Secrete de scriitor Mădălina Orian

Mădălina Orian este ofițer la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii. De asemenea, este mamă a doi copii, dintre care un copil special. Se descrie astfel: „Sunt un părinte special nu pentru că am un copil special, ci pentru că am onoarea să învăț lecția iubirii și lecția răbdării de la acest copil minunat și sunt fericită că acest copil m-a ales să-i fiu mamă.”. Și, pentru că știe ce înseamnă să fii părinte special, Mădălina Orian a decis să își expună cunoștințele și experiența într-o carte, pentru a-i ajuta și pe ceilalți părinți speciali.

Astfel s-a „născut” seria Logo-Armonia de Acasă, pe care autoarea Mădălina Orian a publicat-o la Editura QUARTO și care conține două volume: De la copilul meu, la copilul din mine. Ce am învățat fiind părinte de copil special  și De la părinte, la părinte-terapeut. Logopedie practică, pe înțelesul tuturor.

Conștientă că viața este o continuă lecție și învățare, Mădălina Orian se dezvoltă în permanență, pentru a-și putea sprijini cei doi copii minunați. Fiind plină de iubire și dorință de a ajuta, Mădălina Orian activează ca voluntar în cadrul Asociației Autism Câmpia Turzii.

 

1. Bună, Mădălina! Îți mulțumesc că ai acceptat să răspunzi acestui interviu pentru cititorii noștri! Dincolo de informațiile pe care le știm despre tine, cine ai putea spune că este Mădălina Orian?

Bună, Eva! Mulțumesc pentru interviu! Dincolo de tot ce ai spus în introducere, pot spune că sunt un om ca toți ceilalți, cu bune și cu altele care pot fi mai bune, cu zile în care simt că pot muta munții din loc și cu altele în care știu că nu e nevoie să mut munții fiindcă am aripi și pot zbura deasupra munților. Glumesc. Am zile în care simt că toate îmi merg prost și îmi sunt potrivnice.

2. Care a fost momentul care te-a convins că ar trebui să scrii seria Logo-Armonia de Acasă?

Prima dată mi-am dat seama că există oameni care sunt interesați de ceea ce am eu de spus. Stăteau și mă ascultau și îmi spuneau că n-ar mai pleca de la discuția noastră. După ce terminam o dezbatere îmi veneau în minte multe alte lucruri pe care le-aș fi discutat în legătură cu acel subiect. Așa că am început să scriu pentru un blog. Atunci a fost cineva care a spus „Așa începi să scrii o carte”. Am râs. Apoi am dat „întâmplător” (nu cred în întâmplare) peste cursul gratuit al Mirelei Stancu. După ce am cochetat puțin cu ideile prezentate de ea m-am înscris la cursul Calea către Carte ediția 5. Nu puteam alege altă ediție, eu fiind născută în 5 mai. După programul „90 de zile către cartea ta”, coordonat tot de Mirela, am trimis editurii manuscrisul.

3. Care ți s-a părut a fi cea mai mare provocare în scrierea seriei Logo-Armonia de Acasă?

Nu știam cum va fi primit ceea ce eu scriu, dacă lumea are nevoie de gândurile mele, dacă nu se taie copaci degeaba pentru cartea mea. Cred că provocările au venit doar din gândurile mele, din limitările mele. Eu am fost cea mai mare provocare pentru mine. M-am provocat să ies din zona mea de confort și nu mi-a fost ușor în anumite momente, mai ales că mi-am expus sufletul în fața cititorului. Uneori simțeam că am ajuns să-mi expun nuditatea sufletească. Sunt recunoscătoare pentru oamenii care au crezut în mine și care m-au încurajat să merg mai departe!

4. Cum au primit cei dragi vestea că scrii această serie?

Primul care a știut despre faptul că scriu este soțul meu. El mereu m-a sprijinit să fac ceea ce îmi doresc. Iar copiii mei au fost încântați când la întrebarea lor „Mami, ce tot scrii la laptop?” le-am răspuns cu „Scriu o carte despre voi!”. Ceilalți au văzut produsul finit și toți au fost foarte încântați. A fost tare bine primită seria în familia mea și printre apropiați.

Foto: seria Logo-Armonia de Acasă de Mădălina Orian
5. Seria Logo-Armonia de Acasă se adresează mai ales părinților de copii speciali. Cu toate acestea, a fost primită foarte bine și de către cititorii care nu sunt părinți de copii speciali sau nici măcar părinți. Cum consideri că li se adresează seria cititorilor, cum îi ajută?

Legătura primordială de la care pleacă toate celelalte relații ale noastre este cea părinte-copil dintre Dumnezeu Tatăl / Mama Pământ și noi, fiecare om în parte. De asta o carte de parenting nu se adresează doar părinților (celor care au copii) ci regăsim în ea legătura primordială. Din acest motiv eu spun că seria se adresează tuturor, publicului larg. Nu ai cum să nu te regăsești în ea…fie ca părinte, fie în postura de copil, dacă nu în ambele ipostaze.

6. Ți-ai ales profesia de ofițer, dorindu-ți să devii asta. Cu toate acestea, și psihologia este una dintre pasiunile tale. Cum consideri că se îmbină cele două pasiuni ale tale?

Ai să râzi dar la examenul de admitere în academia militară am avut probă din psihologie, în special psihologia copilului. Am fost fascinată de ceea ce am învățat atunci. Pentru mine, sunt inseparabile, deoarece ambele mă reprezintă, fac parte din mine, sunt fațete ale mele. Ambele au contribuit la omul care sunt acum, la formarea mea și nu le pot percepe una fără alta în devenirea mea.

7. În seria Logo-Armonia de Acasă abordezi tema spiritualității. Ce ne poți spune despre acest aspect? Când și cum și-a făcut spiritualitatea loc în viața ta?

Întotdeauna am avut o legătură deosebită cu divinitatea. Mereu m-am simțit ocrotită, iubită și protejată. Am „stricat” relațiile dintre noi când s-a născut fetița mea specială. Atunci am simțit că tot ce eu credeam și știam despre Dumnezeu nu are niciun sens. Pentru mine acela a fost punctul în care am simțit că mai jos de atât nu am unde să cad. A fost momentul în care am început să ne cunoaștem de la zero (de fapt, eu pe El, bănuiesc că nu e și cazul Lui), să îmi pun întrebări ca și un copil și să Îl regăsesc cu bucurie sinceră.

8. Cum reușești să te „împarți” între toate sarcinile cotidiene și scris?

Toate le fac cu mare bucurie și dragoste. Simt că viața mea e plină de tot ceea ce îmi place, eu am creat-o în acest fel și simt că nu mai pot de drag de tot ceea ce e viața mea acum! Nu simt că mă împart ci că îmi folosesc (și antrenez) toate tipurile de inteligență de care dispun: mentală, fizică, emoțională și spirituală.

9. Crezi că o persoană poate deveni scriitor dacă nu simte emoții puternice?

Eu cred că toți simțim puternic tot ceea ce trăim, așa că toți putem deveni scriitori. Pentru mine e o certitudine. Știu că avem în noi tot ce avem nevoie pentru a trăi, simți și scrie.

10. Dacă ai putea alege o mascotă care să îți fie alături atunci când scrii, ce ai alege?

Pentru mine muza vine odată cu o turturică gri. Păsările și culoarea gri sunt cele care îmi oferă inspirație.

11. Ai un ritual pe care îl urmezi atunci când scrii?

Aș spune că da. Îmi place să mă trezesc dimineața devreme, când e liniște și se poate auzi glasul divinității, meditez (mă rog, mulțumesc pentru noua zi care îmi stă înainte, nu știu dacă chiar meditez) și apoi mă conectez cu părticica divină din mine. După ce mintea a realizat o structură, las sufletul să se exprime în scris.

12. Te-ai gândit vreodată să scrii și o carte de ficțiune, sau preferi să scrii nonfiction?

Îmi plac cărțile fiction foarte mult, dar eu nu cred că voi scrie vreodată în acest gen. Nonfiction e în zona mea de confort…cine știe…poate mă voi hotărî la un moment dat să ies din zona de confort. Poate aș scrie povești logopedice, pentru copii.

12. Ce alte pasiuni mai ai, alături de scris și psihologie?

Îmi place logopedia (limbajul și comunicarea), evident, ador să citesc, să lucrez cu copiii, sunt îndrăgostită de natură și îmi place partea de nutriție și psihonutriție.

13. Care a fost un lucru surprinzător pe care l-ai descoperit despre tine atunci când scriai seria Logo-Armonia de Acasă sau după ce ai publicat-o?

Sunt foarte multe lucruri extraordinare pe care le-am descoperit la mine pe tot parcursul întregului proces numit Logo-Armonia de Acasă, dar cel mai mult m-a surprins avalanșa de complimente, laude și lucruri frumoase care au venit înspre mine, din partea oamenilor. Atunci a fost un moment în care am zis „Mă bucur de toate astea, dar nu vreau să-mi pierd modestia și smerenia.” Așa că, mi-am dat seama că îmi plac lucrurile noi, dar sunt aspecte la mine care îmi plac și care îmi doresc să rămână așa cum sunt.

15. Ce ne poți spune despre proiectele la care lucrezi în prezent în ceea ce privește scrisul?

În prezent sunt la ediția a doua a programului „90 de zile pentru cartea ta” și scriu la o altă carte. Vin ideile înspre mine și nu vreau să le țin pentru mine. Vreau să împărtășesc tot ceea ce știu, ca la sfârșitul vieții mele să pot spune „Chiar nu mai aveam niciun cuvânt de spus în plus.”

16. Dacă ai putea petrece o zi întreagă cu un scriitor faimos (clasic sau contemporan), pe cine ai alege și de ce?

Îmi place mult de Jacques Salomé. Ador felul lui absolut unic de a vedea lumea și mi-ar plăcea să îmi „transfere” toate cunoștințele lui despre comunicare și despre relații. Logopedia se ocupă atât de limbaj cât și de comunicare, așa că un mentor ca Salomé pe partea de comunicare ar fi mai mult decât aș putea cere de la viață.

17. Care este cel mai prețios sfat pe care l-ai primit vreodată în ceea ce privește scrisul?

„Scrie, nu edita”. De departe, a fost cel mai bun sfat. După ce am finalizat manuscrisul seriei, l-am mai ținut câteva săptămâni la mine ca să-l editez. Până mi-a spus Mirela într-o zi „Ce faci cu cartea aia? O mai ții mult la tine?”. Mi-am dat seama că nu mă pricep deloc la editat și mi s-a părut că arată divin după ce a trecut prin mâna ta și a Monei. Într-adevăr, editorii fac partea divină în apariția unei cărți și vă mulțumesc tare mult pentru asta. Apropo, o să-ți las și pentru acest interviu câteva virgule și alte semne de punctuație, ca să le mai pui tu pe unde știi că e nevoie.

18. Consideri scrisul ca fiind o practică spirituală sau terapeutică?

Frumoasă întrebare. Ambele. E o simbioză. Scrii din suflet, pentru un alt suflet. Ce poate fi mai frumos de atât? Atât scrisul cât și cititul au efect terapeutic. De aceea, viitoarea mea carte va lăsa spațiu și cititorului să se exprime.

Foto: din arhiva personală a autoarei Mădălina Orian
19. Ce le poți spune cititorilor despre tine, un lucru pe care nu îl știau și nu l-ai mai spus până acum?

Îmi mai doresc (cel puțin) un copil. Faptul că mă gândesc la mai mult de unu nu știe nici soțul meu încă, dar va afla din acest interviu.

20. Îți mulțumesc încă o dată că ai acceptat să răspunzi acestor întrebări! Ce ai dori să le transmiți cititorilor?

Și eu îți mulțumesc pentru tot ceea ce ai făcut pentru seria Logo-Armonia de Acasă (editare, promovare, încurajare) și pentru mine! Cititorilor le mulțumesc pentru răbdarea de a citi până în acest punct și pentru că și-au rupt din timpul lor pentru a afla lucruri despre mine.

 

Seria Logo-Armonia de Acasă de Mădălina Orian se poate comanda pe site-ul Editurii QUARTO.

Citește și: Secrete de scriitor: Raluca-Andreea Chiper

 

About Eva

Iubitoare de scris și citit, mi-am găsit menirea în viață abia când fiica mea avea doi ani. De atunci, pasiunea a început să se îmbine cu munca și invers, ajungând în prezent să îmi iubesc ocupația și să lucrez doar ceea ce îmi face plăcere.

View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici