Pot… sau nu… sa publice cartea, scriitorii aspiranti?
Dupa cum probabil stii… suntem in plina desfasurare a editiei a 2-a a cursului Calea catre Carte – Cum sa scrii o carte nonfiction de impact. Ca sa fim si mai exacti… pe 30 decembrie se va desfasura ultimul modul de studiu.
Si cum, la orice editie apar fel de fel de situatii si la aceasta cursantii au pus diverse intrebari. Care nu faceau parte din curs dar… cu siguranta se pot incadra la categoria „obstacole” pe calea de scriitor.
Ca atare, considerand ca… poate si tu intalnesti aceleasi probleme, iti vor fi de folos raspunsurile pe care le dau.
Si, incepem astazi cu o intrebare care mi s-a parut a fi foarte importanta.

Ella scrie: In partea de introducere ai afirmat ca multe persoane nu s-au inscris la acest curs datorita faptului ca nu pot sa publice cartea. De ce nu pot sa publice cartea?
Raspunsul meu: In partea de introducere am spus, mai exact, ”Multa lume m-a intrebat pe parcursul cursului gratuit… unii au fost chiar agresivi… “La ce bun sa scriu o carte daca nu pot s-o public?” Este adevarat, sunt multe variabile pe aceasta cale. Dar… vin eu si intreb. Cum poti sa publici o carte daca… mai intai nu o scrii? Pentru ca da… toti acei oameni spuneau ca isi doresc sa scrie o carte insa nu o vor scrie deoarece nu pot s-o publice. ZAU??? Oare ei isi doreau cu adevarat sa scrie o carte?”
Cu accent pe “zau”. 🙂
Deci, oamenii s-au inscris la cursul gratuit. Multi. Si, in timp ce acel curs se desfasura, am avut ocazia sa cunosc diferite tipuri de oameni. Fiecare avand propriile obstacole si necesitati.
Dar… unii dintre acestia… s-au dovedit a fi agresivi. Cu stupoare am citit diferite moduri de a aborda “scrierea unei carti”.
Sau mai bine spus… de a gasi motive pentru care, acei oameni, nu isi scriau cartile. Pe care afirmau ca le au in inima, ca isi doresc sa le scrie… etc, etc.
Dar… intr-un final ma acuzau ca ii induc in eroare, ca le dau sperante in legatura cu scrierea cartilor, cand de fapt… daca le-ar fi scris, nu ar fi putut sa le publice. Dupa care, aruncau cu noroi in tot ce inseamna lumea cartilor in tara noastra.
Si, am ajuns la partea cu publicatul.
Personal am publicat doar in US. Deci, nu pot da INCA sfaturi in legatura cu procesul de publicare in Romania.
Insa… din cate am citit in acele mesaje… toate acele „acuze” la adresa mea, a editorilor, a editurilor, a tipografiilor de carte… nu erau, de fapt, decat modul in care unii oameni incercau sa adopte atitudinea strutului.
Este mult mai usor sa spui ca nu scrii cartea deoarece in faza de publicare vei intampina multiple obstacole.
Decat sa accepti ca… de fapt… tu esti singurul care amana scrierea cartii tale.
Dati-mi voie sa ma indoiesc de veridicitatea acelor afirmatii.
Din cate am observant, sunt multi romani care scriu carti. In plus, aceste carti ajung sa fie publicate. Ca atare, refuz sa cred ca daca, intr-adevar, doresti sa devii autor publicat… nu reusesti sa-ti duci visul la indeplinire.

Si, dupa acest preambul, ca sa-ti raspund direct la intrebare… majoritatea motivelor pe care cei ce mi-au scris le-au invocat pareau sa fie din sfera financiara.
Mai exact, afirmau ca pentru a publica o carte in Romania, costurile pe care un autor trebuie sa le suporte sunt exagerate. Comparativ cu suma pe care o va primi la fiecare carte vanduta.
Evident ca, nu pot contesta cele afirmate de acesti oameni atat timp cat eu inca nu m-am lovit de aceste aspecte.
Dar… repet… si nu ma voi opri sa repet, mereu… “Cum poti sa publici o carte daca mai intai nu o scrii? Chiar iti doresti sa scrii o carte?”
Poate ca… intr-o zi… o sa facem un curs despre cum sa publici in tara noastra. Poate. Dar… imi place sa incep cu inceputul.
Haide mai intai sa scriem cartea si abia dupa sa ne ingrijoram cum o publicam.
Si… ca sa o scriem… haide sa o structuram, planificam si organizam.
PS: Se apropie noaptea de Craciun. Asta o stiai deja.
Dar ce nu stiai este ca… am pregatit o surpriza pentru toti prietenii care, dintr-un motiv sau altul, nu au reusit sa se inscrie la nici una din editiile cursului.
Si, deoarece este o surpriza de Craciun… o vei gasi sub „bradul virtual”. Exact in seara zilei de 24 Decembrie.
Asa ca… daca vrei sa-i faci scriitorului din tine un cadou… fii pe faza si deschide urmatorul email (respectiv, verifica urmatoarea postare pe site daca esti abonat la newsletter… TU alegi).
- Pavel Corut – Romane Autobiografice [5/5 ] - 15 iulie 2022
- Pavel Corut – Romane de Dragoste si Poezii [4/5 ] - 8 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Arta Succesului [3/5 ] - 1 iulie 2022
- Pavel Corut – Seria Octogonul [2/5 ] - 24 iunie 2022
- Pavel Corut – Viata si opera literara [1/5 ] - 18 iunie 2022
- Expoziție de Carte veche la MNLR - 20 mai 2022
- Vorbim despre învățătura și practica Dzogchen - 12 mai 2022
- Secrete de Scriitor: Eva Anca Hamza - 20 aprilie 2022
- Lansare de carte – Actorie sau magie - 8 aprilie 2022
- Eveniment – Muzeul National al Literaturii Romane - 1 aprilie 2022
Of cat m-am impotmolit….
Ai incercat sa analizezi care este cauza ce te-a facut sa simti ca te-ai impotmolit? Cu accent pe „te-a facut sa simti”. 🙂
Bunica a fost internata
SUperBlog
o sansa data casniciei
renovat de camera
inceput de articol legat de Cislau
Apai… inafara de prima, restul sunt vesti bune. Cateodata in viata trebuie sa reprioritizam „proiectele”. Vine si cartea… poate mai incet dar… o data ce ai plantat samanta ei… 🙂