Joi, 27 septembrie, de la ora 18:00, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi ne invită la conferința Utilitatea didactică a hărților în predarea istoriei medievale la universitate, susținută de istoricul Radu Mârza de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi ne Invita

 

Joi, 27 septembrie, de la ora 18:00, Muzeul National al Hartilor si Cartilor Vechi ne invită la conferința Utilitatea didactică a hărților în predarea istoriei medievale la universitate, susținută de istoricul Radu Mârza de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Comunicarea pornește de la premisa importanței cadrului geografic și natural în care se desfășoară procesele și fenomenele istorice. Pentru aceasta, cunoașterea geografiei – regionale, a României, a Europei Centrale și de Răsărit, a Europei în general etc. – este fundamentală. Instrumentul principal pentru a dobândi această cunoaștere este harta.

În calitate de cadru didactic universitar cu două decenii de experiență, Radu Mârza observă permanent scăderea graduală a cunoștințelor geografice ale studenților, astfel că în cadrul cursurilor pe care le predă și a seminariilor pe care le susține pune un mare accent pe cunoașterea în teritoriu (”pe hartă”) a evenimentelor și proceselor istorice despre care se discută, unde harta este un instrument nelipsit.

Comunicarea va prezenta câteva dintre hărțile folosite uzual și care vor fi comentate din punct de vedere al informației geografice, precum și al încărcăturii istorice a materialului cartografic.

Radu Mârza este conferențiar univ. dr. la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Facultatea de Istorie și Filosofie. Predă cursuri de ”Istoria Bizanțului”, ”Istoria culturală a călătoriei și turismului”, ”Slavi și slavonism în istoria medievală și premodernă a românilor”. Este preocupat de istoria istoriografiei românești, istoria Europei Centrale, istoria Balcanilor, istoria slavilor, istoria călătoritului, cartofilie. A publicat The History of Romanian Slavic Studies. From the Beginnings until the First World War,Cluj-Napoca, Editura Academiei Române, Centrul de Studii Transilvane, 2008, 624 p., Romanian Historians and Propaganda (1914-1946). The Case of Transylvania, Translation from Romanian by Carmen-Veronica Borbély, Bratislava, 2014.

 ***

Data: Joi 27 septembrie 2018, ora 18:00
Adresa: Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Str. Londra nr. 39, Bucuresti
Acces: pe baza de inscriere, din data de 17 septembrie, completand formularul de pe site, la pagina dedicata acestei conferinte
Tarif: 5 lei

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucuresti este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. Muzeul detine o colectie de peste 1.000 de lucrari realizate in perioada secolelor XVI – XX, harti vechi si gravuri ce reprezinta in principal provinciile romanesti, state si regiuni europene, precum si harti astronomice si planuri de oras. MNHCV isi propune sa devina mai mult decat un muzeu, sa fie un loc de intersectie al artelor, un centru pentru studierea si reconsiderarea istoriei si a geografiilor lumii, atat de catre specialisti cat si de catre publicul general.

***

Despre Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

 

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi s-a deschis pentru public în anul 2003, în urma donării către stat a colecției de hărți a familiei Daniela și Adrian Năstase.

Muzeul este găzduit într-o clădire construită în anii 1920 într-un stil care combină elemente arhitecturale de inspirație gotică – arcele frânte, cu cele de inspirație mediteraneană – loggiile, ce amintesc de vilele venețiene de secol XV. Imobilul se află pe strada Londra și este inclus în patrimoniu, clasa B.

Cu ocazia deschiderii muzeului, pentru a reflecta noua utilizare a imobilului, plafoanele au fost decorate cu reprezentări inspirate din mitologie și hărți astronomice, iar vitraliile realizate cu aceeași ocazie imaginează diverse reprezentări heraldice și cartografice.

Clădirea și decorația sa contribuie la crearea unei ambianțe intime și a unei atmosfere potrivite pentru studierea hărților expuse.


Vitralii și plafoane pictate 
La decorația din unele săli ale muzeului (plafoane pictate și vitralii) a lucrat o echipă de artiști între care: Benone Șuvăilă – artist vitralist, Marcel Aciocoiței, Gheorghe Butnariu, Neculai Mirodoni. Lucrările au fost realizate într-un timp record, la propunerea celui dintâi director al muzeului – artistul Octavian Penda – care a imaginat muzeul ca o gazdă primitoare a hărților, acordând astfel decorațiunile interioare la noul specific al imobilului.

Domnul Marcel Aciocoiței, artist plastic, co-autor al decorației pictate, este și cel care a imaginat însemnele heraldice din sala mare a muzeului. El lucrează și astăzi în cadrul muzeului, pe postul de conservator.

Patrimoniul muzeului este constituit din peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX și reprezintă atât hărți ale regiunilor locuite de români și de strămoșii lor cât și ale continentelor, hărți astronomice și planuri de oraș. Din patrimoniul muzeului mai fac parte lucrări de grafică cu subiecte diverse: peisaje, portrete, vedute. Colecția principală a aparținut familiei prof. dr. Adrian Năstase; de altfel, deschiderea acestui muzeu se datorează tot eforturilor acestor generoși donatori.

De-a lungul timpului, colecției principale i s-au adăugat și alte donații de hărți și lucrări de grafică, prezente de asemenea în expunere; amintim donația Băncii Comerciale Române (BCR), a dlui Ion Hidegcuti sau a dlui profesor Ioan Ciortan.

***

NOTA:

Anuntul a fost preluat de pe site-ul Muzeul National al Hartilor si Cartilor Vechi.

ABONARE

Doresti sa primesti direct in inbox ultimele articole postate, fara sa mai pierzi timp ca sa le cauti? Aboneaza-te la Newsletter! Carti, noutati editoriale, sfaturi pentru cititori si scriitori, promotii limitate… toate sunt menite sa iti infrumuseteze viata.

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici