Recenzia cartii „Fata cu Fragi” este facuta de Ionut Petru, noul nostru invitat si colaborator la Calea Catre Carte. Puteti gasi mai multe informatii despre Ionut la finalul recenziei sau il puteti vizita pe blogul propriu www.IonutPetru.ro.

Recenzie de carte

Fata cu Fragi

de Lisa Stromme

 

Născută în 1973, într-o mică localitate din comitatul Yorkshire din Marea Britanie, Lisa Stromme, după ce își termină studiile, se hotărăște să se mute în Norvegia, alături de soțul ei.

Aici este uimită de figura lui Edvard Munch în cultura norvegiană și găsește inspirația unei povești, plină de culori, în care descrie motivele psihologice care l-au facut pe Munch să picteze faimosul tablou ,,Strigătul’’.

Cartea avea să primească numele de ,,Fata cu fragi’’ și a fost publicată, până acum, în 13 țări.

Johanne Lien, personajul principal, este o adolescentă săracă din Asgardstrand, care obișnuiește să-și câștige existența vânzând fructe sălbatice culese de prin pădurea din apropiere. Căutările ei o duc la casa celebrului pictor și, datorită faptului că împărtășesc același talent, devin prieteni.

Pe parcursul cărții destinele celor doi se întrepătrund în feluri minunat de vii, stridente și multicolore. Uneori pare că citești un roman fantasy, alteori totul este uimitor de real, încât ajungi să te simți de parcă ai fi acolo, plutind într-un balon de săpun prin care lumina se joacă cu propriile culori.

Personajele cărții sunt un amestec de emoții descrise de Lisa Stromme ca și cum ar combina nuanțe de tempera pentru a picta un tablou. Veți găsi culorile calde ale adolescenței, amăgitoarele trăiri declanșate de prima dragoste, pete de furie, cuminți nuanțe de erotism, aprigi pigmenți de gelozie, cumplite pictoriale ale dezamăgirii și bucuroase benzi desenate de speranțe împlinite.

Johanne se trezește angajată de către mama sa, în casa de vară a familiei unui amiral. La început crede că acest lucru o va împiedica să-și petreacă vara așa cum își dorea, adică să culeagă fructe sălbatice și să picteze alături de Munch. Lucrurile iau o altă cale atunci când Johanne se împrietenește cu Tulik, fata cea mica a amiralului.

Legatura profundă dintre cele doua fete le face să petreacă tot mai mult timp împreună. Fata amiralului o ajută pe Johanne să scape de treburile casei și în acest timp Tulik îl cunoaște pe Edvard Munch. Între cei doi se aprinde la început doar o idilă, declanșată de pornirea fetei nobile de a-și îndeplini o dorință ivită mai degrabă dintr-o rivalitate cu sora sa cea mare, cu care pictorul avusese o relație cu ceva vreme în urmă.

Sentimentele de dragoste devin tot mai puternice, pe măsură ce acțiunea se dezvoltă și ajung să influențeze soarta tuturor personajelor din carte.

Trăirile acestei povești îl influențează pe Munch, personaj caracterizat de autoare ca un individ neînțeles și ocolit de marea majoritate a oamenilor acelor timpuri. Astfel se naște prima versiune a celebrului tablou ,,Strigătul’’ de Edvard Munch.

 

Despre Lisa Strømme:

 

Născută în Yorkshire în anul 1973, dar crescută la Leeds, Teheran și Glasgow, LISA STRØMME a studiat la Universitatea Strathclyde din Glasgow, fiind licențiată în marketing. De-a lungul timpului a avut mai multe slujbe, lucrând pe rând ca traducător, redactor, profesoară de limba engleză, pentru ca în cele din urmă sa-și asume rolul de organizatoare a unor ateliere de dezvoltare a creativității. În prezent locuiește în Norvegia împreună cu soțul ei și cei doi copii ai lor, în apropiere de Åsgårdstrand. Fata cu fragi, romanul ei de debut publicat în Marea Britanie în aprilie 2016, s-a bucurat de mare succes, fiind deja tradus în peste zece limbi.

 

Despre autorul recenziei:

Ionut Petru
CLICK pe imagine pentru a vizita blogul lui Ionut Petru!

Ionut Petru este bloggerul aflat la carma site-ului omonim IonutPetru.ro, unde reda in cuvinte modul in care percepe lumea. Scriind despre ce ii place si mai ales despre ce traieste, Ionut ne spune…

„Și adevărul este că trăim vremuri de poveste, timpuri despre care strămoșii noștri și-au imaginat doar pe sfert. Vă dați seama că ce simțim noi acum sunt revelații imaginate de generații întregi de oameni și că noi avem posibilitatea de a transmite mai departe întâmplările, trezirile și conștientizarea realității noastre, așa cum cei de atunci o făceau prin povestiri în jurul focului ori la gura sobei?”

 

ABONARE

Doresti sa primesti direct in inbox ultimele articole postate, fara sa mai pierzi timp ca sa le cauti? Aboneaza-te la Newsletter! Carti, noutati editoriale, sfaturi pentru cititori si scriitori, promotii limitate… toate sunt menite sa iti infrumuseteze viata.

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

9 COMENTARII

  1. Mulțumesc pentru recomandare! Pare o carte pe gsutul meu, îmi plac poveștile despre artiști și operele lor :).

  2. Cred că este foarte interesantă această carte. Nu auzisem de ea, dar mă tentează pentru că îmi place pictorul Edvard Munch.

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici