Meditatia si Cabala

Recenzie

Meditatia si Cabala
de Aryeh Kaplan

 

Spre deosebire de recenziile de carte cu care v-am obisnuit, cea de fata va fi un pic diferita. Acest lucru se datoreaza faptului ca „Meditatia si Cabala” de Aryeh Kaplan nu este chiar o carte obisnuita.

Adresandu-se in mod special initiatilor, ea poate fi citita si de o persoana care nu a pasit inca pe calea studiului intelepciunii stravechi numita Cabala. Dar… in timp ce, citind-o, o persoana initiata va da un anumit inteles cuvintelor, cel care inca nu a cunoscut acest drum, va percepe doar suprafata acestora.

Cu toate acestea, in ambele cazuri, castigul cu care se alege cititorul este imens.

A trecut mai putin de o ora de cand si ultima fila a cartii si-a dezvaluit „tainele” in fata ochilor mei. Aflata inca sub impresia cuvintelor pline de intelepciune pe care autorul le-a asternut pe hartie, pentru prima oara de cand am hotarat sa fac recenziile cartilor citite, nu am asteptat ca informatia sa se sedimenteze ci, am apucat „stiloul” virtual pentru a-ti scrie tie, cititorul.

Avand in spate 12 ani de studiu al stiintei Cabala, limbajul radacinilor si ramurilor ce este folosit in scrierile cabaliste, nu a putut trece neobservat privirii si simtirii.

„Meditatia si Cabala” este… nu doar o carte… ci, poate chiar fi comparata, ca valoare, cu un manuscris antic.

Pentru romani este destul de greu sa acceseze carti de o asemenea profunzime deoarece… in general… acestea sunt scrise in ebraica, engleza, spaniola, rusa… si mai putin in limba romana.

Ca atare, nu pot sa nu laud extraordinara capacitate si coerenta cu care, Ioana-Raluca Voicu, traducatoarea acestei carti a reusit ca un limbaj atat de „cifrat” sa fie adus la lumina zilei, pentru noi, romanii.

Fiind eu insumi pasionata de traduceri ce au legatura cu aceasta intelepciune si avand la activ multe carti si texte traduse in frumoasa noastra limba (pe care le gasiti pe site-ul CabalaPentruToti.ro), stiu deja ca o persoana care s-a incumetat sa faca o astfel de munca, este de fapt capabila sa se conecteze la inima si gandul autorului. Doar stapanind aceasta abilitate, poate cineva sa redea „esenta” a ceea ce nu poate fi redat in mod normal.

Am spus deja ca aceasta recenzie va fi diferita de toate celelalte… pentru ca se refera la o carte diferita… si de aceea am si facut aceasta introducere. Cu adevarat apreciez munca deosebita depusa de traducatoarea cartii.

In plus, desi, deja stiti ca editura mea favorita este Editura Herald, nu ma pot abtine sa laud initiativa pe care aceasta editura o are in ceea ce priveste aducerea catre publicul cititor roman, nu doar a unor carti de valoare dar… chiar si de texte de o insemnatate covarsitoare pentru evolutia spirituala a unui om.

Poate unui cititor aflat la primul contact cu informatii despre Cabala, ii va parea ca exagerez sau ma poate banui de intentia de a crea o furtuna de cuvinte… dar… pentru un student al acestei intelepciuni venita din negura vremilor, este suficient sa mentionez ca aceasta carte cuprinde texte din manuscrisele unor cabalisti rabini precum Chaim Vital, Yitzchaq Luria, Abraham Abulafia, Shimon Bar Yochai, Baal Shem Tov, Nachman, alaturi de multi altii si, cuvintele mele nu vor parea nici macar o adiere de vant.

Evident ca, de-a lungul vietii ai posibilitatea de a citi fragmente si citate din marii intelepti ai omenirii, dar… in aceasta carte citatele nu sunt pur si simplu plasate aleatoriu pe hartie ci, comentate, exemplificate si raportate la o parte a stiintei Cabala invaluita in mister, tinuta ascunsa de ochiul „muritorului” de rand si in majoritatea cercurilor cabaliste si chiar blamata de-a lungul istoriei.

Pana la aceasta carte, personal, am avut ocazia de a auzi doar partea de „blamare” directa sau indirecta.

Dar, cu stupefactie, un voal mi s-a ridicat de pe ochi si am avut sansa sa accesez detalii care, recunosc, nu as fi crezut vreodata ca vor fi deslusite sufletului meu incorsetat in acest trup de muritor.

Am inteles pe masura ce parcurgeam paginile cartii cu privirea ca, blamarea de care practica meditatiei s-a „bucurat” era de fapt un mijloc de a proteja persoana – neinitiata sau aflata pe o treapta intermediara a evolutiei spirituale – care se putea lasa prinsa in iluzii greu de manevrat si stapanit.

Meditatia si Cabala” nu este o carte usor de citit. Iti solicita atentia, dar, pe masura ce inaintezi incepi sa intuiesti ca te afli in fata unei comori spirituale. Sa nu te astepti sa devii expert in meditatie dar, cu siguranta, vei privi cu alti ochi ceea ce tine de una din cele trei ramuri cunoscute… Cabala meditativa.

Termeni pe care i-ai intalnit probabil, folositi de diverse curente si tehnici spirituale, se vor deschide pentru tine si vei „simti” ca, in spatele lor, se afla un intreg si nebanuit univers. Merkava, Ingeri, Creatie, Sfirot, Metatron, nume Divine, mantre, Cele Sapte Camere, Gematria, Tetagrame, Patrate Magice (cu care… surprinzator… am descoperit ca ma jucam in copilarie, ca toti ceilalti copii de varsta mea, fara ca macar sa banuiesc ce sunt si ce puteri pot dezvolta unei minti antrenate)… sunt doar o parte infima din ele.

Lucrari precum Sefer Yetzirah (Cartea Formarii), Zohar, Maftechot HaKabbalah (Cheile Cabalei), Chayay Olam HaBah (Viata Lumii ce va sa Vie), Sefer HaEdot (Cartea Marturiilor), Mafteach HaShemot (Cheia Numelor) sunt… iarasi… o micuta insiruire a unor texte vechi, despre care cartea vorbeste, texte care… in mica parte circula prin diversele scoli de Cabala, iar marea lor majoritate, sunt tinute la Vatican sau in alte locatii ascunse, departe de ochii nostri.

Subliniind inca o data faptul ca „Meditatia si Cabala” este una dintre cele mai interesante si totodata uimitoare carti citite de mine pe aceasta „tema”, o sa ma apropii de finalul recenziei deoarece… prefer sa te las sa descoperi singur ceea ce iti poate darui cartea.

Pe vremea cand inca nu ma hotarasem daca incep, sau nu, studiul acestei intelepciuni, privirea mi-a poposit pe un text care spunea asa „Nu crede absolut nimic din ceea ce iti spunem noi, cabalistii. Cerceteaza singur si convinge-te cu proprii tai ochi.”

Sunt cuvintele carora eu datorez primul pas facut in aceasta directie. Si, cu indemnul aflat la suprafata si in spatele acestor cuvinte, te las sa te convingi cu proprii ochi… de continutul cartii „Meditatia si Cabala” de Aryeh Kaplan, carte ce consider ca ar trebui sa isi gaseasca loc in orice biblioteca, indiferent de preferintele de moment ale unui cititor.

Cu siguranta va veni si ziua in care, sufletul tau va dori sa deschida filele acestei comori. Si in acea clipa vei „vedea” cum porti nebanuite se vor deschide in fata ta si lacate invizibile ochiului uman vor cadea. Pentru tine. Pentru sufletul tau.

 

Meditatia si Cabala
CLICK pe carte pentru mai multe detalii

Detalii tehnice:

Autor: Aryeh Kaplan
Traducator: Ioana-Raluca Voicu
Nr. pagini: 424
An aparitie: 2018
Coperta: Policromie, carton laminat
Format: 13 x 20 cm.
Limba: Romana
Titlul original: Meditation and Kabbalah

Poti achizitiona cartea direct din site-ul Editurii Herald sau din librariile online:

 

Trei Citate pentru Sufletul tau

 

1.

Marele Hekhalot este unul dintre cele mai vechi dintre toate textele mistice, datand din secolul I. De asemenea, este una dintre putinele lucrari antice care descriu in mod explicit metodele prin care se poate intra intr-o stare mistica. Elementul cheie pare sa fie un tip de meditatie cu mantra, unde o serie de Nume Divine se repeta de 112 ori. Prin repetarea acestei formule, se poate trece pragul Camerelor mistice, apoi se poate trece dintr-o Camera in alta.

Ascensiunea prin Camere pare a fi un fel de proiectie spirituala. Adeptul isi creaza un ‘trup’ spiritual si, cu mainile acestui ‘trup’ el tine sigiliile care trebuie aratate ingerilor ce pazesc fiecare poarta pentru a putea trece. Intrucat initiatul parcurge [acest drum] mai degraba mental decat fizic, aceste sigilii trebuie sa fie si imagini mentale ale Numelor [Divine] respective.

Semnificatia cea mai probabila este ca initiatul trebuie sa se concentreze asupra acestor Nume [Divine] si, eventual, sa si le reprezinte in minte. Daca asa stau lucrurile atunci aceasta metoda ar fi foarte strans legata de metoda Unificarilor (Yichudim) predata de Ari. In citatul anterior, rabinul Chaim Vital afirma ca initiatul va folosi Unificarile in ascensiunea sa.”

2.

„Se transmite un avertisment deosebit de ferm impotriva diletantismului spiritual. Daca cineva deschide poarta misterelor doar din capriciu, fara pregatire, el poate fi distrus, atat din punct de vedere spiritual, cat si psihologic. Dand aceasta avertizare, Abulafia scrie celor neinitiati: ‘Mintea voastra va fi confuza, gandurile voastre vor fi tulburi si nu veti gasi nici un mod de a scapa de fanteziile mintii voastre…’. El avertizeaza ca, inainte ca cineva sa incerce sa ajunga la ‘mica voce tacuta’, trebuie mai intai sa inteleaga misterele Cabalei prin intermediul intelectului sau.”

3.

„La acest lucru se face aluzie in Sefer Yetzirah, care vorbeste despre numeroase moduri in care pot fi permutate diferitele cuvinte. Astfel, un cuvant care contine trei litere poate fi permutat in  moduri, un cuvant continand patru litere in 24 de moduri, un cuvant continand cinci litere in 120 moduri, iar un cuvant de sase litere in 720 moduri. Exista o tehnica speciala, cunoscuta ca ‘rotire ciclica’ (galgal), prin care se permuta literele unui cuvant intr-o maniera prescrisa. Scrierea in acest mod este un tip de meditatie, in care cineva foloseste atat calea trupului, cat si pe cea a intelectului.”

 

CLICK pe carte pentru mai multe detalii

Poti achizitiona cartea direct din site-ul Editurii Herald sau din librariile online:

 

Despre autor:

 

Aryeh Kaplan (1934-1983) a fost un rabin ortodox de origine americana, detinand, de asemenea, si o licenta in fizica. Ganditor original si scriitor prolific, este cunoscut pentru traducerile din Tora, scrierile despre Cabala si studiile introductive despre credintele si filosofia iudaica. Lucrarile sale au avut un rol semnificativ in evolutia miscarii Baal Teshuva.

Dintre lucrarile sale semnificative:

– „Meditatie si Cabala” (Herald, 2018)

– Sefer Yetzirah: The Book of Creation in Theory and Practice

– Jewish Meditation: A Practical Guide

– The Bahir: Illumination

– Inner Space: Introduction to Kabbalah, Meditation and Prophecy

– Meditation and the Bible

– Kabbalah and the Age of the Universe

– The Living Torah the Five Books of Moses

 

 

CLICK pe carte pentru mai multe detalii

Poti achizitiona cartea direct din site-ul Editurii Herald sau din librariile online:

 

Descrierea cartii asa cum apare pe site-ul Editurii Herald

 

La momentul aparitiei sale, lucrarea Meditatia si Cabala a fost prima lucrare, publicata in orice limba, care dezvaluia practicile meditative ale vechilor cabalisti, discret prezente in intreaga istorie a Cabalei, din vremurile profetice si pana in contemporanitate.

Lucrarea contine extrase din texte meditative autoritare precum: Merkavah – Marele Hekhalot, scrierile rabinilor Abraham Abulafia, Yosef Gikatalia, Moshe Cordovero, Chaim Vital (principalul discipol al marelui Yitzchaq Luria) sau ale miscarii hasidice.

Aryeh Kaplan (1934-1983) a fost un rabin ortodox de origine americana, detinand, de asemenea, si o licenta in fizica. Traducator din Tora si exeget al Cabalei, el ne ofera in lucrarea de fata o prezentare a instrumentelor practice utilizate de acest sistem, intr-un stil care imbina traditia si modernitatea.

Cabala, ne invata autorul cartii de fata – rabinul Aryeh Kaplan – se imparte in trei ramuri: cea teoretica, cea practica si cea meditativa. S-au scris multe lucrari despre elementele speculative, teologice si metafizice, incluse sub denumirea de Cabala teoretica si destul de multe lucrari – unele cu un pronuntat caracter eclectic – despre metodele magice si oculte ale Cabalei practice. Sunt foarte greu de gasit, insa, lucrari (mai ales atat de documentate precum cea de fata) despre Cabala meditativa. Textul de fata este una dintre aceste rare lucrari, care parcurge cu o rigoare de neegalat, la un mod practic, istoria multimilenara a acestor metode meditative.

*

„Chem cerul si pamantul ca martori ca orice fiinta, barbat sau femeie, evreu sau nu, liber sau sclav, poate sa primeasca Duhul Sfant (Ruach HaQodesh). Totul depinde numai de faptele sale.” (Profetul Elyah/Ilie)

*

„Fericit este cel care isi inalta credinta in Dumnezeu, luand Prezenta Divina, care consta in cele Zece Porunci, si punand-o intr-un singur gand, o singura dorinta, fara niciun alt amestec. Fiecare Sefira (Emanatie Divina) este cuprinsa in ea si este Gradina in care toate Sefirot sunt una.” (Tikuney Zohar)

*

„Atunci cand va rugati, ganditi-va la voi ca fiind nimic si uitati complet de voi .” (Rabinul Baal Shem Tov)

 

CLICK pe carte pentru mai multe detalii

Poti achizitiona cartea direct din site-ul Editurii Herald sau din librariile online:

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

3 COMENTARII

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici