ca in ultima vreme am avut sansa de a intalni multe persoane… chiar tinere… care adora aceasta „ocupatie”.

Recunosc.

Am fost deosebit de impresionata.

Evident… placut impresionata.

Dar… sa fim sinceri… daca ar fi sa comparam numarul de cititori apartinand generatiilor nu tocmai tinere, cu numarul celor care se afla de mai putin de 25-30 de ani pe aceasta planeta, cu siguranta putem observa ca „obiceiul” lecturii a scazut.

Dramatic, dupa parerea mea.

libris-motive sa citesti o carte
CLICK pe imagine pentru mai multe detalii!

 

Imi amintesc (inca cu stupoare) cum in urma cu cativa ani, cineva care mi-a trecut pragul casei… a privit intr-o doara la cele nu mai putin de trei biblioteci pe care le aveam atunci… si cu un ton superior si zeflemitor in acelasi timp… a spus, privindu-ma in ochi…

„Draga, da’ ce demodata ai ramas! Tu inca nu ai aflat ca acum se poarta casele in care nu sunt carti? Studiile au demonstrat ca praful nu se aduna la fel.”

Ei bine, da!

Inca ma declar stupefiata.

Si probabil ca nu voi uita niciodata, nici tonul si nici remarca.

Nu stiu cine a facut studiile acelea, dar stiu ca aia a fost ultima oara cand am avut contact mai strans cu astfel de specimene.

Cu scuzele de rigoare… dar… pentru mine chiar ramane „un specimen ciudat” acel gen de om. Care considera ca o biblioteca este ceva ce tine de moda.

 

carturesti-motive sa citesti o carte
CLICK pe imagine pentru mai multe detalii!

 

Si-mi place sa cred ca multi sunt inca cei care nu numai ca si-au pastrat bibliotecile de odinioara, dar care chiar si le-au „largit”.

Si daca te afli de aceeasi „baricada” cu mine, te invit sa adaugi oricate motive iti trec prin minte, la lista pe care incerc sa o incropesc mai jos.

Lista care ar trebui sa se numeasca…

 

17 Motive sa Citesti o Carte

calea-catre-carte
Tu ai motive sa citesti o carte?

 

  1. Bagajul tau de cunostinte capata dimensiuni superioare. Cărțile reprezintă o sursă bogată de informații.
  2. Lectura are efecte pozitive asupra creierului tau. Si nu doar pozitive, dar si puternice. La fel ca in cazul rezolvarii puzzle-urilor, citirea cărților este o modalitate excelentă de a-ti menține creierul activ si sănătos. In plus, citind, iti dezvolti inteligenta. Cu atât de multe de învățat din cărți, oamenii care citesc în mod regulat tind să fie mai inteligenți decât cei care nu o fac. Ei tind să aibă o minte deschisă și sunt mai conștienți de orizonturile lor.
  3. In stransa legatura cu punctul 2, putem adauga ca, cititul imbunatateste memoria. De fiecare dată când citesti o carte, trebuie să iti amintesti actiunea cărții, personajele, fundalul, istoria și multe altele. Pe măsură ce creierul învață să-și amintească toate acestea, memoria ta devine mai bună.
  4. humanitas-motive sa citesti o carte
    CLICK pe imagine pentru mai multe detalii!

    Sa nu uitam nici de imbunatatirea imaginatiei. Cu cât citești mai mult, cu atât mai mult imaginativ devii, patrunzand in lumea complet noua pe care cartea ti-o asterne in fata ochilor.

  5. Reduce stresul. Citirea unei cărți poate să scadă stresul mai bine decât să faceți o plimbare sau să ascultați muzică. Evident… asta in cazul in care alegi cartea potrivita genului care pe tine te relaxeaza. Daca… horror e ce-ti doresti… go for it, dar atentie la nivelul de stress pe care-l suporti!
  6. Iti dezvolti abilitățile de gândire critică. Citirea unui roman de mister vă ascute mintea. Abilitățile de gândire critică sunt esențiale atunci când vine vorba despre luarea unor decizii importante in viata de zi cu zi. Citirea te provoaca să gândesti și să procesezi informații într-un mod care probabil nu l-ai fi abordat in mod obisnuit.
  7. Iti dezvolti vocabularul si capacitatea de a te exprima coerent in orice situatie. Îmbunătățirea vocabularului și abilităților de scriere merge mână în mână cu dezvoltarea abilităților de comunicare. Cu cat citesti si scrii mai mult, cu atat comunici mai bine.
  8. Cu cat citesti mai mult, cu atat sansele de a deveni un scriitor bun, cresc. Am spus „sansele”? Ei bine, poate nu este neaparat termenul potrivit. La final, trebuie ca sa iti doresti cu adevarat acest lucru. Dar daca ti-l doresti, citind, iti cresti abilitatea de a scrie bine. Cu alte cuvinte… inveti de la predecesorii tai.
  9. Iti imbunatatesti puterea de concentrare. Când citești o carte, toată atenția este concentrată pe ceea ce citești. Ochii și gândurile voastre sunt scufundate în detalii ale povestirii.
  10. Cititul poate fi privit ca si hobby. Unul care ne aduce doar avantaje. Citirea cărților te ține ocupat. De asemenea, duce la o utilizare fructuoasă a timpului. Nu numai că te ajută să scapi de griji, dar și să iti redirecționezi mintea de la monotonie. Cărțile sunt surse excelente de recreere. Cel care iubește să citească nu se poate plictisi niciodată, deoarece aceasta este o modalitate perfectă de a scăpa de plictiseală.
  11. Comparativ cu alte forme de divertisment, cărțile sunt destul de ieftine.
  12. Viața este plină de provocări. O mică motivație poate fi de mare ajutor. Citirea cărților inspirationale despre experiențele de viață ale persoanelor care au reusit, ne poate schimba viața. Citirea unei cărți bune, a unei astfel de autobiografii te încurajează și, de asemenea, iti furnizeaza sfaturi care te ajuta să iti atingi obiectivele personale.
  13. Cititul iti poate imbunatati sanatatea. Există mii, dacă nu milioane, de cărți de auto-ajutorare. Multe dintre aceste cărți pot ajuta la îmbunătățirea sănătății. Citirea unor astfel de cărți reduce nivelul de depresie. Persoanele cu depresie severă pot beneficia de citirea cărților de auto-ajutorare. În afară de acestea, astfel de cărți oferă sfaturi importante despre exerciții, diete și despre stilul de viață sănătos. Toate acestea conduc la îmbunătățirea sănătății mentale și fizice.
  14. Citind, devii empatic. Citesti o carte si devii parte a povestii. Simți durerea și alte emoții ale personajelor. Minții ta devine mai conștienta de modul în care diferite lucruri afectează alte persoane. Deci, continuați sa citesti, pentru ca lumea noastra sa fie mai buna! O lume cu mulți oameni empatici ar fi cu siguranță un loc mai bun!
  15. Cititul  iti dezvolta stima de sine si increderea in propriile forte. Citeste multe cărți, comunici mai bine și devii mai informat în diferite domenii ale vieții. Toate acestea se transforma într-o înaltă stima de sine. Din moment ce ai încredere în tine, devii automat mai productiv și în general o persoană mult mai bună.
  16. Iti dezvolti capacitatea de socializare. Poti întotdeauna să împărtășesti tot ce ai citit cu familia, prietenii și colegii. Oamenii sunt ființe sociale, iar în lumea smartphone-urilor ne pierdem capacitatea de a socializa.
  17. Istoria joacă un rol important in viata noastra. Citind cărțile, înțelegi mai bine trecutul și cum acesta te afectează în prezent. Este o modalitate foarte bună de a trece in revista trecutul și de a aprecia prezentul.

 

elefant-motive sa citesti o carte
CLICK pe imagine pentru mai multe detalii!

 

Exista atat de multe carti in toata omenirea, despre orice subiect posibil sau imposibil.

Cititul nu este o moda, precum personajul pe care l-am amintit mai devreme, imi spunea razand de preferinta mea.

Citirea unei carti este ceva foarte important… desi se pare ca in zilele noastre nu toata lumea isi da seama de acest lucru.

Cam acestea sunt motivele pe care le-as invoca pentru a determina pe cineva sa citeasca.

Randul tau acum!

Ce te bucura cel mai mult când citești o carte?

Care sunt motivele pentru care TU citesti?

 

 

 

 

 

Nota: Daca esti prea ocupat sa citesti… te invit sa vizitezi „spatiul” in care citesc eu pentru tine.

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

2 COMENTARII

  1. Cititul nu este un trend care vine si trece. Eu citesc de când eram mică și de-a lungul timpului mi-am tot schimbat preferintele literare. Legat de cate cărți ai, eu mă simt mandra cu numărul tot mai mare al cartilor pe care le am, dar și pe care le-am citit. Dacă în copilărie citeam pentru că nu prea aveam prieteni si ma abandonam în lumea cărților, în prezent citesc de plăcere și pentru a afla chestii necunoscute despre lume si despre personajele fel și fel din ea. A devenit un hobby pentru mine și pot zice ca mama și biblioteca ei bogata m-au influentat foarte mult în sensul asta cand eram mică.

    • Mare adevar ai grait! Si… la fel ca tine… si eu am fost influentata mult, in copilarie, de biblioteca parintilor. In plus, am avut noroc sa am si profesori buni care m-au indrumat in scoala generala si in liceu. Genul acela de profesori care… nu doar ca au notini clare despre psihologia copilului… dar isi iubeau cu ardoare meseria de dascal.
      Multumesc mult pentru vizita, Oana!

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici