Relatia dintre Scris si Citit
13 Carti care au Facut Timpul sa Zboare!

 

Scris si citit

 

Unele persoane considera ca relatia dintre scris si citit nu este atat de stransa. Poate merg pe premisa ca orice scriitor citeste, dar nu orice cititor scrie. Ei bine, s-a dovedit ca relatia dintre aceste doua actiuni este mai legata decat ne-am fi putut gandi. O putem asemana cu gaina si oul. Nu conteaza care a aparut primul, important este ca nu pot exista una fara cealalta.

In concluzie: cititul afecteaza scrisul si invers. Atunci cand un copil citeste mult, va deveni un scriitor mai bun. A avea o lectura diversificata ca gen, ajuta la dezvoltarea imaginatiei, vocabularului si dezvolta capacitatea de a distinge mai bine structura unui text.

Odata ce inveti sa citesti, vei fi pentru totdeauna liber.

-Frederick Douglass

Dupa cum am mentionat mai sus, cititul aduce multe beneficii cititorului: de la vocabular si gramatica, pana la a intelege cum functioneaza un dialect. Exista un motiv pentru care copiii invata sa citeasca inainte sa scrie si nu pentru ca ar fi o sarcina mai usoara. Motivul este ca, fara a citi, un scriitor este lipsit de puteri. Poti cunoaste teoria, poti cunoaste literele si cuvintele, dar nu inseamna ca ai si capacitatea necesara pentru a le pune pe “hartie”.

„Cel care citește trăiește o mie de vieți înainte să moară, spuse Jojen. Cel care nu citește, trăiește doar una.” (Dansul dragonilor”, George R.R. Martin)

In acelasi timp, si scrisul are beneficiile lui. Spre exemplu te poate elibera de stres, te va ajuta sa iti maresti concentrarea si te va face sa gandesti mai limpede. Totodata, te va face sa intelegi ceea ce citesti dintr-o perspectiva noua. Vei putea sa te pui in pielea autorului si sa vezi tot firul narativ cu alti ochi.

 

Relatia dintre scris si citit
Relatia dintre scris si citit. CLICK AICI pentru a vedea reducerile zilei la Elefant!

 

 

Si pentru ca lectura este atat de importanta in vietile noastre si avem nevoie uneori de un moment de relaxare alaturi de o carte buna, am sa va prezint cateva recomandari personale. Sunt sigura ca poate unele titluri va sunt bine cunoscute, insa consider ca isi au loc in aceasta lista.

 1. Fata din tren – Paula Hawkins
 2. Alchimistul – Paulo Coelho
 3. Unsprezece minute – Paulo Coelho
 4. Veronika se hotaraste sa moara – Paulo Coelho
 5. Sub aceeasi stea – John Green
 6. Lolita – Vladimir Nabokov
 7. Arta fericirii, Manual de viata – Dalai Lama, Howard C. Cutler
 8. Cautand-o pe Alaska – John Green 
 9. Adulter – Paulo Coelho
 10. Vegetariana – Han Kang
 11. Cel mai bogat om din Babilon – George S. Clason
 12. Hotul de carti – Markus Zusak
 13. In gradina capcaunului – Leila Slimani

 

Oferte la Carturesti
CLICK pe imagine pentru a vedea oferta zilei la Carturesti

*

Daca esti un cititor pasionat si… in acelasi timp iti doresti sa scrii o carte… poate vrei sa primesti CURSUL GRATUITCum sa scrii o carte cand nu ai timp si nici incredere in tine“.

2 COMENTARII

 1. Discutabil. În vechime, până să fie puse în volume de culegătorii culţi, basmele circulau oral şi erau inventate de oameni care nu ştiau nici să scrie, nici să citească. Unele persoane se nasc cu imaginaţie. Desigur, citind, şi-o pot îmbogăţi, dar o persoană care a fost hărăzită cu imaginaţie va avea, de obicei, mai multă creativitate decât o persoană fără imaginaţie care a citit multe cărţi. Umbero Eco a spus odată: “eu sunt scriitor, nu cititor”. Citise mult la viaţa sa, fireşte, dar dintre cele două activităţi, prefera scrisul. Cititul îl făcea mai mult din dorinţa de a îşi îmbogăţi cunoştinţele, nu de plăcere.

  • Multumesc pentru comentariu, Lucian. Evident ca… totul este relativ si subiectiv in lumea asta. Deci ai dreptate, este discutabil. La fel cum… cred ca este discutabil exemplul cu Umberto Eco. Din punctul meu de vedere subiectiv si relativ, acesta dorea cu mare placere sa-si imbogateasca cunostintele. Ca atare, as spune ca citea de placere. 🙂

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici