Titlu: Ramana Maharshi. Calea Cunoasterii Supreme
Autor: Arthur Osborne
Traducator: Simona – Grazia Dima
Editura: HERALD
Coperta: Policromie, carton laminat
Nr. pagini: 253
Limba: Romana
ISBN: 978-973-111-561-0
Format: 13 x 20 cm
An aparitie: 2015
Titlul original: RAMANA MAHARSHI AND THE PATH OF SELFKNOWLEDGE
RECENZIE
Ramana Maharshi – Calea cunoasterii supreme
Arthur Osborne
Dupa cativa ani in care nici o biografie nu mi-a atras in mod deosebit atentia, iata ca a sosit si clipa in care, o carte publicata de Editura Herald, scrisa de Arthur Osborne, a poposit in mainile mele.
Si… evident… in fata ochilor mei.
Despre Sri Ramana Maharshi, eroul acestei carti, stiam atat cat un om obisnuit stie. Cu alte cuvinte… nu prea putine, dar nici prea multe detalii.
Figura clasica a spiritualitatii indiene, el a devenit familiar publicului romanesc, inca din perioada interbelica, prin deja faimoasa scriere, India Secreta de Paul Brunton.
Cu toate acestea, Calea Cunoasterii Supreme, cartea lui Arthur Osborne este recunoscuta ca fiind in acelasi timp, cea dintai biografie completa si prima analiza mai ampla a invataturilor lui Maharshi.
Si trebuie sa recunosc in fata ta, cititorule, ca subtitlul cartii m-a atras in mod deosebit.
Calea Cunoasterii Supreme… pare a fi exact titlul care-mi poate aduce raspunsuri la multe din intrebarile si cautarile mele.
Asa ca… fara a sta prea mult pe ganduri… am deschis cartea.
Dupa primele 50 de pagini eram asa de prinsa de ceea ce citeam, incat, nimic nu cred ca m-ar fi convins s-o mai las din mana.
Ma aflam in fata unei capodopere… nu doar biografice… ci si in fata unui captivant manual catre cunoasterea experimentata de cel ce a fost numit Venkataramana, Bhagavan si Ramana Maharshi.
Si nu doar in fata biografiei lui, ci si a discipolilor acestuia.
Insa, te avertizez cititorule ca… daca doresti sa citesti o carte pe care „s-o dai gata” intr-o zi, sau o noapte… atunci nu cred ca vrei sa deschizi paginile acestei carti.
Este prea profunda si prea plina de detalii ca sa te satisfaca o citire rapida, sau pe diagonala.
Iti garantez ca vor fi clipe in care vei simti nevoia sa faci o mica pauza, pentru a medita asupra informatiilor primite deja.
Calea Cunoasterii Supreme e lunga si profunda.
Atat la propriu, cat si la figurat.
Si… tot astfel este citirea acestei carti.
Pentru ca, o sa doresti sa te scufunzi in profunzimea a ceea ce este scris dincolo de cuvinte.
Si chiar daca, precum am spus, te scufunzi… dupa ce vei intoarce si ultima pagina a cartii… vei descoperi ca te-ai inaltat.
Te asigur ca nu vei mai fi doar cel ce a deschis cartea, sperand sa citeasca biografia unuia dintre inteleptii omenirii.
Ci… vei fi TU, cel care a gasit intre timp raspuns la cateva dintre intrebarile TALE existentiale.
Sri Ramana Maharshi a ales initierea prin tacere, si tot tacerea am simtit ca o aleg, de multe ori, pe masura ce intorceam paginile. Tacerea si linistirea mintii mele.
Precum s-a intamplat cand am ajuns la povestea primului discipol occidental al lui Sri Bhagavan.
“- Maestre, pot ajuta lumea?
– Ajuta-te pe tine insuti si astfel o vei ajuta.”
Ei bine, mult am stat pe ganduri dupa ce am citit aceste scurte randuri. Nu neaparat pentru ca nu mai auzisem ceva asemanator.
Ci, pentru ca autorul, a stiut cand sa “rosteasca” aceste cuvinte, astfel incat sa ma determine sa gandesc.
Sa analizez.
Sa gandesc iar.
Si sa simt.
Portiuni din Calea Cunoasterii Supreme.
Ramana Maharshi ne invata cu subtilitate ca sacralitatea universului fiind un dat, nu avem decat sa ne trezim la ea, sa ne statornicim in ea.
Si deoarece, mai mult ca sigur ca, si TU te afli pe Calea Cunoasterii Supreme… chiar daca au trecut multi ani terestrii de cand Sri Ramana Maharshi a parasit frumoasa noastra planeta… afla ca… am o veste buna pentru tine.
“Povestea vietii lui nu s-a terminat… Si azi, ca pe vremuri, Sri Bhagavan ii calauzeste si ii sprijina pe aceia care ii asculta mesajul. Pentru toti cei ce aspira la realizarea de sine, el este aici”.
3 Citate pentru Sufletul tau
1
„S.P: Nu e oare aceasta lume, cu tot ce se intampla in ea, rezultatul vointei lui Dumnezeu? Si daca da, de ce ar dori-o Dumnezeu?
Bh: Dumnezeu nu are nici un scop. El nu e ingradit de nici o activitate. Faptele din lume nu-l pot atinge. Asemuiti-L cu soarele. El rasare fara vreo dorinta, fara efort sau osteneala, dar din clipa in care urca pe cer, incep sa se produca pe pamant o sumedenie de actiuni… Dar soarele nu e afectat de nicio astfel de lucrare, deoarece actioneaza pur si simplu potrivit naturii sale, prin legi fixe, fara nici un tel anume, si e doar martorul.”
2
“Bietul meu copil! De ce esti nelinistit si indurerat? Ce e Jnana (Cunoasterea Suprema)? Dupa ce mintea respinge rand pe rand obiectele ca fiind trecatoare si ireale, Ceea ce supravietuieste este Jnana. Acesta este Dumnezeu. Totul este Acela si numai Acela. E curata nebunie sa fugi incolo si incoace in credinta ca Jnana poate fi atinsa doar urcand pe un deal sau spre o pestera. Mergi fara frica”.
3
„S.Pillai: Swami, cine sunt eu? Si cum poate fi dobandita mantuirea?
Bhagavan: Prin neintrerupta introspectie “Cine sunt eu?” te vei cunoaste pe tine insuti si astfel vei dobandi mantuirea.
S.P: Cine sunt eu?
Bh: Eul sau Sinele real nu e trupul, nici vreunul din cele cinci simturi, nici obiectele simturilor, nici organele de actiune, nici prana (respiratie sau forta vitala), nici mintea, nici chiar starea de somn adanc unde nu exista nici o constiinta a lor.
S.P: Daca nu sunt nici unul din toate acestea, atunci ce altceva sunt?
Bh: Dupa ce le respingi pe toate pe rand, spunand “nu sunt eu”, ceea ce ramane, unicul, este “eul” si aceasta e Constiinta.
S.P: Care e natura acelei Constiinte?”
Si acum… am sa te las pe tine sa gasesti in paginile cartii, continuarea dialogului.

Calea Cunoasterii Supreme
Arthur Osborne (1906–1970) a fost un scriitor englez pasionat de spiritualitate si misticism, un discipol apropiat al lui Ramana Maharshi.
Viaţa lui Arthur în această lume a fost relativ scurtă: s-a stins la vârsta de şaizeci şi patru de ani.
Probabil că vitregiile şi privaţiunile pe care le-a avut de îndurat ca prizonier în Bangkok în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au avut contribuţia lor.
Ne-a lăsat o moştenire scrisă despre Sri Ramana care va supravieţui tot atât cât vor exista oameni dornici să-l citească pe Bhagavan.
A scris într-un stil simplu şi direct.
Fără efecte literare şi deci fără cuvinte superflue.
Era de părere că mesajul este mai important decât mesagerul său.
Dacă nu l-am fi ştiut din scrierile sale sau de la cei ce-l cunoşteau, înfăţişarea sa aparent indiferentă ne-ar fi indus în eroare, ascunzând observatorului fermitatea şi intransigenţa cu care s-a dedicat învăţăturilor guru-lui său.
Arthur nu credea în jumătăţi de măsură şi, deşi căsătorit şi tată a trei copii, inima şi sufletul său le-a dedicat căutării adevărului.
Arthur a făcut o carieră academică strălucită şi era bine văzut ca membru al colegiului de elită All Souls din Oxford când a întors spatele acestei tradiţii scolastice deoarece a înţeles de timpuriu că lumea minţii este inadecvată înţelegerii semnificaţiei vieţii.
În 1945 Arthur a venit la Arunachala pentru a se alătura familiei şi lui Bhagavan de la care a primit binecuvântarea.
Arthur a tăiat legăturile cu tradiţia sufistă pe care o practicase, urmând, de atunci înainte, exclusiv învăţăturile lui Bhagavan.
Trecerea lui Bhagavan din această lume nu i-a afectat în niciun fel credinţa, întrucât implicit, din încredere şi experienţă, ştia că Bhagavan este întotdeauna gata să ajute şi să călăuzească pe cei care în mod sincer doresc acest lucru.
A lucrat la Madras ca editor al ziarului Indian Express unde a învăţat să reducă scrierile sale la strictul necesar.
Ulterior a ocupat postul de director la Hindi High School în Calcutta iar în 1958, împreună cu soția sa Lucia, s-a stabilit pentru totdeauna la Tiruvannamalai.
De atunci Arthur şi-a dedicat tot restul vieţii scriind despre ceea ce iubea cel mai mult: viaţa şi învăţăturile lui Sri Ramana.
Descrierea cartii asa cum apare in site-ul Editurii Herald
„In paginile prezentului volum ni se daruieste o religie a spiritului care ne ajuta sa ne eliberam de dogme si superstitii, de ritualuri si ceremonii, pentru a trai ca spirite libere. Esenta tuturor religiilor e o problema intima si personala, un raport individual cu Divinul. Nu atat preaslavire, cat cautare; o cale de devenire, de eliberare.
Celebrul aforism grec «Cunoaste-te pe tine insuti» e inrudit cu preceptul upanishadic «atmanam viddhi», cunoasterea sinelui. Gratie unui proces de abstractizare, izbutim sa ne retragem in spatele tuturor straturilor corpului, mintii si intelectului, pentru a parveni la Sinele Universal, «adevarata lumina ce straluceste in fiecare om ivit pe lume». «Pentru a atinge Binele trebuie sa ne inaltam pana la stadiul suprem si, fixandu-ne acolo privirea, sa aruncam straiele primite atunci cand am descins in aceste locuri joase; intocmai asa cum, in Mistere, cei admisi sa patrunda in intimitatea sanctuarelor de taina, dupa ce s-au purificat ei insisi, lepadand orice vesmant, inaintau complet goi.»
Ne afundam in existenta fara hotare, aceea lipsita de limite ori determinari. Este fiintare pura unde niciunul din lucruri nu le contrazice pe celelalte. Subiectul nu se mai opune niciunei fapturi, ci se identifica in chip firesc cu intreaga creatie, precum si cu toate evenimentele ce se petrec. Realitatea inunda sinele descatusat de preferinte sau aversiuni, de placeri ori neplaceri; care nu mai pot actiona in niciun fel ca intermediari denaturanti.
Copilul se afla mult mai aproape de viziunea sinelui. Trebuie sa devenim asemenea lui inainte de a razbi pana la taramul adevarului. De aceea ni se cere sa lasam la o parte orice eruditie sofisticata. Ni se cere insistent sa renastem. Se afirma ca intelepciunea pruncilor o intrece pe aceea a carturarilor.
Sri Ramana Maharshi ne ofera jaloanele unei religii bazate pe scrierile sfinte indiene, esentialmente spirituala, fara a inceta sa fie, in acelasi timp, rationala si etica.“
Dr. S. Radhakrishnan, fost vicepresedinte al Republicii India
- Pavel Corut – Romane Autobiografice [5/5 ] - 15 iulie 2022
- Pavel Corut – Romane de Dragoste si Poezii [4/5 ] - 8 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Arta Succesului [3/5 ] - 1 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Octogonul [2/5 ] - 24 iunie 2022
- Pavel Corut – Viata si opera literara [1/5 ] - 18 iunie 2022
- Expoziție de Carte veche la MNLR - 20 mai 2022
- Vorbim despre învățătura și practica Dzogchen - 12 mai 2022
- Secrete de Scriitor: Eva Anca Hamza - 20 aprilie 2022
- Lansare de carte – Actorie sau magie - 8 aprilie 2022
- Eveniment – Muzeul National al Literaturii Romane - 1 aprilie 2022
Foarte frumoasă recenzia și detaliată. Chiar îmi doream să citesc o carte de felul acesta, profundă. Este cu siguranță trecută pe lista mea de lecturi viitoare 🙂
Cu siguranta o sa-ti placa, Raluca! Multumesc pentru feedback.
Pare foarte interesanta, merita pusa pe lista. Multumesc!
Multumesc si eu pentru vizita, Georgiana.
Pare foarte interesanta, mai ales pentru cei pasionati de asa ceva!
Ai dreptate, Ana. Multumesc pentru vizita.
Multumesc pentru recomandare! Pare o carte deosebita!! Cred ca o voi adauga pe lista mea, mai ales ca anul acesta am decis sa ma axez si pe memorii, biografii, spiritualitate etc.
Cu siguranta nu o sa te dezamageasca, Oana. De-abia astept sa-ti citesc recenzia.
Stiu mult mai putine decat un om obisnuit despre acest personaj, adica mai nimic. Citatele m-au convinsa sa adaug cartea pe lista lecturilor viitoare. Multumesc
La fel ca tine, nici eu nu ma puteam „lauda” ca as cunoaste foarte multe despre Sri Ramana. De aceea poate… am fost si atat de impresionata de carte. Sper sa iti placa cel putin la fel de mult. Raluca.
M-ai făcut tare curioasa in ceea ce privește cartea!
Sper sa-ti placa, Mirela! Multumesc pentru vizita.
Pare interesantă, și pe mine m-ai făcut curioasă, deși nu e neapărat genul meu de carte.
Daca intr-o zi o sa ai ocazia sa o citesti, mi-ar place sa-ti stiu parerea, Dorina. Multumesc pentru vizita.
Nu e genul meu de carte dar din articolul tau pare interesantă.
Multumesc pentru feedback, Diana!
<3 De-abia astept sa o citesc|!
Abia astept sa-mi spui parerea ta, dupa ce o citesti, Izabella!