RECENZIE: Spovedanie de Lev Tolstoi

Spovedanie de Lev Tolstoi
Click pe imagine!

 

Traducator: Anca Irina Ionescu
Nr. pagini: 160
An aparitie: 2018
Coperta: Policromie, carton laminat
Format: 13 x 20 cm.
Limba: Romana

 

 

 

 

RECENZIE: Spovedanie de Lev Tolstoi

 

„Am cautat in toate domeniile cunoasterii si nu numai ca nu am gasit, dar m-am convins ca toti cei care au cautat la fel ca mine nu gasisera nici ei nimic.”

Nu stiu altii cum sunt, dar sufletul meu este legat de Rusia. Evident, inclusiv de Literatura Rusa.

Daca ar fi sa ma confesez… as spune ca pana si sange de rus curge prin venele mele. Iar asta se datoreaza bunicii mele care gandea, vorbea si simtea ca o rusoaica adevarata. Pentru ca asta si era.

Ca atare, cand ochii mi-au cazut pe confesiunile unuia dintre cei mai mari scriitori ai tuturor timpurilor, Lev Tolstoi, nu am stat mult pe ganduri si am patruns in filele ei.

Cartea “Spovedanie” publicata, evident, de Editura Herald – preferata mea, m-a atras nu doar pentru numele autorului si nici pentru originea acestuia.

Am sa-ti vorbesc intai despre coperta. Aceasta a fost cea care aproape m-a fascinat. Cu sinceritate iti spun ca, desi doream sa citesc cat mai repede cuvintele lui Tolstoi, am tinut mult timp in mana cartea fara s-o deschid. Admirand serenitatea si zbuciumul, prezente concomitent peaceasta coperta.

Chiar si in prezent… desi a trecut ceva timp de cand am terminat de citit Spovedania lui Tolstoi, tot mai iau cartea din biblioteca si ma scufund in ochii autorului. Si de fiecare data, gasesc in ei… o lume plina de mister.

Care-mi vorbeste. Care ma cheama.

Dar sa ne indepartam deocamdata de coperta si lasa-ma sa-ti vorbesc despre cuvintele, gandurile si marturisile cuprinse dincolo de ochii lui Tolstoi.

Privita la rece, cartea este o scurta autobiografie a unui autor care se lupta cu crizele existentiale ale maturitatii.

Sunt descrise cautarile sale, intrebarile existentiale, zbaterea spirituala a unui om, a carui viata pare sa devina “imposibila” daca nu intelege care este semnificatia vietii.

Trecand prin atitudini diferite fata de drumul in care Lev Tolstoi s-a angajat in vederea descrifrarii dilemei sale, el abordeaza si aprofundeaza faze precum:

• ignoranta la finalul careia devii constient de existenta mortii,
• epicureismul ce accepta efemeritatea vietii si motivele rationale pentru care omul ar trebui sa se bucure din plin de fiecare moment al sau
• dorinta de suicid, faza in care lacrimile si durerea interioara provocate de negarea existentei unui Dumnezeu, il duc la intrebarea “de ce nu?”
• si in final, dorinta de a merge mai departe, indiferent de evenimentele intalnite si experimentate in viata.

„In afara de aceasta, avand anumite indoieli cu privire chiar la adevarul credintei scriitorilor, aminceput sa-i observ cu atentie pe preotii ei si m-am convins ca aproape toti acesti preoti, adica scriitorii, erau oameni imorali si, in cea mai mare parte, oameni rai, cu caractere josnice – cu mult inferiori fata de cei pe care-i cunoscusem in viata mea anterioara de destrabalare…”

Si astfel, Tolstoi se intoarce la intrebarea primordiala a existentei unui Dumnezeu, a carui raspuns nu l-a aflat prin prisma argumentelor filozofiei clasice. Trece la o abordare mistica, intuitiva in legatura cu acest subiect.

Metamorfoza personala si spirituala prin care trece Tolstoi in drumul sau de cautari este aproape fascinanta.

Si este exact metamorfoza prin care fiecare dintre noi trece, cu diferenta ca probabil, doar cativa isi consemneaza trairile.

„Nu pot sa-mi amintesc de acesti ani fara oroare, dezgust si durere in inima. Am ucis oameni in razboi, i-am provocat la duel ca sa-i ucid, am pierdut la carti, am risipit roadele trudei mujicilor, i-am omorat, am trait in desfranare, am inselat. Minciuna, hotia, depravarea de toate felurile, betia, violenta, crima… Nu a existat nici o nelegiuire pe care sa n-o comit. Si totusi pentru toate acestea eram laudat, eram si sunt considerat de colegii mei de generatie un om relativ moral. Si asa am trait timp de zece ani. Pe atunci, indemnat de infumurare, de cupiditate si trufie, am inceput sa scriu.”

„Spovedanie” de Lev Tolstoi este nu doar o carte scrisa de un gigant al literaturii ruse, ci una pe care o recomand oricarui om. Fara sa mai fac clasificari de hobby-uri si preferinte personale ale fiecarui cititor. Pur si simplu, o consider una din operele ce … iti deschid ochii. Asupra realitatii, asupra perceptiei realitatii, asupra a ceea ce se afla dincolo de Realitate.

Si daca ar fi sa trag o concluzie a acestei recenzii avand la dispozitie un singur cuvant, atunci ar suna asa…

RECOMAND!

(cu majuscule)

Cartea poate fi cumparata direct de pe site-ul Editurii Herald sau de pe:

3 Citate pentru Sufletul tau

1 – 

„Acum, amintindu-mi acele vremuri, vad clar ca pe atunci credinta mea – ceea ce imi punea in miscare viata, in afara de instinctele animalice -, singuramea credinta sincera era credinta in perfectiune. Dar in ce consta aceasta perfectiune si care era scopul ei, astanu as fi putut spune. Incercam sa ma perfectionez intelectual, invatam tot ce ma indemna viata; ma straduiam sa-mi perfectionez vointa – imi alcatuiam reguli pe care ma sileam sa le respect; ma perfectionam fizic prin fel de fel de exercitii care imi dezvoltau forta si agilitatea; prin diverse privatiuni, invatam ce inseamna rezistenta si rabdarea. Si consideram ca toate acestea inseamna perfectionare. Punctul de pornire pentru toate celelalte era, se intelege, perfectiunea morala; dar curand aceasta a fost inlocuita de perfectiune in general, adica de dorinta de a fi mai bun nu fata de mine insumi sau in fata lui Dumnezeu, ci in fata celorlalti oameni. Si foarte curand aceasta stradanie de a fi mai bun in fata oamenilor a fost inlocuita de dorinta de a fi mai puternic decat alti oameni, adica mai vestit, mai important, mai bogat decat ceilalti.”

 

2 – 

„Gustasem deja din ispita scrisului, din ispita recompensei banesti uriase si a aplauzelor pentru omunca farainsemnatate si m-am dedicat acesteia ca unui mijloc deimbunatatire a situatiei mele materiale si de a-mi inabusi in suflet toate intrebarile referitoare la sensul vietii, in general, si la sensul vietii mele, in special.

Scriam si propovaduiam ceea ce pentrumine era unicul adevar, si anume ca trebuie sa traiesti in asa fel incat sa-ti fie cat se poate de bine in familie.

Si asa am trait, dar acum cinci ani a inceput sa mi se intample ceva cumplit: aveam la inceput minute de perplexitate, de oprire a curgerii vietii, de parca n-as fi stiut cum trebuie sa traiesc, ce sa fac, imi pierdeam cumpatul si ma cuprindea deprimarea.”

 

3 – 

„Astfel ca ratacirea mea printre stiinte nu numai ca nu m-a scos din disperare, ci, dimpotriva, a accentuat-o. O stiinta nu raspundea la intrebarile vietii, cealalta raspundea confirmand direct disperarea mea si aratand ca starea in care ajunsesem nu era rodul ratacirii mele, a unei stari bolnave a mintii, ci, dimpotriva, mi-a intarit convingerea ca gandeam corect si in concordanta cu concluziile celor mai stralucite minti ale omenirii.”

Cartea poate fi cumparata direct de pe site-ul Editurii Herald sau de pe:

Descrierea cartii asa cum apare in site-ul Editurii Herald

Lumea interioara a unui titan al literaturii clasice ruse ni se dezvaluie cu sinceritate si fara ocolisuri in Spovedania lui Lev Nicolaevici Tolstoi. Descoperim un om cu educatie superioara, cultivat, dar framantat de nelinisti spirituale si de o indoiala care il macina launtric, aducandu-l pe marginea prapastiei.

Tolstoi analizeaza intrebarile fundamentale ale omenirii in raport cu divinitatea, doreste sa afle care este menirea lui in aceasta lume si de ce a fost creat. Avem de-a face cu relatarea unei chinuitoare calatorii spirituale a unui om care la un moment dat a incetat sa creada in Dumnezeu si a pornit pe ceea ce el insusi considera a fi o cale gresita, un drum al orgoliului, al placerilor desarte, care nu duc nicaieri.

De fapt, autorul se afla in cautarea sensului propriei existente si al vietii in ansamblul ei, iar marturia sa poate sluji drept punct de plecare pentru o reflectie sincera si lucida asupra credintei si sistemului de valori personale.

Cartea poate fi cumparata direct de pe site-ul Editurii Herald sau de pe:

ABONARE

Doresti sa primesti direct in inbox ultimele articole postate, fara sa mai pierzi timp ca sa le cauti? Aboneaza-te la Newsletter! Carti, noutati editoriale, sfaturi pentru cititori si scriitori, promotii limitate… toate sunt menite sa iti infrumuseteze viata.

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

20 COMENTARII

    • Aaa… atunci e musai sa citesti, Elena! Bunica mea a fost rusoaica si imi amintesc cu atata drag de vacantele in care auzeam vorbindu-se rusa. Dar, cu siguranta, chiar daca nu ar fi fost rusoaica… autorii rusi tot mi-ar fi placut.

  1. Mereu am crezut ca literatura rusa trebuie citita cu multa atentie, pentru ca de exemplu un personaj aparent simplu, are cu o încărcătură emoţională extrem de grea, societatea mereu influenteaza psihicul personajelor…de multe ori am recitit de cateva ori fragmente ca sa inteleg cu adevarat ce vrea sa exprime autorul.

    • Intr-adevar, literatura rusa este ceva… deosebit. Dar, in clipa in care reusesti sate conectezi la gandul autorului… devine ceva… sublim. Multumesc pentru comentariu, Ana!

  2. Am apreciat foarte mult cele 3 citate. Lev Tolstoi este unul din cei mai mari scriitori din toate timpurile.
    felicitări pentru recenzie

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici