Recenzie: Manuscrisele de la Marea Moarta

Manuscrisele de la Marea Moarta
Coperta: Policromie, carton laminat
Nr. pagini: 416
Limba: Romana
Format: 13 x 20 cm
An aparitie: 2018
Titlul original: THE SCRIPTURES OF THE DEAD SEA SECT – In English Translation with Introduction and Notes by Theodor H. Gaster

Traducere in limba romana: Simona Dumitru

 

 

RECENZIE:

Manuscrisele de la Marea Moarta

Recenzie

 

“Lumea se va umple de cunoastere, iar nestiinta va disparea cu totul.
Toate se vor infaptui.
Profetia este adevarata si prin aceasta vei afla ca ea nu e anulata.”

(Manuscrisele de la Marea Moarta – Judecata de Apoi)

Sunt nenumarate titluri de carti ce mi-au atras atentia pe parcursul anilor. Si, categoric, multe dintre ele au fost citite. Cu nesat as spune. Dar, sunt cateva in cazul carora, din varii motive am amanat achizitia. Sau citirea. Si nu pentru ca interesul mi-ar fi fost diminuat, ci pur si simplu pentru faptul ca… diverse alte urgente au aparut la orizont.

Ei bine, una din aceste carti poarta titlul “Manuscrisele de la Marea Moarta”.

Este un titlu ce se afla pe lista dorintelor mele… mai ales ca pasii m-au purtat deja prin locurile in care aceste manuscrise au fost descoperite, privirea mi s-a odihnit pe grotele in care autorii manuscriselor si-au dus existenta, simturile mi-au fost incantate de aerul fascinant pe care acestia l-au respirat cu multe secole in urma, iar sufletul a fost trezit de spiritualitatea ce invaluie acele locuri.

Nu mica mi-a fost bucuria cand, in aceasta vara, am avut nu doar ocazia, dar si timpul necesar pentru a citi cartea.

Pentru cine nu a aflat inca, dupa cum le spune si numele, aceste Manuscrise au fost descoperite in 11 grote din zona Qumran, de langa Marea Moarta, in 1940 de catre un tanar beduin.

Cartea pe care eu am citit-o, publicata de Editura Herald, este traducerea facuta de Theodor H. Gaster (unul dintre cei mai renumiti specialisti in ebraica) a celebrelor texte antice evreiesti compuse în perioade variind intre anii 170 î. Hr. şi 68 d. Hr.,

“Autorul adera la viziunea potrivit careia Manuscrisele de la Marea Moarta ar trebui privite ca ceva mai mult decat un simplu subiect al controverselor savante. Pentru cei ce le vor citi cu intelegere,acestea vor avea o valoare nepretuita”.

Din cate am inteles, aceste manuscrise nu au fost gasite niciodata in forma completa, astfel ca Gaster pune la dispozitia tuturor celor ce nu inteleg limba ebraica introducerea, traducerea si note asupra textelor descoperite.

Pe alocuri, sunt incluse si traduceri doar a unor fragmente suficient de bine conservate pentru a fi intelese, apartinand unor texte ce nu au mai fost total recuperate.

Trebuie sa recunosc ca, dintotdeauna am fost atrasa de absolut orice ar avea legatura cu vreo forma de manuscris sau scriere veche, iar faptul ca am studiat Cabala vreme de zece ani, a facut ca anterior citirii cartii, sa am oarece emotii in legatura cu modul in care voi percepe aceste manuscrise.

Stiam deja ca manuscrisele transmit mesajul religios al esenienilor, ce, cu multi ani in urma au hotarat sa se retraga in zona acestor grote-pesteri, sa se rupa de absolut tot ce reprezenta “civilizatia” acelor vremuri si sa caute Divinitatea in simplitatea pustiului.

Stiam ca din punct de vedere istoric, aceste manuscrise au o valoare incontestabila si poate de aici emotia mea initiala.

Dar, te asigur ca, atat Simona Dumitru, traducatoarea in limba romana a cartii scrise de Theodor H. Gaster, cat si redactorii si corectorii desemnati, au facut o treaba extraordinara, nelasand loc interpretarilor sau semnelor de intrebare ce, de multe ori pot aparea in timpul citirii unei carti de asemenea dimensiuni, ce reprezinta repertoriul religios al Comunităţii eseniene ca întreg.

Manuscrisele acestor Esenieni ne ajuta sa intelegem si sa ne imaginam mai bine, spiritualitatea premergatoare crestinismului.

Evident, nu sunt eu in masura sa trag vreo concluzie din punct de vedere istoric.

Dar, ca cititor al traducerii acestor manuscrise, nu ma pot opri de a mentiona sentimentele pe care aceste scrieri, le trezesc intr-un locuitor de peste veacuri, al aceleiasi planete pe care a trait civilizatia mai sus amintita.

Esenienii, care se considerau “alesi”, nu neaparat in sensul inteles astazi ci datorita “alegerii” Israelului pe muntele Sinai, nu asteptau sa primeasca “legea” (element pe care multe religii se bazeaza), ci socoteau ca deja o poseda. Ca este a lor, iar singurul lor scop era sa o scoata iar catre Lumina.

“Toate lucrurile, s-a afirmat – chiar si luna, soarele si stelele -, au fost inzestrate de Dumnezeu cu cunoastere simtitoare, desi alegerea folosirii sau ignorarii acesteia, in ceea ce-l priveste pe om, a fost lasata la propria lui alegere. Daca va tine seama de dar, omul va obtine armonia cu universul si va avea viata vesnica, fiindca va fi partas la cele vesnice si va deveni una cu marile forte ale universului, cu ceea ce am numi Natura…”.

Cartea Imnurilor si Psalmilor (elemente principale de adorare in timpul celui de-al doilea Templu), Manualul de Disciplina, Documentul Sadochit, Memoriile Patriarhilor… sunt doar cateva “carti” incluse in aceste manuscrise, pe care… repet… dintotdeauna mi-am dorit sa le accesez… si probabil de-abia acum Universul a considerat ca sunt indreptatita sa le “privesc”.

Reusesc Manuscrisele de la Marea Moarta sa reconstituie o perioada pierduta a crestinatatii? Raspunsul este: da si nu.

Nu am sa intru in analize, evident trecand notiuni istorice, religioase si de orice alta natura, prin propriul meu filtru.

Nu acesta este rolul meu.

Dar…

Recomand cartea, tuturor celor ce doresc sa-si largeasca aria culturii generale, celor pasionati de istorie, arheologie si de radacinile civilizatiilor zilelor noastre, si celor care s-au angajat constient in procesul dezvoltarii lor interioare.

Pentru toti acestia, Manuscrisele de la Marea Moarta , probabil ca cea mai veche Biblie scrisa vreodata, constituie o comoara greu de inlocuit.

Poti evident sa o ignori, dar categoric nu o poti inlocui.

Pentru ca, aceasta comoara, este singura sursa autentica ce ne glasuieste de peste veacuri, despre o civilizatie disparuta din vremea Celui de al Doilea Templu.

Manuscrisele

Cartea poate fi achizitionata direct de pe site-ul Editurii Herald sau de la urmatoarele librarii online:

 

1 – Libris.ro – Link direct catre carte AICI

2 – Cartepedia.ro – Link direct catre carte AICI

3 – Carturesti.ro – Link direct catre carte AICI

4 – Elefant.ro – Link direct catre carte AICI

3 Citate pentru Sufletul tau

1 –

“Aceasta randuiala trebuie pastrata si atunci cand se cauta aplicarea legii, cand membrii se intalnesc pentru sfat sau cand se discuta bunul mers al comunitatii.

Fiecare este indreptatit sa-si spuna parerea in sfatul comunitatii. Insa nimeni nu are voie sa-l intrerupa pe cel care vorbeste sau sa spuna ceva pana cand celalalt nu a terminat ce avea de zis… Fiecare trebuie sa vorbeasca pe rand si numai cand a fost chemat.

In mijlocul adunarii, nimeni nu trebuie sa vorbeasca despre ceva ce nu-I priveste pe toti cei aflati acolo”.

Din Manualul de Disciplina

2 –

“Razboiul impotriva lui Gog si Magog va marca sfarsitul prezentului Veac al Faradelegii, dar nu si sfarsitul lumii. Va dura 40 de ani – perioada asa numita a ‘travaliului mesianic’ – si va netezi calea pentru ‘Veacul Ingaduintei (divine)’. Si aceasta a avut nevoie de un plan propriu si o mica parte din acest plan este pastrata in ceea ce in general s-a numit ‘Cele doua coloane fragment’.

Acest document controversat, gasit in aceeasi pestera cu manuscrisele principale, este intr-adevar un ‘Manual de Disciplina pentru viitoarea Fratie reinnoita a Israelului’.”

Introducere la Razboiul Fiilor Luminii impotriva Fiilor Intunericului

3 –

“Ei nu cunosc intelesul ascuns a ceea ce se intampla chiar acum si nici nu au inteles lectiile trecutului. Prin urmare, ei nu cunosc nimic din ceea ce va veni peste ei si nu au savarsit nimic pentru a-si izbavi sufletele de la judecata ce se va abate asupra lor.

Aceasta totusi va insemna ceva pentru voi. Ceea ce urmeaza sa se intample… inseamna ca orice nedreptate va fi starpita inca din pantece si nu I se va ingadui sa se nasca. Raul va disparea din fata Binelui, asa cum intunericul dispare din fata luminii.

Asa cum fumul se risipeste si nu mai ramane nimic din el, tot astfel Raul va pieri pe veci, iar Binele se va arata asemenea soarelui. Lumea se va rezema pe o temelie trainica. Toti cei ce se agata de stiinte desarte vor fi nimiciti. Lumea se va umple de cunoastere, iar nestiinta va disparea cu totul.

Toate se vor infaptui. Profetia este adevarata si prin aceasta vei afla ca ea nu e anulata”.

Din Judecata de Apoi

Cartea poate fi achizitionata direct de pe site-ul Editurii Herald sau de la urmatoarele librarii online:

 

1 – Libris.ro – Link direct catre carte AICI

2 – Cartepedia.ro – Link direct catre carte AICI

3 – Carturesti.ro – Link direct catre carte AICI

4 – Elefant.ro – Link direct catre carte AICI

Despre Autor:

Theodor Herzl Gaster (21 iulie 1906 – 2 februarie 1992) a fost un savant biblic american născut în Marea Britanie, devenit faimos datorita lucrarilor sale despre religia comparativă, mitologia și istoria religiilor.

El este cunoscut pentru cărțile sale Thespis: ritual, mit și dramă în Orientul Apropiat Antic (1950), Scripturile de la Marea Moarta, despre Manuscrisele de la Marea Moartă, precum și pentru redactarea unui volum unic al imensei lucrari Golden Bough in 13 volume ale lui Sir James Frazer, la care Gaster a contribuit cu actualizări, corecții și adnotări extinse.

 

Descrierea cartii asa cum apare in site-ul Editurii Herald

Incepand cu anul 1947, in grotele din desertul Qumran, Israel, au inceput sa fie descoperite o serie de texte inedite, datate intre secolul al III-lea i.Hr. si primul secol d.Hr., apartinand sectei esenienilor, o comunitate cu caracter ascetic si cu o ideologie apocaliptica, preocupata de puritatea morala si de adecvarea fiecarui act al vietii la mesajul lui Dumnezeu.

Manuscrisele de la Marea Moarta acopera o gama larga de tematici, de la texte de rugaciune la reproduceri ale unor carti din Biblie (cum ar fi, de exemplu, Cartea lui Isaia), de la poezie mistica la indemnuri morale. In lumina acestor noi descoperiri, intreaga imagine a istoriei acelor locuri si timpuri se rescrie, uneori spectaculos, completandu- ne imaginea despre o perioada importanta si efervescenta a trecutului spiritual al omenirii.

Pana acum duhul adevarului si cel al stricaciunii s-au luptat in sufletul omului. Omul a mers deopotriva pe calea inselaciunii si pe cea a adevarului. Daca omul se va intoarce inspre adevar, el se va purta drept si va uri stricaciunea; de va merge intru nelegiuire, el se va purta stramb si va uri adevarul. Caci Domnul le-a masurat in egala masura pana la vremea cea de pe urma: «Caci, iata, Eu fac ceruri noi si un pamant nou». El stie dintru inceput faptele lor in fiece vreme si i-a facut pe oameni stapani in a cunoaste deopotriva binele si raul. Dar cand vremea judecații va veni, El va hotari soarta fiecarei fapturi in parte pe potriva inclinarii sale spre unul din cele doua duhuri cu care Domnul l-a inzestrat.

Cartea poate fi achizitionata direct de pe site-ul Editurii Herald sau de la urmatoarele librarii online:

 

1 – Libris.ro – Link direct catre carte AICI

2 – Cartepedia.ro – Link direct catre carte AICI

3 – Carturesti.ro – Link direct catre carte AICI

4 – Elefant.ro – Link direct catre carte AICI

ABONARE

Doresti sa primesti direct in inbox ultimele articole postate, fara sa mai pierzi timp ca sa le cauti? Aboneaza-te la Newsletter! Carti, noutati editoriale, sfaturi pentru cititori si scriitori, promotii limitate… toate sunt menite sa iti infrumuseteze viata.

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

12 COMENTARII

  1. Foarte interesanta carte si subiect. Nu am citit-o si nici nu am fost tentata, dar recenzia ta m-a pus pe ganduri. Multumesc pentru recomandare. Poate, candva, imi fac si eu „curaj” sa pun mana pe ea.

    • Recunosc ca… ai dreptate. Iti trebuie „curaj” sa o deschizi. M-am invartit pe langa aceasta carte… multe luni inainte de a-mi „lua inima-n dinti”. Sunt curioasa sa citesc recenzia ta.

  2. Inca din facultate am imbratisat aceasta parte a literaturii. Am nu una, ci multe carti tip culegeri sau documentare, dar si fictiuni cu tema „Manuscrise biblice si apocrife”. Acum tocmai am terminat ceva de citit legat de originea Coranului… care se pare ca este tot crestina…

    • Super interesant ce spui, Georgiana! Nu cunosteam originea Coranului, dar tare mi-ar place sa citesc ceva despre aceasta scriere. Multumesc pentru vizita si comentariu.

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici