Calea catre Carte este locul in care… atat cititorii cat si scriitorii sunt ACASA!
Este calea de la Cititor la Scriitor
1 - Pentru Cititori... Esti pasionat de citit? O intreaga lume se deschide pentru Cititorul din tine. Iti recomand sa vizitezi categoriile (special construite pentru tine) in care poti gasi:
Cartile sunt de departe cea mai buna sursa de invatat. Nu doar pentru ca este superioara calitatea scrisului. Ci, si pentru ca cititorul este mult mai receptiv.
In mod obisnuit, atunci cand citesti o carte, te scufunzi in ea. Si cand faci asta, brusc, dispare orice potentiala sursa de perturbare, iar gandirea profunda iti este incurajata.
Oare are sens sa vorbim despre alchimia cititului? Parerea mea este ca… DA.
Tu ce parere ai?
Raftul cu Carti
“Cărţile care te ajută cel mai mult sunt cele care te fac să gândeşti cel mai mult. Cel mai greu înveţi când citeşti cărţi uşoare; dar o carte extraordinară care vine de la un gânditor remarcabil este o corabie a gândirii, plină la refuz cu adevăr şi frumuseţe.” ~ Theodore Parker
Actul citirii nu este ceea ce pare la o prima vedere! Nu este doar o sedinta de relaxare intr-un fotoliu comfortabil cu o bucata de hartie in mana. Lectura ne oferă rezultate și beneficii, iar acest lucru, din păcate, este uitat. Ne oferă o aventură și o oportunitate de a ne dezvolta pe atât de multe nivele.
O carte este un vehicul care te poate duce intr-o călătorie lungă. Este un prieten care trebuie găsit, un mentor potențial, o inspirație. Este un dispozitiv de antrenament pe care îl poți folosi pentru a-ți exersa mintea. Este, de asemenea, o lecție, poate una foarte practică, ce iti ofera informații concrete sau poate filosofice, deschizând mintea noilor idei.
Recenzii de 5 stele… mai exact Carti de 5 stele
Citim pentru tine… pe Calea catre Carte.
“Să citești cărți bune este ca și cum ai purta o conversație cu cei mai de seamă oameni ai secolelor trecute.” ~ Descartes
ne propunem sa publicam pe CaleaCatreCarte.ro doar recenzii de carti de 5 stele. Daca o carte nu poate obtine de la cititorii nostri acest calificativ, atunci nu vom publica recenzia acesteia. Suntem aici, pentru tine… pentru a-ti aduce la cunostinta existenta unor carti ce iti pot face viata mai frumoasa.
Lectura de Duminica – Literatura de altadata
Lectura de Duminica pentru nostalgici.
Autori clasici… traduceri si texte alese cu mare grija, astfel incat sa nu fie incalcat dreptul de autor.
CaleaCatreCarte te invita la o cafea virtuala si o lectura buna… in fiecare duminica.
Lectura pentru Copii – Povesti si povestiri care incanta copilaria
„Orice carte care îi formează unui copil deprinderea de a citi, de a face din lectură una dintre nevoile sale, e bună pentru el” – Maya Angelou (I Know Why the Caged Bird Sings)
„Nu există copii care să urască cititul, sunt doar copii care nu au găsit încă lectura potrivită”- Frank Serafini (profesor)
„Copiii devin cititori în poala părinților lor” – Emilie Buchwald (autoare de cărți pentru copii)
„Unul dintre cele mai mari daruri pe care adulții le pot face, urmașilor și societății, este să le citească copiilor lor” – Carl Sagan („Contact”)
„Poți să ai averi nespuse, tangibile, lădițe cu bijuterii și cufere cu aur. Mai bogat decât mine nu vei fi niciodată. Eu am avut o mamă care îmi citea. ” – Strickland Gillian (poet și umorist american)
Scriitori si Autori de carte – Autorul zilei
Ce este un autor? *
“Apariţia noţiunii de „autor” constituie momentul privilegiat al individualizării în istoria ideilor, cunoaşterii, literaturii, filosofiei şi ştiinţelor. Chiar şi azi, când reconstruim istoria unui concept, gen literar sau a unei şcoli filosofice, asemenea categorii ne par noţiuni relativ lipsite de vigoare, secundare şi supraimpuse, în
comparaţie cu solida şi fundamentala unitate a autorului şi a operei.
Nu voi prezenta aici o analiză socio-istorică a persoanei autorului. Desigur, ar fi utilă examinarea modului în care a fost individualizat autorul într-o cultură ca a noastră, ce statut i s-a dat, în ce moment au început studiile privind autenticitatea şi atribuirea, în ce fel de sistem de valorizare a fost implicat autorul, de când am
început să povestim vieţile autorilor, mai degrabă decât vieţile eroilor şi care a fost debutul acestei categorii fundamentale a „criticii omului şi operei sale”. ”
* Textul este extras din volumul „Language, Counter – Memory, Practice”, de Michel Foucault, editat în 1977 de Cornel University Press. Originalul francez a apărut în anul 1969.
2 - Pentru Scriitori si Autori de Carte... Daca doresti sa scrii o carte sau daca ai publicat-o deja, te invit sa vizitezi cateva pagini construite astfel incat sa iti aduca informatii din lumea scriitorilor.
Alchimia Scrisului isi deschide portile pentru tine
De ce am numit aceasta sectiune “Alchimia Scrisului”? Ei bine… Alchimia este o practică antică învăluită în mister. Practicanții săi au căutat, în principal, să transforme plumbul în aur. Este o căutare care a capturat imaginația oamenilor pe parcursul a mii de ani. Cu toate acestea, Alchimia nu se referă doar la transformarea metalelor, ci si la schimbarea conștiinței.
“Transmutarea” este cuvântul cheie care caracterizează alchimia și poate fi înțeles în mai multe moduri. In schimbările chimice. In schimbări fiziologice, cum ar fi trecerea de la boală la sănătate, într-o transformare sperată de la bătrânețe la tinerete. Sau chiar trecând de la o existență pământeană la o supranaturală. Modificările par a fi întotdeauna pozitive, fără a implica degradarea finala. Ci ea apare doar ca o etapă intermediară într-un proces care are un “sfârșit fericit”.
Dar… Alchimia functioneaza și pentru scriitori. Ia o idee si aplica-i putina magie in cuvinte, transformand-o astfel, dintr-o simplă noțiune în ceva care poate inflacara imaginația cititorului.
Sa presaram impreuna putina Alchimie in cuvinte, sa le asternem pe hartie si sa admiram comoara obtinuta. Renasterea ta ca scriitor.
Imagini si Muzica pentru inspiratia ta
“Sufletul nu crede niciodată nimic fără o imagine.” ~ Aristotel
“Muzica este arta cu materialul cel mai imaterial.” ~ Platon
“Muzica trebuie să fie scânteia ce aprinde focul în sufletul omenesc.” ~ Ludwig van Beethoven
Secrete de Scriitor – revelate in colectia de Ganduri si Interviuri cu si despre scriitori
Din punct de vedere oficial, interviul este o conversație între două sau mai multe persoane; este o parte standard a cercetării calitative. Un interviu este folosit în jurnalism și in diverse contexte legate de ocuparea forței de muncă. Un interviu are întotdeauna un intervievator și cel puțin un intervievat.
Există multe metode de a efectua un interviu. Există, de asemenea, diferite tipuri de interviuri: Interviu informal, conversational, Abordare generală ghidată de interviu, Interviu standardizat, deschis, Interviu închis, cu răspuns fix…
Din punctul meu de vedere, un interviu trebuie sa aiba cateva etape obligatorii. Si… Înainte de a pune prima întrebare, îmi place să-mi fac întotdeauna “temele”, adică să sap adanc pentru a găsi detalii care să mă ajute să “simt” intervievatul. Ador aceasta parte de cercetare. Îmi place să extrag de acolo… ce se afla în spatele cuvintelor.
Categoric, inima mea este întotdeauna atrasă de rădăcina unei acțiuni și nu de acțiunea însăși. De aceea, sper că vă veți bucura de interviurile prezentate aici si că veți simți o altă lume complet ascunsă în spatele cuvintelor rostite…
Zona libera de orice constrangeri – Zona de Scris
Vino alaturi de noi si SCRIE! Proza sau Poezie… Orice dicteaza a ta Muza, inimii tale.
“Toți oamenii mari au fost mai întâi copii, dar puțini dintre ei își mai aduc aminte.”~ Antonie De Saint-Exupery
Si ca sa parafrazam… spunem asa: Toti scriitori celebrii au fost mai intai incepatori, iar Calea Catre Carte te incurajeaza sa nu uiti niciodata acest adevar. Te invit sa ni te alaturi cu incercarile tale literare… in drumul tau spre publicarea urmatoarei tale carti!
3 - In plus… pentru toata lumea… avem categoriile:
Breaking News special pentru tine!
“Da sansa fiecarei zile, sa fie cea mai frumoasa din viata ta.” ~ Mark Twain
Te invit sa pasesti pe Calea Catre Carte in categoria BREAKING NEWS unde poti sa afli ULTIMELE STIRI despre Lumea Cartilor si
sa PROFITI de REDUCERILE si PROMOTIILE Zilei!
Biblioteci, Muzee, Librarii si Evenimente… pentru tine si sufletul tau
“Daca ai o gradina si o biblioteca, ai tot ce ai nevoie” ~ Marcus Tullius Cicero
Bibliotecile iti oferă cunoștințe nesfârșite. De la cafenele in-house și tehnologie gratuită până la confortabile și liniștițe clasice biblioteci, gasesti aici locul perfect pentru a te relaxa, a învăța, sau doar pentru a-ti petrece timpul in mod placut si util, intr-o după-amiază ploioasa. Nu e de mirare că, pana și în epoca Amazonului, încă mai găsim atât de multe motive bune pentru a vizita biblioteca, bineinteles… dincolo de motivul evident… cărțile.
Biblioteca, în mod tradițional, este colecția de cărți folosite pentru citire sau studiu, sau clădirea sau camera în care se ține o astfel de colecție.
Pentru tine, incercam pe CaleaCatreCarte sa facem saptamanal, cate un tur printre Evenimentele, Librariile, Bibliotecile si Muzeele de Literatura ce iti stau la dispozitie.
Doza de Caligrafie pentru ochi si inima
Dupa ani de zile, in care am visat ca intr-o zi voi scrie manuscrisul perfect, dupa ani de zile in care am aspirat sa invat caligrafie… am hotarat… aici si acum… SA INCEP Doza de Caligrafie:)
Fara clase locale pe care din cauza programului meu incarcat, stiu din start ca nu voi reusi sa le frecventez pana la final… Asadar… am hotarat sa invat online, sa cercetez tainele caligrafiei… de una singura… asa cum ma voi pricepe si cum inspiratia Divina ma va calauzi.
Fara bariere, fara constrangeri… intentionez doar, sa las aceasta arta sa ma invaluie. Incet, incet.
Pentru placerea Sufletului meu… si sper ca si al tau… o sa postez aici o “colectie” de doze. Personale sau adunate din “folclor”.
Te invit in lumea pe care tocmai am descuiat-o pentru mine. Si las, usa larg deschisa… pentru tine. Te invit cu drag, sa descoperim impreuna… Arta Caligrafiei.
NOTA: Intre timp… m-am razgandit si am urmat un curs super de Caligrafie. Yay! In curand devin experta. 🙂
Citate care sa te inspire… fie ca esti scriitor… fie ca esti cititor.
Succes, spor si inspiratie pe Calea catre Cartea TA!
CONCURSURI pentru tine la CaleaCatreCarte!
„Mie încă îmi plac cărțile. Nimic din ceea ce face un computer nu se compară cu cartea. Nu poți pune o carte pe internet cu adevărat. Trei companii s-au oferit să-mi pună cărțile pe net și le-am zis: <<Dacă puteți face ceva care să aibă o copertă drăguță, hârtie cu miros, atunci mai vorbim>>. Tot ceea ce-ți oferă computerul este un manuscris. Oamenii nu vor să citească manuscrise. Ei vor să citească cărți. Cărțile miros bine și arată bine […].” ~ Ray Bradbury