Povesti pentru copii
Barbu Stefanescu Delavrancea

Data apariției: septembrie 2017
Editura: Aquila
Pagini: 112
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
CLICK AICI pentru a cumpara cartea!
Descriere
Povesti pentru copii de Barbu Stefanescu Delavrancea
„Sub castanii din via părăsită, mai mulţi copilaşi, în cămăşi albe, mă înconjuraseră. Stam pe pământul cald, cu mâinile sub cap, privind adâncul cerului albastru, şi povesteam. O fetiţă îmi sorbea cuvintele, dând într-o parte şi alta, pletele negre ce-i acopereau ochii ei mari şi verzi…“
Așa ni se prezintă, în propriile-i cuvinte, Barbu Ștefănescu Delavrancea, dezvăluindu-și atât vocația de povestitor, cât și dragostea pentru copii și lumea lor. Vă invităm să descoperiți în acest volum o parte din poveștile, schițele și basmele despre care Mihail Sadoveanu spunea că sunt „bucăți de antologie – flori fără de moarte“ izvorâte din pana unui „stilist de o delicatețe rară“.
Cuprins:
Bunicul
Bunica
Hagi Tudose
Neghiniță

Povesti pentru copii de Barbu Stefanescu Delavrancea
Barbu Ştefănescu Delavrancea (1858 – 1918) s-a născut în Delea Nouă, sat din apropierea capitalei, devenit cu timpul o mahala a Bucureştiului. Delavrancea a contribuit, prin scrierile sale, la dezvoltarea nuvelisticii şi dramaturgiei româneşti, pe atunci la începuturile sale. Proza lui Barbu Ştefănescu Delavrancea este variată, ea cuprinde povestiri, precum acele din ciclul „Odinioară”, în care se narează întâmplări din trecut sau se prelucrează motive folclorice (Neghiniţă, Poveste, Departe, departe); schiţe precum Bunicul şi Bunica, Sorcova, în care se descriu scene din copilărie. De asemenea un mare interes îl prezintă şi nuvelele lui Barbu Ştefănescu Delavrancea…
Aşadar, proza lui Barbu Ştefănescu Delavrancea cuprinde povestiri, precum acelea din ciclul “Odinioară”, în care se narează întâmplări din trecut sau se prelucrează motive folclorice (“Neghiniţă”, “Poveste”, “Departe, departe”), schiţe precum “Bunicul” şi “Bunica”, “Sorcova”, în care se descriu scene din copilărie. De asemenea, un mare interes îl prezintă şi nuvelele lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, precum “Hagi Tudose”, “Irinel”, etc.
Delavrancea s-a remarcat şi ca jurist şi avocat de excepţie, un politician renumit şi un orator eminent, poate cel mai mare orator român.
Delavrancea a adus în literatura românească viaţa celor mulţi, interesul cald pentru această viaţă şi, în scrisul românesc, limba vie a celor care trăiesc în contact cu pamântul şi un stil colorat, în locul stilului current şi amorf de până atunci”. (G. Ibrăileanu)
Aprecieri critice despre Barbu Stefanescu Delavrancea
“Firea sa, care nu era ca a altora, i-a cerut imperios sa se manifeste cum era. Asa-i porunceau inaintasii cari erau cu el: granarii tarani strabatatori de vai si munti, rascolitori de zari, adunatori de privelisti si tezaurizatori de impresii. Ei, toti, sfatosi cum li era rostul si buni de toate povestile culese in cale, si-au dat drumul deodata printr-insul. Alta viziune, alta gandire peste obisnuita logica, alt grai, un alt fel de romaneste, de munteneste…
Un om cu vedenii, cum insusi era, in padurea parului cret, de supt care privirile ieseau impunatoare ca fosforice flacari, o minunata si impresionata vedenie.”
Nicolae Iorga – Doi inaintasi … Delavrancea si Goga, Pagini alese, E.P.L., 1965, p. 149
“Delavrancea e, intr-adevar, nu numai romantic, ci si realist. Acest dublu aspect sub care apare isi gaseste explicatia si in inraurirea epocii cand a trait – o epoca de tranzitie -, si in personalitatea sa -, inzestrata cu aptitudini de diversificare. Daca uneori pornirile romantice il indepartau de realitate, alteori se simtea puternic atras spre ea si atunci se transforma intr-un observator pasionat, patrunzator, insemnand, cu minutiozitatea caracteristica realistilor, ceea ce il impresiona mai mult.”
Ovid. Densusianu – Barbu Delavrancea, discurs rostit la 31 mai 1919, Academia Romana, Discursuri de receptiune, Bucuresti, 1919
“Delavrancea a adus in literatura romaneasca viata celor multi, interesul cald pentru aceasta viata si, in scrisul romanesc, limba vie a celor care traiesc in contact cu pamantul si un stil colorat, in locul stilului current si amorf de pana atunci.
Delavrancea este unul dintre creatorii literaturii artistice romane si unul dintre promotorii celei mai noua, a celeia care s-a inspirat mai mult din viata asa de originala si specifica a taranimii noastre.”
G. Ibraileanu – Note si impresii, 1920, pp. 250-251
Povesti pentru copii de Barbu Stefanescu Delavrancea
- Pavel Corut – Romane Autobiografice [5/5 ] - 15 iulie 2022
- Pavel Corut – Romane de Dragoste si Poezii [4/5 ] - 8 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Arta Succesului [3/5 ] - 1 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Octogonul [2/5 ] - 24 iunie 2022
- Pavel Corut – Viata si opera literara [1/5 ] - 18 iunie 2022
- Expoziție de Carte veche la MNLR - 20 mai 2022
- Vorbim despre învățătura și practica Dzogchen - 12 mai 2022
- Secrete de Scriitor: Eva Anca Hamza - 20 aprilie 2022
- Lansare de carte – Actorie sau magie - 8 aprilie 2022
- Eveniment – Muzeul National al Literaturii Romane - 1 aprilie 2022
Tin minte că am citit cu drag și emoție poveștile pentru copii scrise de Barbu Ștefănescu Delavrancea.
Daaa! Tot la fel si eu, Oana. Ba chiar si la varsta asta recitesc de zor povestile si povestirile copilariei.