Duh si Contemplatie de Alan Watts

Duh si contemplatie de Alan Watts

 

Autor: Alan Watts
Traducator: Marian Stan
An aparitie: 2017
Editura: HERALD
Coperta: Policromie, carton laminat
Format: 13 x 20 cm.
Limba: Romana
Nr. pagini: 320
Titlul original: Behold the Spirit: A Study in the Necessity of a Mystical Religion

 

Recenzie

Sunt multe carti pe care personal le-as cataloga ca fiind peste inaltimea asteptarilor.

Chiar daca asteptarile, oricum, erau inalte.

Dar… putine sunt cele despre care pot afirma ca le-am citit la inaltime.

Ei bine… recenzia de astazi se refera la o carte ce se incadreaza in ambele categorii.

Duh si Contemplatie de Alan Watts... o extraordinara carte scrisa de un original si „insolit” filozof si autor al secolului XX, citita de mine la super inaltime.

Alan Watts
Duh si contemplatie – o inaltatoare carte

 

Cu alte cuvinte… o carte pe care nu cred sa o uit vreodata. Si pe care… ti-o recomand cu toata inima.

Duh si Contemplatie scrisa de Alan Watts, este o carte ce a fost criticata pentru „panteismul sau latent – un punct de vedere care, sub nenumaratele sale forme, repugna adeptilor monarhismului religios”.

In ciuda acestor critici, autorul nu a fost interesat sa se apere, deoarece din perspectiva lui, toate doctrinele privitoare la Dumnezeu – inclusiv ateismul – sunt false si idolatre. Aceasta perspectiva este argumentata pe parcursul cartii, fara vreun cusur.

Bazându-se pe experiențele sale ca fost preot, Alan Watts explică cu îndemânare modul în care intuiția religiei orientale – budismul Zen, în special – poate fi încorporată în doctrinele creștinismului occidental, permițând oamenilor din toate crezurile să se bucure de o relație mai profundă și mai semnificativă cu ceea ce numim spiritualitate, în vremurile tulburi pe care le traim.

„Astazi, in Biserica si in afara Bisericii, exista mii de suflete care realizeaza – desi nu intotdeauna foarte limpede – ca ceea ce doresc de la religie nu este un set de simboluri doctrinare si rituale sau o serie de precepte morale. Acestia il vor chiar pe Dumnezeu, oricum ar fi el numit; ei doresc sa fie hraniti de viata si puterea Lui creatoare; ei vor sa experimenteze constient, sa stie nemijlocit cum este sa fii una cu Realitatea insasi, pentru ca vietile lor – altfel, atat de efemere si de lipsite de semnificatie – sa poata dobandi o semnificatie vesnica”.

Daca te afli printre aceste suflete, este aproape „mandatoriu” sa citesti „Duh si Contemplatie”, care ajunge pana la problema fundamentală, vede cu sinceritate punctele slabe ale protestantismului contemporan și încearcă să diagnosticheze și să vindece răul la nivelul metafizic de bază.

De asemenea, merge mai departe decât aceasta, recunoscând contribuțiile religiei orientale si arată modul în care doctrina tradițională occidentală poate fi combinată cu religia intuitivă a Orientul, cum ar fi Buddhismul Zen.

Cu multi ani in urma, obisnuiam sa cred ca nu ma voi apropia niciodata de teologie. Dar… in dorinta de a intelege cat mai multe din secretele creatiei si ale Creatorului… evident ca, mi-am schimbat repede parerea.

Pentru ca… indiferent ca o stim sau nu, Creatorul este obiectul suprem al dorintei umane.

De atunci, multe sunt cartile ce mi-au trecut prin mana.

Printre ele, cartea Duh si contemplatie de Alan Watts este ca un curcubeu peste un munte de îndoială. Este, pur si simplu, o stralucita lucrare de sinteză între Est și Occident.

Multe pasaje ale lui Watts sunt atât de intuitive si penetrante, atât de profunde și atât de relevante, încât este posibil să te gandesti la ele multa vreme dupa ce le-ai citit.

Duh si Contemplatie de Alan Watts, este genul de carte care… ne arată cum să fim vii din punct de vedere spiritual, folosindu-ne de uniunea noastra cu Divinitatea.

Uniune care este de fapt un dar pe care spiritul, aflat in corp uman, l-a primit.

Ni s-a oferit unirea cu Dumnezeu fie ca ne place sau nu, vrem sau nu, stim sau nu.

„Exista doua modalitati de a ajunge la casa de alaturi. Una este de a calatori in jurul globului, cealalta de a face cativa pasi. Exista doua modalitati de a descoperi cerul instelat. Una este de a calatori mereu mai sus si mai sus in cautarea unui firmament ce se retrage continuu; cealalta este de a realiza ca, aici pe  pamant, te afli deja in cer si ca, practic, planeta noastra este un corp ceresc printre altele.”

Cu toata inima recomand aceasta carte folositoare, fundamentala si inaltatoare, care, datorita stilului direct in care Alan Watts  descrie propriile gânduri despre misticism, religie și Dumnezeu la un nivel fundamental, folosind exemple practice, devine una din cartile pe care iti doresti sa le citesti in timpul vietii… iar si iar.

 

 

Cartea Duh si Contemplatie de Alan Watts poate fi achizitionata direct din site-ul Editurii Herald, sau de la alte librarii online:

3 Citate pentru Sufletul tau

1 –

„Nu trebuie sa-L cautam pe Dumnezeu; EL este deja aici si acum, iar a-L cauta ar insemna ca nu e. In acest sens, noi nu trebuie sa dobandim unirea cu Dumnezeu; ea este deja data, ca o manifestare a dragostei divine. A incerca sa o realizam prin propriile noastre eforturi inseamna a desconsidera aceasta dragoste si a afirma implicit ca darul nu este oferit. Conform aceluiasi principiu – desi acest aspect se cere explicat in detaliu – chiar si starea de constientizare mistica a lui Dumnezeu este data acum, in timp ce a o cauta cu ajutorul vreunei metode sau tehnici presupune contrariul”.

2 –

„Ne gasim, asadar, intr-un cerc vicios. Firea noastra este egoista si nu ne putem schimba firea, tot asa cum nu ne putem inalta de la pamant tragandu-ne de curea. Suntem „omul anapoda”, iar asa cum spune un tratat chinezesc despre viata spirituala, ‘cand omul anapoda foloseste mijloacele corecte, mijloacele corecte functioneaza anapoda’. Incercand sa fugim de frica, ajungem intr-un cerc vicios, fiindu-ne frica de frica – ingrijorandu-ne pentru ca ne ingrijoram pentru ca ne ingrijoram, incercand sa fugim de mandrie devenim mandri de smerenia noastra, incercand sa fugim de pacat ne caim deoarece vinovatia ne lezeaza  ingamfarea. Asadar, toate tentativele noastre de  avea o viata spirituala sfarsesc prin a fi imitatii si maimutareli, pentru ca ne lipseste tocmai acel lucru care face posibila viata spirituala si ii confera semnificatie: unirea cu Dumnezeu. Si nu o avem pentru ca o refuzam. Cum am putea s-o acceptam? De ce dorim s-o acceptam? Orice am face, ajungem inapoi la mandrie”.

3 –

„Semnificatia Intruparii este, asadar, aceea ca nu suntem nevoiti sa atingem unirea cu Dumnezeu. Omul nu este nevoit sa aceeada la infinit si sa devina Dumnezeu, Dumnezeu Infinitul coboara in finit si devine om. In ciuda faptului ca omul il refuza pe Dumnezeu, in ciuda mandriei si fricii sale, in ciuda faptului ca este prea neajutorat pentru a scapa din cercul vicios al pacatului, natura imuabila a lui Dumnezeu ramane pe veci dragostea: Agape care consta in a te darui total si fara rezerve celui iubit. Prin urmare, Cuvantul vesnic, Logosul, devine trup, facand din natura noastra natura lui; el asuma limitarile noastre, sufera durerile  simoare ca si noi. Mai mult, poarta povara pacatelor noastre; cu alte cuvinte, este unit cu noi chiar daca il rastignim si il scuipam; el continua sa salasluiasca in noi si sa ofere, ca ofranda, vietile noastre lui Dumnezeu, chiar daca noi comitem toate destrabalarile imaginabile. Pe scurt, Dumnezeu s-a incununat cu  umanitatea, a unit esenta lui divina cu fiinta noastra cea mai intima „la bine si la rau”, in vecii vecilor chiar daca noi alegem sa fim damnati.

Daca ma-nalt la Ceruri, Tu esti acolo;

De-mi fac patul in Iad, iata, si-acolo esti.”

 

***

Cartea Duh si Contemplatie de Alan Watts poate fi achizitionata direct din site-ul Editurii Herald, sau de la alte librarii online:

***

Despre autor

Alan Watts
Alan W. Watts, care a deținut atât o diplomă de master în Teologie, cât și un doctorat despre Divinitate, este cel mai bine cunoscut ca interpret al budismului Zen în special, al filosofiei indiene și chineze în general.

El si-a câștigat reputația de a fi unul dintre cei mai originali și „necruțători” filosofi ai secolului al XX-lea. Watts a fost autorul a douăzeci de cărți despre filosofia și psihologia religiei, care au fost publicate în multe limbi în întreaga lume. Cea mai vanduta carte, are titlul „The Way of Zen”.

Un lector avid, Watts a apărut în mod regulat la radio și a găzduit seria populară de televiziune, „Ințelepciunea orientală și viața modernă”, în anii 1960.

La 16 noiembrie 1973, el a murit în somn. Cauza oficiala a fost declarata ca fiind o boală cardiacă. Corpul său a fost incinerat foarte curând după aceea. Cenușa lui a fost împărțită, jumătate îngropată lângă biblioteca de la Druid Heights, și jumătate la mănăstirea Green Gulch, ambele localizate in California.

 

***

Descrierea cartii asa cum apare in site-ul Editurii Herald

 

Pastrand si acum prospetimea transformatoare ce ii strabate paginile, Duh si contemplatie reprezinta argumentul neobosit al ganditorului Alan Watts in favoarea rolului important pe care il poate juca cautarea mistica in lumea actuala. Inspirandu-se din propria sa experienta, Watts explica cu maiestrie modul in care intuitiile religiilor orientale – in special cea a buddhismului zen – poate fi incorporata in doctrinele crestinismului occidental, dand astfel posibilitatea oamenilor de orice credinta sa se bucure de o relatie mai adanca si mai plina de sens cu spiritualul in vremurile tulburi in care traim.

Alan Watts carte
CLICK pe carte pentru detalii.

 

***

„Duh si contemplatie este fara indoiala una dintre cele mai semnificative carti despre religie publicate in secolul al douazecilea.”

Canon Bell

***

„Nu trebuie sa cautam Realitatea; ea este deja aici si acum, iar a o cauta ar insemna sa recunoastem ca ea nu este. In acest sens, noi nu trebuie sa dobandim unirea cu Realitatea; ea este data deja, ca o manifestare a iubirii divine. A incerca sa o realizam prin propriile noastre eforturi inseamna a desconsidera aceasta iubire si a afirma implicit ca darul nu este oferit… Nu exista vreo metoda, vreo tehnica precisa pentru a atinge starea mistica si a realiza unirea cu Realitatea. Caci metoda este o tentativa de a poseda, avandu-si sorgintea in orgoliu sau in frica. Si avand in vedere ca nu putem face nimic pentru a realiza Realitatea, nu trebuie sa alunecam in eroarea inactiunii, caci inactiunea nu este decat o forma indirecta de actiune, este incercarea de a poseda Realitatea fara a face nimic in loc de a face ceva, ambele cai fiind sortite esecului, pentru ca Ea nu poate fi posedata in niciun fel.

Punctul focal al Realitatii este clipa prezenta, acest chip evanescent al eternitatii, atat de mic ca nu are durata temporala si, totusi, atat de indelungat ca nu putem iesi vreodata din el. Aici, in aceasta clipa prezenta, viata este cea mai insufletita; doar aici existam cu adevarat. Trecutul este mort, viitorul nu a sosit inca. Clipa imprumuta o suta de forme diferite – clipe de placere, clipe de suferinta, clipe de exaltare, clipe de depresie, clipe de liniste, clipe de agitatie; insa ea nu va sta locului, ea nu poate fi acaparata in niciuna dintre formele sale. Clipa aceasta este viata noastra.”

Alan Watts

 

 

***

Doresti sa primesti direct in inbox ultimele articole postate, fara sa mai pierzi timp ca sa le cauti? Aboneaza-te la Newsletter! Carti, noutati editoriale, sfaturi pentru cititori si scriitori, promotii limitate… toate sunt menite sa iti infrumuseteze viata.

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

27 COMENTARII

 1. Multumim pentru recomandare.Trebuie sa marturisesc ca in afara de „Jurnalul fericirii” nu prea am citit nimic de natura teologica, dar poate nu ar fi rau sa ies din zona de confort si sa incerc altceva.

  • Cam asa spuneam si eu cu ceva ani in urma. Ma tineam departe de teologie… sau, ceea ce consideram eu ca ar fi teologie.
   „TEOLOGÍE s. f. Disciplină care se ocupă cu expunerea și fundamentarea teoretică a izvoarelor și a dogmelor unei religii; p. restr. parte a dogmaticii având ca obiect exclusiv pe Dumnezeu.” (DEX)
   Conform primei definitii din DEX, ma tin doar partial deoparte. Adica selectez 🙂 . Insa, daca e sa tin cont de a doua definitie… ei bine… atrag spre mine fel de fel de carti despre ceea ce eu numesc CREATOR, una mai interesanta ca alta.
   Si recunosc ca „jurnalul Fericirii” de Steinhardt inca nu l-am citit. Cum ti s-aparut?

  • Multumesc pentru declaratia despre „starnire”, Oana 🙂
   As spune mai degraba ca iti pui semne de intrebare in legatura cu religiile si scopul cu care ele prezinta astfel divinitatea.

 2. Este prima daa cand intru la tine pe blog, dar imi place mult felul in care ai ales sa structurezi aceasta recenzie. Pe langa asta, am ajuns sa descopar si o carte pe gustul meu <3

 3. Am citit recenzia ta pe nerăsuflate. Din câte văd, cartea la care faci referire tratează religia și spiritualitatea într-o manieră plăcută care nu-i agasează pe oameni, ci îi face să-și pună câteva întrebări esențiale.

  • Sa-si puna intrebari esentiale despre… ce isi doresc cu adevarat, unde pot gasi ceea ce-si doresc si… daca nu cumva deja au ceea ce cauta. Multumesc mult, Duduia Magda 🙂

 4. Mă bucur că această carte v-a stârnit la lectură tot atâta bucurie cât mi-a oferit mie când am tradus-o, De observat că titlul original este „Behold the Spirit!” și că varianta „Duh și contemplație” a fost aleasă faute de mieux… Recomand această cate tuturor creștinilor și mai ales creștinilor ortodocși – tare aș vrea să pot spune că problemele semnalate de Alan Watts în carte – relația dificilă a creștinului cu natura, propriul corp și cu sexualitatea – sunt specifice doar creștinismului occidental. Dar nu pot spune asta…

   • Onoarea este a mea. Este o mare bucurie să vezi că nu ai muncit degeaba. Deși, între noi fie vorba, a-l traduce pe Alan Watts nu este muncă. Îndrăznesc să vă recomand „Viața ca Extaz” (în original „Nature, Man and Woman” de același Alan Watts, cartea pe care el însuși o considera cea mai împlinită stilistic dintre toate cărțile sale…

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici