Bianca Covaci este psihoterapeut în formare, consilier de dezvoltare personală, pasionată de psihologie și autoare. A debutat în anul 2020, cu cartea „Soluția coliniarității. Contrapunct”, iar în 2023 a publicat cartea „Paralelism dual”.
-
Bună, Bianca! Îți mulțumim din suflet că ai acceptat să răspunzi câtorva întrebări pentru site-ul Calea către Carte! Cine ai spune că este Bianca Covaci?
Bianca Covaci învață să fie, și atât 😊. Sunt o persoană dornică de (auto)cunoaștere, explorare, descoperire și regăsire. Sunt pasionată de domeniul psihologiei, de tot ceea ce ține de mintea umană și procesul diferențierii ca individ, îmbin această latură cu cea analitică dată de locul de muncă actual și cu cea creativă: pictat, scris, citit. Cred în iubire, valori, transformare și în valorificarea resurselor personale. Caut să simt conectare cu sinele, inspirație, libertatea de a fi. Natura este un spațiu valoros pentru mine, la care adaug plimbările și călătoriile. Ca și autor, toate acestea reprezintă surse de inspirație pentru subiectele abordate de psihologie, cât și pentru abstractizarea matematică a titlurilor utilizate, a metaforelor din carte și a copertelor pictate.
-
Când și cum ai descoperi dorința de a scrie?
Dorința de a scrie e strâns legată cu pasiunea de a citi. Contactul cu scrisul l-am avut prima oară la concursurile și olimpiadele de Limba și Literatura Română, începând cu clasa a 6a la școală. Am învățat să mă exprim, să analizez, să observ surse de inspirație, noi viziuni ale autorilor și am dus mai departe această activitate, devenită pasiune, cu toată susținerea profesoarei de română de la școală. Scrisul a avut ulterior rol cathartic, am învățat, fără să conștientizez efectiv la acele momente rezultatul terapeutic, faptul că scrisul mă ajută să procesez emoții, experiențe și să caut răspunsuri la întrebări legate de mine, de viață. Astfel, scrisul a devenit un mod de a trăi, de a împărtăși și de a oferi.
-
Documentându-ne despre tine și cărțile tale, am dat peste un articol care spunea că noua ta carte, „Paralelism dual”, vine ca o continuare a primei cărți, „Soluția coliniarității. Contrapunct”. Există o legătură între cele două cărți?
Poate exista o legătura la nivel de proces al conștientizării. Și anume, „Soluția coliniarității. Contrapunct” deschide aria cunoașterii, prin interogații către sine, prin descoperirea sensului propriei vieți și prin crearea soluției în contexte de viață. „Paralelism dual” atinge următorul nivel al conștiinței, prin recrearea poveștii personale posibile prin integrarea părților din noi, a copilului interior. Astfel, pornind de la dorința de explorare și cunoaștere, prezente în prima carte, se poate ajunge la atingerea esenței ființei noastre, prin care, urmând procesul integrării din cea de-a doua carte, se ajunge la iubire, acceptare și compasiune necondiționată față de sine și la rescrierea poveștii personale. Nu aș considera a doua carte o continuare a primei, sunt procese psihologice diferite, dar, care, într-adevăr se pot alinia pe o axă a conștiinței.
-
Ce te-a inspirat să scrii aceste cărți?
Emoțiile, gândurile și tot ce ține de ființa umană au fost sursele de inspirație pentru cele două cărți. Căutând sensul, existența în sine am început să scriu. Cele două cărți au avut și rol cathartic, terapeutic și am oferit mai departe o parte din mine, o punte către celălalt, prin care cititorul poate, la rândul său, să descopere, să cunoască și să creeze.
-
Dacă i-ai putea transmite sinelui tău din trecut un mesaj cu privire la scris, pentru a schimba ceva în prezentul tău ca scriitor, ce i-ai spune?
În ceea ce privește conținutul și procesul scrierii, i-aș spune să continue să scrie cu compasiune, blândețe și iubire, luând în considerare ceea ce simte, direcționându-se totodată și către a oferi o parte din sine celorlalți. Ceea ce aș schimba logistic dinainte de publicare, ar fi focusul pe distribuirea cărții și pe marketare/vânzare, făcând acest proces mai facil și având o strategie pusă la punct.
-
Cărțile tale au menirea de a-i ajuta pe cititori în procesul lor de dezvoltare personală, de autocunoaștere. Consideri că scrierea acestora este o practică spirituală sau terapeutică pentru tine?
Au un rol terapeutic foarte intens pentru mine. Am început să scriu pentru mine, inițial, în caietul de notițe care a devenit baza scrierii cărții „Soluția coliniarității. Contrapunct”. Scriind, las părți din mine conștientizate, aliniate, aflate în proces de integrare în experiența vieții mele. Uneori plâng când scriu, alteori am conștientizări profunde legate de mine, alteori scriu și atât. Scriind, am descoperit cum să îmi accept emoțiile, să nu le opun rezistență, ci să le las pur și simplu să fie. Am învățat să mi le validez și să nu vreau să scap de emoțiile negative, ci să le las să facă parte din mine, iar scrisul este o formă creativă de a le ordona și reașeza. Acesta este și unul dintre motivele pentru care nu scriu despre evenimente în sine sau contexte personale specifice, pentru că nu acelea sunt relevante, ci emoția și trăirea ca urmare a experienței. Astfel, prin emoția transmisă și abstractizarea experienței mele, cititorul se poate identifica mai ușor cu ceea ce a simțit și el cândva, dar luând în considerare povestea sa de viață, nu a mea. Îi ofer cititorului spațiul să își vizualizeze propria perspectivă, luând în calcul resursele sale și contextul său.
7. Care consideri că este cea mai dificilă parte a procesului de scriere a unei cărți?
Personal, în procesul scrierii partea cea mai consumatoare este cea în care împart cartea pe capitole și caut titlurile potrivite. Această parte este înspre finalizarea cărții, iar apoi recitirea cărții pentru retușarea exprimării și corectarea greșelilor de neatenție necesită răbdare și timp.
-
A existat vreo parte în cadrul scrisului când ai fost pe punctul de a renunța? Dacă da, din ce cauză și ce ai făcut pentru a relua scrisul?
Nu a existat, scrisul făcea parte din mine dinainte să știu că voi publica. Aveam în minte o viziune despre scrierea unei singure cărți cândva în viitor, dar nu era nimic concret sau la nivel de intenție când scriam deja. Scrisul nu este pentru mine dependent de publicarea unei cărți, deci nimic nu m-ar putea face să renunț.
-
Care a fost un lucru surprinzător pe care l-ai descoperit despre tine de când ai început să scrii?
Au fost foarte multe conștientizări, multe procese prin care am trecut de când scriu. Probabil că una din ele este faptul că nu există emoții bune sau rele, am descoperit cum să îmi validez și normalizez toate emoțiile pe care le simt. Am descoperit care sunt unele dintre situațiile declanșatoare și cum să extrag sensul din ele având în vedere povestea mea de viață. Pe scurt, am descoperit părți din mine ce necesită integrare și am descoperit cum să transmit din esența mea și prin mine.
Sursa foto: arhiva autoarei Bianca Covaci
-
Ai un moment preferat al zilei pentru scris sau scrii oricând ai idei?
În cele mai multe cazuri prefer să scriu seara, simt că atunci mă conectez cel mai bine și procesez cel mai intens experiențele. Totuși, când simt să scriu și am instrumentele lângă mine și în timpul zilei, notez ideile.
-
Care este mediul ideal pentru tine atunci când scrii, astfel încât să te simți inspirată și productivă?
Mediul ideal este cel în care mă pot simți conectată la sine. Asta se întâmplă ori în biroul de acasă, lângă plante, cu o lumânare aprinsă, un ceai cald și când simt nevoia binaural beats. Un alt loc, a doua mea casă, este natura. Am nevoie de liniște, să mă simt în siguranță, vulnerabilă și conectată.
-
Ai avut alături persoane care te-au încurajat să scrii? Dar persoane care, dimpotrivă, ți-au zis că nu vei reuși?
Da, în primul rând, familia mea, soțul meu și profesoara de română de la școală, dar și toate persoanele care au știut de faptul că doresc să public m-au încurajat. Nu au fost persoane care să îmi spună că nu voi reuși.
-
Cine a fost persoana sau care a fost cartea care te-a inspirat să începi să scrii?
A fost experiența în primul rând și trăirile pe care le-am avut citind. Cred că toate cărțile pe care le-am citit au avut un impact asupra mea și m-au inspirat în funcție de nevoile pe care le-am avut în diferite momente și etape ale vieții.
-
Cui consideri că merită să îi mulțumești pentru persoana care ești azi?
Încă sunt în proces de manifestare a iubirii de sine și învăț să mă pun pe primul plan în viața mea, tocmai pentru a putea oferi și celorlalți ce e mai bun din mine. Astfel, mi-aș mulțumi mie că mi-am urmat mereu valorile, credințele, că, pe cât posibil, nu am urmat vocea societății încălcând cine sunt, că învăț să mă diferențiez, primind cu brațele deschise ceea ce mi-a oferit familia, schimbând ceea ce e de schimbat și aducând unicitatea mea. Mulțumesc familiei, soțului care mi-au oferit și îmi oferă ce e mai bun și tuturor persoanelor din jurul meu care cred în mine și mă susțin în a deveni cea mai bună variantă a mea. Mulțumesc tuturor și sunt recunoscătoare.
-
Cum crezi că va fi primită cartea ta de către cititori?
Ca o cura de eliberare și cu inima deschisă.
-
Care ai spune că este cititorul ideal al cărților tale?
Cititorul dornic de cunoaștere, descoperire, care rezonează cu intensitatea emoțiilor și profunzimea ființei, cititorul curios de a se conecta cu sinele, care este pregătit de lucrul cu propria persoană.
-
Consideri că o persoană poate deveni scriitor fără să simtă emoții puternice?
Cred că poate deveni ceea ce i se potrivește, în funcție de experiențele sale și povestea sa de viață. Cred că poate deveni oricine se pliază cu esența sa.
-
Care a fost cea mai frumoasă surpriză de care ai avut parte de când ai publicat?
Prima surpriză a fost când am primit exemplarele primei cărți, a fost o emoție incomparabilă de bucurie și satisfacție. Pe parcurs, fiecare mesaj legat de cărțile mele a fost și este bine primit, mai ales când cărțile au ajutat oamenii să conștientizeze, să dorească să lucreze în continuare cu ei înșiși. Mereu este o surpriză frumoasă să văd că ceea ce scriu este citit.
-
Ce ne poți spune despre planurile tale în ceea ce privește scrisul?
Îmi doresc să continui să scriu, simt că voi face asta toată viața ca și activitate conexă, pe lângă psihoterapie și celelalte proiecte. Mă văd scriind inclusiv în ultimii ani de viață. Simt că a transmite, a oferi este ceea ce mă împlinește.
-
Îți mulțumim încă o dată pentru răspunsuri! Ce ai dori să le transmiți cititorilor?
Le mulțumesc cititorilor că mă citesc, le mulțumesc pentru fiecare cuvânt, susținere, fără ei, cărțile ar fi simple bucăți de hârtie, dar ei le dau viață.
Cărțile autoarei Bianca Covaci pot fi comandate printr-un mesaj pe contul ei de Instagram.
- Fragmente „ApiHerbal Dacica” – Camelia Lovin - 13 septembrie 2023
- Fragmente „Feng Shui pentru Scriitori” – M.C. Simon - 31 august 2023
- Am lansat „Blondă în acțiune” la Salonta – Eva Anca Hamza - 14 august 2023
- Poooozzzzeeeee cu Blonda în acțiune! Lansare de carte - 14 august 2023
- Secrete de Scriitor: Bianca Covaci - 1 august 2023
- Media kit carte „Paralelism dual”, de Bianca Covaci - 27 iulie 2023
- Recenzie: Paralelism dual – Bianca Covaci - 25 iulie 2023
- Secrete de Scriitor: Bogdan Ispas - 17 august 2022
- Secrete de Scriitor: Rusty Adriana Holtei - 3 august 2022
- Dragostea nu moare – Maitreyi Devi – recenzie Evatopia - 28 iulie 2022