RECENZIE: Doctrina Vibratiei – O analiza a doctrinelor si a practicilor shivaismului casmirian de Mark S.G. Dyczkowski

 

Recenzie: Doctrina Vibratiei
CLICK pe imagine

 

Nr. pagini: 392
An aparitie: 2018
Coperta: Policromie, carton laminat
Format: 13 x 20 cm.
Titlul original: The Doctrine of Vibration: An Analysis of the Doctrines and Practices of Kashmir Shaivism
Limba: Romana

 

 

 

RECENZIE: Doctrina Vibratiei

O analiza a doctrinelor si a practicilor shivaismului casmirian de Mark S.G. Dyczkowski

Recenzie: Doctrina Vibratiei

Desi a trecut ceva mai mult de o luna de cand am citit cartea, trebuie sa recunosc ca am stat mult pe ganduri in legatura cu modul in care sa abordez aceasta recenzie.

Doctrina Vibratiei… este o carte de o putere extraordinara. Aproape ca m-am simtit ametita de multiplele si profundele detalii pe care autorul, Mark S.G. Dyczkowski le scoate la iveala. Este o carte pe care, categoric, nu o poti da gata intr-o seara. Nici macar in 2-3 zile.

Desi, sunt genul de cititor care este capabil sa citeasca pana la 3 carti pe zi… ei bine… Doctrina Vibratiei este ACEA carte care mi-a luat doua saptamani ca s-o parcurg de la prima pagina pana la ultima.

Nu mentionez aceste aspecte pentru a te speria.

Din contra.

Le subliniez pentru ca vreau sa intelegi ca te afli in fata unei lucrari pe care chiar iti doresti sa o citesti in viata.

S-o citesti si s-o intelegi la adevarata ei valoare.

Daca, la fel ca mine, anterior citirii Doctrinei Vibratiei nu ai nici o notiune despre Shivaismul Kashmirian, atunci aceasta este cartea care, nu doar ca-ti va furniza notiuni de suprafata, dar te va introduce in „toate” tainele unui „subiect” ce te va determina sa iei in consideratie la modul foarte profund natura realitatii.

Si nu doar ca te va introduce, dar te va face sa intelegi ceea ce majoritatea dintre noi nu pot intelege, in absenta unui guru spiritual care stapaneste aceasta traditie.

Descriind distinctiile dintre tipurile de scoli, autorul explica trasatura centrala a shivaismului Kashmirian, pulsul creativ al constiintei omniprezente.

Aceasta este si tema centrala a tantrelor hinduse, iar Mark Dyczkowski ofera o noua si profunda perspectiva asupra interpretarilor Tantrei.

Este genul de lucrare care deschide o poarta catre cunoasterea unui topic ce nu este cunoscut la scara larga si nici nu este disponibil pe toate drumurile.

Mai mult, autorul sparge pur si simplu barierele catre o parte a filozofiei indiene pe care nu multi dintre noi au posibilitatea de a o accesa.

Abordand intr-un mod foarte elaborat, aspectul dinamic al constiintei, cartea Doctrina Vibratiei ne furnizeaza o excelenta introducere in textele si scripturile Shivaismului Kashmirian, sugerandu-ne totodata metode de a atinge realizarea sinelui.

Recenzie

In concordanta cu Doctrina Vibratiei (Spanda), sinele nu este pur si simplu martor al constiintei (asa cum este sustinut de Vedanta) ci este o forta activa.

„Nu există un alt studiu complet al Spandei, care este esențială pentru gândirea SAaiva, așa cum a fost dezvoltată în Kashmir. Tratamentul subiectului este solid, științific, exhaustiv și pătrunzător”. ~ Andre Padoux, Centrul National de Cercetari Stiintifice, Paris

Realitatea Suprema nu este pur si simplu un sistem logic de categorii abstracte, ci este o energie vie, pulsanta, sursa intregii manifestari.

Fiecare activitate din univers, precum si fiecare perceptie, notiune, senzatie sau emotie din microcosmos cresc si descresc ca parte din ritmul universal al unicei realitati care este Shiva, singurul Dumnezeu, pura constiinta ce actioneaza si percepe.

„Inaltat deasupra oricarei practici si, prin urmare, deasupra oricarei posibilitati de a cadea pe nivelurile inferioare”, vei realiza ca ai fost intotdeauna liber, iar calatoria prin tinutul iluziei (Maya) nu a fost nimic altceva decat un vis, o constructie a propriei tale imaginatii.

Doctrina Vibratiei iti permite sa patrunzi pe un „camp” al infinitelor posibilitati.

Poate ca primele capitole par oarecum dense si mai greu de asimilat. Dar… daca ai rabdarea necesara… vei ajunge sa intelegi ca ele, pavau calea catre forta ultimului capitol.

Pare ca, autorul nu se adreseaza unui novice, dar… te asigur ca lucrarea de fata este genul care vrei s-o citesti de multiple ori, indiferent de cat de incepator sau avansat consideri ca esti. Si… de fiecare data vei descoperi alte aspecte peste care, la o citire anterioara, ai trecut fara ca macar sa le bagi in seama.

„Cel care percepe in mod direct realitatea, chiar si pentru durata infima a unui clipit (din ochi), este eliberat in acel moment”.

Astfel ca… daca te afli pe calea cautarilor (si care dintre noi nu a pasit deja pe aceasta cale?) indiferent de nivelul pe care l-ai atins deja, iti recomand „Doctrina Vibratiei –
O analiza a doctrinelor si a practicilor shivaismului casmirian„, carte ce cu siguranta te va stimula intelectual.

Daca doresti sa „descifrezi” un subiect foarte complex si sa „simti” cu mintea si inima marile mistere ale spiritualitatii Kashmiriene, atunci cartea lui Mark S.G. Dyczkowski („unul dintre cei mai mari învățați în viață ai Shivaismului Kashmirian, discipol al ultimului maestru shivait Sri Lakshmanjoo, dar si doctor în științe shivaite la Universitatea Oxford”) este cartea pe care vei dori s-o deschizi .

Recenzie

3 Citate pentru Sufletul tau

 

1 – 

„Viata cotidiana (vyavahara) conyinua in virtutea acestui flux necontenit, reinnoit de aparente. Ele sunt conectate impreuna si se indreapta catre o singura experienta unificata, pentru ca ele apar in interiorul campului de constiinta al subiectului universal.

‘Natura exterioara’ este ea insasi o alta aparenta; ea apare dintr-o distinctie intre aparente si subiectul individual. Astfel, desi intreaga manifestare se desfasoara intotdeauna in interiorul subiectului, ea apare ca fiind exterioara datorita puterii lui Maya, care separa subiectul individual de obiectul sau. Aceasta fisura trebuie sa se petreaca pentru ca viata de zi cu zi sa fie posibila.”

2 – 

„Lumina (prakasha), sunetul (nada), vibratia (spanda), gustul (rasa) si multe altele au aceasta functie simbolica in acest univers al discursului. Dintre acestea, lumina (prakasha) si vibratia (spanda) se disting in mod evident.

Simbolismul luminii ne ajuta sa intelegem relatia interioara dintre lucruri, percepute ca parti integrale ale Absolutului aflate in juxtapunere statica si interconectivitate reciproca.

Simbolismul vibratiei (spanda) serveste pentru a reprezenta caracterul dinamic, autoregenerativ al Absolutului.”

3 –

„Desi nu este un obiect al gandirii si, prin urmare, nu are nume (nirnama), aceasta realitate divina este prezenta in toate lucrurile care au nume. Ea este cea fara de nume al carui nume este toate numele. Fiinta umana este cea care ii da un nume pentru a fi ajutata in cautarea iluminarii si pentru a o iubi in propria sa inima.”

Despre Autor:

Mark Dyczkowski este unul dintre cei mai mari invatati in viata ai hinduismului, in particular al tantrismului shivait, discipol al ultimului maestru al scolii shivaite non dualiste Trika din Casmir – Swami Lakshmanjoo, dar si detinatorul unui doctorat la Universitatea Oxford cu specializarea shivaism casmirian, sub indrumarea profesorului Alexis Sanderson (recunoscut unanim ca autoritatea cea mai avizata in domeniu – la nivel academic – din acest moment).
Mark si-a petrecut 40 de ani din viata studiind hinduismul si nu numai si este considerat o autoritate in tantrismul shivait. De-a lungul vietii, el a publicat o multime de lucrari, printre care o traducere la Manthanabhairava Tantra (sectiunea numita Kumarika Khanda), o lucrare monumentala in 14 volume, de o mare eruditie (trei dintre volume fiind de introducere si sase de note explicative). A tradus de asemenea lucrari fundamentale ale shivaismului casmirian precum: Siva Sutra, Spanda Karika, Vijnanabhairava Tantra (cu comentariile lor) si lucreaza in prezent la traducerea la Tantraloka, o adevarata enciclopedie a tantrismului shivait, scrisa de cel mai mare maestru al scolii Trika, Abhinavagupta (sec. al X-lea).


Mark Dyczkowski este afiliat la mai multe insitutii academice din India si a predat si in cadrul a numeroase universitati de renume din Europa si SUA.
Pentru a-si perfectiona viziunea si pentru a-si complementa cunostintele si practica, Mark a studiat in toti acesti ani de cercetare sitarul, fiind elevul maestrului Budhadiya Mukherjee. Mark a adunat peste 1.500 de compozitii la sitar si a sustinut numeroase concerte in lumea intreaga.
In prezent, Mark Dyczkowski traieste in Varanasi, India, pe malul raului Gange, unde preda shivaism casmirian si canta la sitar pentru publicul mereu dornic sa il asculte.

Sursa: Yogasat

Descrierea cartii asa cum apare in site-ul Editurii Herald:

Doctrina vibratiei ne vorbeste despre invatatura uneia dintre cele mai inalte Cai spirituale pe care le-a cunoscut istoria (atat din punct de vedere metafizic, cat si din punct de vedere contemplativ), si anume śivaismul non-dualist casmirian, in particular despre scoala numita Spanda (termen tehnic ce desemneaza „freamatul datator de viata al Inimii lui Dumnezeu”).

Mark Dyczkowski este un pionier in cercetarea limbii sanscrite, a traditiilor Indiei si, in particular, al traditiei tantrice, atat la modul academic (sub indrumarea celei mai mari autoritati in viata – prof. Alexis Sanderson), cat si din punct de vedere initiatic (sub indrumarea ultimului maestru recunoscut al liniei śivaismului casmirian, Swami Lakshmanjoo).

„Sufletul inlantuit este ca o dansatoare care, desi doreste sa plece din sala de dans, este oprita de portarul gandirii si aruncata inapoi pe scena iluziei”. ~ Abhinavagupta

„Cu toate ca trupul si mintea yoghinului continua sa functioneze ca si mai inainte, ele sunt [acum] precum niste simple invelisuri exterioare care contin, dar nu mai intuneca, astfel, constiinta universala atotputernica, ce actioneaza prin ele. Corpul yoghinului este universul, simturile sunt energiile care il vitalizeaza, mintea este mantra, ritmul respiratiei sale este pulsul timpului, iar natura sa interioara este pura constiinta dinamica. Inaltat deasupra oricarei practici si, prin urmare, deasupra oricarei posibilitati de a cadea pe nivelurile inferioare, yoghinul realizeaza ca el a fost intotdeauna liber, iar calatoria sa prin tinutul iluziei (Māyā) nu a fost nimic altceva decât un vis, o constructie a propriei sale imaginatii.” ~ Mark Dyczkowski, Doctrina vibratiei

Vezi ce mai citeste lumea AICI.
Sau

ABONARE

Doresti sa primesti direct in inbox ultimele articole postate, fara sa mai pierzi timp ca sa le cauti? Aboneaza-te la Newsletter! Carti, noutati editoriale, sfaturi pentru cititori si scriitori, promotii limitate… toate sunt menite sa iti infrumuseteze viata.

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

16 COMENTARII

  1. Din nou o carte foarte interesanta. Am sa o adaug si pe aceasta pe lista cartilor care chiar merita citita. Multumesc de recomandari!

  2. Aceasta carte chiar ca nu pare de mine. Desi recenzia ta a fost cuprinzatoare, pur si simplu fiecare isi da seama din prima daca il atage asa ceva sau nu. Multumim de recomandare!

    • Am observat pe parcursul vietii ca, ceea ce ieri mi se parea interesant, astazi nici nu ma gandesc sa-i acord o privire. Si ceea ce astazi ma atrage, probabil ca in viitor va fi ceva nesemnificativ. Poate ca intr-o zi te va „chema” si pe tine acest gen de lectura. Multumesc pentru vizita si comentariu, Oana.

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici