Turistul interior – Un ghid turistic pentru a descoperi cele mai fascinante meleaguri ale personalitatii tale
Autor: Allan Percy
Colectia: COLIBRI
Traducator: Elena-Anca Coman
Nr. pagini: 272
An aparitie: 2017
Coperta: Policromie, carton laminat
Format: 13 x 20 cm.
Limba: Romana
Titlul original: Ruth Berger, El turista interior: una guia de viajes para descubrir los parajes mas fascinantes de tu personalidad
Recenzie
Turistul interior – Un ghid turistic pentru a descoperi cele mai fascinante meleaguri ale personalitatii tale
de Allan Percy
Astazi vom vorbi despre o carte… care, m-a „atins” asa de mult incat am citit-o de doua ori.
Una dupa alta.
Si am de gand s-o deschid pentru a treia oara… undeva in viitorul foarte apropiat.
Iar daca ti-am trezit interesul cu aceste afirmatii… imi permit ca, mai intai, sa iti spun o mica povestioara si abia apoi vom trece la recenzia de carte anuntata.
Am primit cartea cadou undeva in luna august. Dar plecam in concediu… departe… asa ca am pus-o „in asteptare”. De fapt, i-am imprumutat-o mamei mele sa o citeasca. Impreuna cu alte cateva carti.
Cand m-am intors acasa, mi-am gasit mama intr-o stare de surescitare avansata. Imi povestea de-a valma despre cartile extraordinare pe care le-a citit si despre shoppingul pe care a trebuit sa-l faca. Nu prea vedeam legatura intre shopping si cartile pe care i le-am lasat, dar, m-am lamurit repede. Cand si-a dat seama ce tine in maini, a considerat necesar sa dea o fuga pana la papetaria din cartier. Si s-a intors „inarmata”cu caiete si pixuri suficiente pentru a fi sigura ca are cu ce sa ia notite. Am zambit smechereste la auzul „aventurilor” literare ale mamei mele si am pus cartea deoparte. Lista cu cartile pe care intentionam sa le citesc, era lunga, iar aceasta se afla undeva pe la jumatatea ei.
Intr-un final a sosit si ziua in care am privit cu atentie titlul:
„Turistul Interior – Un ghid turistic pentru a descoperi cele mai fascinante meleaguri ale personalitatii tale” de Allan Percy, tiparit pe o coperta cu o grafica foarte sugestiva, de o calitate deosebita. Asa cum deja ne-a obisnuit Editura Herald, sub patronajul careia a fost publicata cartea.
Traducerea impecabila, asigurata de Elena-Anca Coman nu lasa loc interpretarilor si este de o claritate impresionanta. Pur si simplu… intr-un domeniu spectaculos… cuvintele curg lin, iar ideile sunt redate atat de bine incat nu poti avea nelamuriri in clipa in care, termini de citit cartea.
Si totusi… dupa cum aminteam in micuta povestire de mai sus, imediat cum am inchis si ultima fila a cartii… am hotarat ca… de-abia ce am „terminat” o carte extraordinara, ce nu poate ramane in aceasta stare.
Ca atare, am deschis-o iar.
De aceasta data, cu creionul in mana si caietul de notite rasfirat larg langa mine. Adica… exact cum a facut mama.
Si oare, de ce sa fi procedat astfel? Permite-mi sa-ti explic.
„Intr-o buna zi, undeva,intr-un loc,
in mod inevitabil te vei intalni pe tine insuti
si acela, doar acela, poate fi cel mai fericit
sau cel mai amar moment din viata ta.”
Chiar si numai pentru aceste cuvinte, incluse in prima pagina a cartii si spuse cu atata gratie de Pablo Neruda… si tot ar fi trebuit sa lecturez totul cu creionul in mana.
Turistul interior – Un ghid turistic pentru a descoperi cele mai fascinante meleaguri ale personalitatii tale… este exact ceea ce spune. Un ghid fascinant si comprehensiv care te indeamna sa patrunzi pe un teritoriu virgin, cunoscut sub numele de „interiorul tau”.
Un ghid, intesat cu harti de navigare ce te fac sa te simti in siguranta pe parcursul unui „proces de cautare si transformare interioara care, desi captivant, nu trebuie sa se bazeze pe improvizatie si cere o anumita planificare, pentru a nu naufragia in incercarea de a ajunge la esenta fiintei tale”.
Nu am sa-ti iau bucuria de a descoperi singur toate detaliile incluse in aceasta calatorie interioara in care te vei gasi antrenat.
Este o calatorie lunga, pe parcursul careia, vei gasi Cheile ce-ti vor deschide usi nebanuite. Iar „C”-ul cu care incepe cuvantul „cheile”, nu este din greseala infatisat ca o majuscula. Si, sunt sigura ca iti vei da seama singur, de ce.
Calatoria pe care ti-o infatiseaza „Turistul Interior” necesita o buna capacitate de observare si concentrare.
Dar, vei primi spre folosire niste ochelari diferiti de cei pe care-i porti pentru a observa realitatea exterioara. Ochelari ce te vor ajuta sa-ti schimbi optica, ridicand ceata deasa si persistenta ce te impiedica sa-ti vezi esenta.
Te invit cu mare drag sa patrunzi, impreuna cu autorul, in eul interior folosindu-te de acest ghid ce-ti furnizeaza toate instrumentele necesare descifrarii hatisurilor mecanismelor de aparare pe care, constient sau nu, le folosesti zilnic.
Tipare neproductive de raspuns emotional, precum interpretarea rationala, reprimarea, regresia, proiectia, izolarea, negarea, compensarea… devin dintr-o data elemente cu care te vei familiariza.
Ca atare, vei fi capabil sa navighezi pe ape line printre emotii de baza precum bucuria, increderea, frica, uimirea, anticipatia, aversiunea, furia si tristetea. Emotii ce se combina rezultand emotiile avansate precum optimismul, iubirea, viclenia, supunerea, dezamagirea, remuscarea, dispretul si spaima.
Toti trecem prin ele. Sunt sigura ca si tu ai gustat pe parcursul vietii din fructele acestor emotii.. dulci sau amare.
Dar… ce ai spune daca ai stii ca, undeva… candva… ceva… cineva, te poate indruma ca sa le stapanesti metamorfozarea?
Ei bine… acel ceva este Turistul Interior, o carte ghid uimitoare.
Unii dintre voi ma cunoasteti bine. Altii, mai superficial. Iar altii deloc. Si pentru toti o sa spun ca… desi toata viata mea am cautat, am studiat, am aflat… totusi, in acest manual exhaustiv, am gasit principalele metode de inductie pentru modificarea constiintei.
Evident ca, despre unele dintre aceste metode auzisem… aveam deja notiuni de baza sau avansate.
Autohipnoza, visele constiente, autosugestia, proiectia psihica, tonuri binaurale, calatoria samanica, bolurile tibetane, focusing, mantrele… sunt doar cateva dintre metodele cu care ma mai intalnisem pe parcursul vietii.
Si cu siguranta, si tu.
Dar, categoric, nu-mi erau cunoscute toate coordonatele spatio-temporale pe care „Turistul Interior” le strabate.
Autoscopia, Meditatiile Samadhi si Vipassana, Respiratia Holotropica, Metoda Hakomi, Psihologia Gestalt, Eutonia, Antrenamentul Autogen, si multe altele incluse in hartile ghidului, au fost ca o revelatie pentru turistul meu interior.
Un adevarat Extreme Travel in profunzimea interiorului tau!
O calatorie, un ghid, un manual, o harta… toate incluse intr-o singura carte de unul dintre expertii in coaching si in tehnici de indrumare personala, Allan Percy.
Turistul interior este cartea pe care iti recomand sa o aprofundezi.
Si… nu uita… sa ai un creion si un caiet la indemana.. pentru ca, fiecare metoda descrisa vine la pachet cu exercitii practice!
O sa-mi multumesti la final. 🙂
Gasesti cartea in librariile online si pe site-ul Editurii Herald.
- Cartepedia – link DIRECT catre carte
- LibHumanitas – link DIRECT catre carte
- Libris – link DIRECT catre carte
- Elefant.ro – link DIRECT catre carte
- Carturesti – link DIRECT catre carte
3 Citate pentru Sufletul tau
1 –
„Tehnica focusing a luat nastere la Universitatea din Chicago in 1953 din initiativa filosofului experimental si psihoterapeut Eugene Gendlin. Gendlin a cercetat si analizat timp de 15 ani ce factori faceau ca o psihoterapie sa aiba succes, in timp ce alta esua. Concluzia la care a ajuns a fost ca succesul unei terapii nu depinde de calitatea psihologului sau a instrumentelor sale, ci de comportamentul pacientului si, mai ales, de ceea ce face el in timpul sedintelor. Si, cu ajutorul acestei concluzii, a inceput sa-i cerceteze pe pacienti si a descoperit ca, fara exceptie, toti cei ale caror tratamente dadusera rezultate se axasera instinctiv asupra reactiilor corpurilor lor fata de conflictele pe care le traiau.
De aici Gedlin a tras concluzia ca legatura dintre raspunsurile corpului si ale mintii este esentiala pentru solutionarea conflictelor personale nerezolvate.
… Pentru asta ne propune sa cream locuri interne senine si protejate, care sa largeasca spatiul vital, pentru a ne odihni chiar si in caz de esec si pentru a pastra distanta adecvata fata de probleme, cu scopul de a le intelege si a le dirija mai bine.”
2 –
„Undele vibrationale si armonice ale bolurilor tibetane echilibreaza si armonizeaza prin rezonanta vibratia noastra. In plus, cand se ating in apropierea sau direct pe o partea corpului, vibratiile lor sonore sunt transmise circulatiei sangvine si organelor, putand fi utilizate si ca terapie de vindecare. Cand suna bolul, se creaza un efect de concordanta intre acesta si persoana care il asculta, provocandu-i acesteia o stare de contopire si de pace profunda, eliminand energiile negative si inlocuindu-le cu vibratii pozitive si reinnoite.”
3 –
„Conform spuselor lui Stanislav Grof, ‘respiratia holotropica ne permite sa atingem stari neobisnuite de constinta in care materialul biografic semnificativ care provine din frageda noastra copilarie apare la suprafata din primele sesiuni. In felul acesta, persoanele nu au doar un acces la amintiri provenind din copilaria si din primii ani de viata, ci, de asemenea, se conecteaza de obicei in mod viu cu momentul nasterii lor, cu viata fatului si chiar se aventureaza in domenii ale experientei care se afla dincolo de viata lor intrauterina. Totul se experimenteaza cu o vioiciune si o claritate neobisnuite. In timpul sesiunilor experientiale de respiratie holotropica este surprinzator sa vezi intensitatea cu care persoanele sunt in stare sa aiba acces la experiente anterioare din viata lor’.”
Gasesti cartea in librariile online si pe site-ul Editurii Herald.
- Cartepedia – link DIRECT catre carte
- LibHumanitas – link DIRECT catre carte
- Libris – link DIRECT catre carte
- Elefant.ro – link DIRECT catre carte
- Carturesti – link DIRECT catre carte
Despre Autor:
Allan Percy este expert in coaching si in tehnici de indrumare personala.
Actualmente lucreaza in calitate de consultant editorial in domeniul formarii si dezvoltarii umane.
Calatoreste in toata lumea in cautarea unor noi surse de inspiratie pentru cartile sale.
Traduse in numeroase limbi, volumele sale sunt un elogiu lucid adus libertatii noastre de a fi in lumea contemporana:
- Conexiunea cu fericirea (2007),
- Nietzsche pentru stresati (2009),
- Oscar Wilde pentru blazati (2011),
- Kafka pentru deprimati (2012),
- Scafandrul optimistului (2013).
Descrierea cartii
asa cum apare in site-ul Editurii Herald
In prezent avem posibilitati aproape nelimitate de a calatori in orice colt al lumii; paradoxal insa, poate cel mai neexplorat teritoriu este interiorul nostru.
Turistul interior ne pune la dispozitie hartile necesare pentru a initia aceasta calatorie pasionanta, cu destinatie necunoscuta.
In cartea de fata veti gasi principalele metode de experimentare a unor stari de constiinta aparte si a unor schimbari de perspectiva care va vor permite sa transcendeti simturile si sa ajungeti in cele mai ascunse colturi ale mintii.
De la autohipnoza si autosugestie pana la calatoriile samanice, visele lucide si mantre, Allan Percy trece in revista tehnicile care, de-a lungul istoriei, i-au ajutat pe cei mai indrazneti exploratori sa faca incursiuni in misterioasa lume launtrica.
Gasesti cartea in librariile online si pe site-ul Editurii Herald.
- Cartepedia – link DIRECT catre carte
- LibHumanitas – link DIRECT catre carte
- Libris – link DIRECT catre carte
- Elefant.ro – link DIRECT catre carte
- Carturesti – link DIRECT catre carte
Doresti sa primesti direct in inbox ultimele articole postate, fara sa mai pierzi timp ca sa le cauti? Aboneaza-te la Newsletter! Carti, noutati editoriale, sfaturi pentru cititori si scriitori, promotii limitate… toate sunt menite sa iti infrumuseteze viata.
- Pavel Corut – Romane Autobiografice [5/5 ] - 15 iulie 2022
- Pavel Corut – Romane de Dragoste si Poezii [4/5 ] - 8 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Arta Succesului [3/5 ] - 1 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Octogonul [2/5 ] - 24 iunie 2022
- Pavel Corut – Viata si opera literara [1/5 ] - 18 iunie 2022
- Expoziție de Carte veche la MNLR - 20 mai 2022
- Vorbim despre învățătura și practica Dzogchen - 12 mai 2022
- Secrete de Scriitor: Eva Anca Hamza - 20 aprilie 2022
- Lansare de carte – Actorie sau magie - 8 aprilie 2022
- Eveniment – Muzeul National al Literaturii Romane - 1 aprilie 2022
Iata un blog pe care am sa il urmaresc, arata foarte misto si contine multa, multa „miere”. Abia astept sa il rasfoiesc si sa ma inspir. Felicitari!
Multumesc mult!
E fantastic cum alergăm să descoperim lucruri noi, dar amânăm să ne desoperim pe noi înșine. De cele mai multe ori rămânem o imensă necunoscută. Mulțumesc pentru recomandare.
Cu multa placere, Almona. Cu siguranta o sa-ti placa.
Pare destul de complexa. Oare suntem pregatiti sa purtam toti acei ochelari pentru claritatea eului interior?
Intr-adevar, desi se citeste relativ usor, subiectele abordate sunt intr-adevar foarte complexe. Multumesc pentru vizita, Georgiana!
Sa stii ca nu este genul meu de carte, dar recenzia ta m-a convins, o sa o caut si eu. Sper sa am de ce sa-ti multumesc😘
Multumesc pentru incredere, Anca. Desi totul este subiectiv si relativ in viata… sunt sigura ca, indiferent de genul de carte pe care un cititor il prefera, acest ghid va fi apreciat la adevarata valoare de oricine. Si asta pentru ca… iti daruieste unelte practice pentru o multitudine de „metode” de explorare a Eu-lui.
Bună ziua, sunt Elena-Anca Coman și tocmai am găsit și am citit recenzia dumneavoastră. Vreau să vă mulțumesc din tot sufletul pentru cuvintele frumoase pe care le-ați scris despre traducere mea. Îmi ador meseria și probabil că asta se reflectă în cărțile pe care le traduc. Mulțumesc încă o dată!
Multumim si noi, cititorii. Doar datorita pasiunii si efortului depus de traducator, informatiile cuprinse in aceasta carte-ghid au putut ajunge la „indemana” vorbitorilor de limba romana.