Monica Ramirez este o scriitoare de literatură de spionaj și thriller, fără însă a se limita la aceste două genuri. Născută într-o familie de dansatori și sportivi, a absolvit secția coregrafie a Liceului de Artă George Enescu și a dansat pe scena Operei Române și la Operetă. Ulterior, a lucrat în corpurile de balet de pe vasele de croazieră.

A debutat ca scriitoare în Statele Unite ale Americii, unde a urmat și cursurile de Creative Writing ale Belford University din California. Este membră a Espionage Writers of America, iar odată revenită în România, a intrat în Romanian Crime Writers Club. Cea mai cunoscută serie a sa este Alina Marinescu, serie care a apărut inițial în SUA și a fost ulterior publicată în România.

Până în prezent, în România a publicat: seria Alina Marinescu (Asasin la feminin, Identități secrete, Balanța puterii, Bariere de fum, Abis și Recviem pentru un asasin), Kit Black, Cum am slăbit 70 de kg mâncând 6 mese / zi, Cum se scrie un best-seller – Tehnica americană de scriere creativă cu ajutorul căreia poți transforma o idee într-un roman de succes, Seducția apei, Viață dublă la Veneția, Fantoma de pe lac, seria Gemini (Gemini, Rogue și Ops Files: Intelligenex), seria Emma Moss (Protocol 9 și Modus 7), Cealaltă jumătate de vis și Parallel – Povestiri în nuanțe de gri.

 

 1. Bună, Monica! Îți mulțumesc din suflet că ai acceptat să răspunzi câtorva întrebări pentru cititorii CaleaCătreCarte.ro! În primul rând, cum te-ai descrie pentru cei care nu te cunosc?

Bună, mulțumesc frumos pentru invitație! Sunt un om liber și cam atât.

 

 1. Având în vedere că ai publicat inițial în SUA și abia apoi în România, ce ne poți spune despre cele două piețe de carte?

În State există o piață și-o industrie a cărții cu reguli clare, care se mai și respectă. Incredibil, nu? În România nu există decât o ciorbă lungă gătită după ureche. Rezultatele se văd cu ochiul liber.

 

 1. Seria Alina Marinescu este, cu siguranță, una dintre cele mai cunoscute ale tale, fiind scrisă într-un mod fascinant pentru cititori. Cum ți-a venit ideea acestei serii? A fost concepută din start ca fiind serie, sau ideea s-a dezvoltat pe parcurs?

N-a fost o serie de la început, am despărțit-o în 5 volume inițial după ce-am terminat de scris. Volumul 6 a apărut ulterior. E o poveste reală, pe care am știut dintotdeauna că la un moment dat va trebui s-o scriu.

 

 1. Cred că fiecare copil are anumite vise cu privire la viitorul său. Când erai copil, ce răspundeai la întrebarea: „Ce vrei să fii când vei fi mare?”?

Sunt convinsă că visăm cu toții la viitor. Eu visam să devin balerină și mi-a ieșit jumătate din viață.

 

 1. Care a fost momentul în care ai știut că îți dorești să devii scriitoare?

Atunci când am renunțat la dans.

 

 1. Care au fost cele mai mari provocări atunci când ai decis să publici în România?

Industria inexistentă a cărții și calitatea slabă a cărților publicate.

 

 1. Care consideri că sunt principalele obstacole pe care le întâmpină cei care își doresc să publice o carte?

Nu vreau să mă mai repet cu industria inexistentă a cărții, așa că o să trec la următorul obstacol după părerea mea, și anume calitatea slabă a cărților. Nu din lipsă de talent, ci din lipsa de studiu.

 Monica Ramirez

Foto: arhiva personală a autoarei Monica Ramirez
 1. Până în prezent, portofoliul tău de cărți publicate este destul de bogat. Cum consideri că ți s-a schimbat stilul și procesul de scriere de la prima carte până în prezent?

După părerea mea, un scriitor profesionist învață și progresează cu fiecare carte scrisă. Dacă te oprești vreodată și ai impresia că nu mai ai nimic de învățat, felicitări, vei da un chix de milioane.

 

 1. Ce ți se pare cel mai greu de scris la o carte: începutul sau sfârșitul?

Nici una, nici alta. Cel mai greu e să dezvolți o idee la potențialul maxim. Nu mă impresionează poveștile scrise în grabă pe genunchi.

 

 1. Cărțile tale au fost primite bine de către cititori. A fost vreo reacție care ți-a rămas în minte ca fiind mai deosebită decât celelalte pe care le-ai primit cu privire la vreuna dintre cărțile tale?

Nu, toate reacțiile favorabile m-au încântat în aceeași măsură, iar din cele negative am încercat să învăț ceva pentru viitoarele cărți dacă într-adevăr era ceva de învățat.

 

 1. În ceea ce privește publicarea unei cărți, care este partea ta preferată și care este partea cea mai puțin preferată din procesul de publicare?

Îmi place foarte mult munca de documentare și urăsc lansările de carte, unde trebuie să vorbesc despre mine.

 

 1. După părerea ta, care este momentul în care o persoană se poate numi scriitor?

Atunci când poate scrie în mod profesionist, fără a lăsa în urmă un iz trist de amator.

 

 1. Dintre cărțile pe care le-ai scris până acum, ai vreuna pe care o poți numi „preferata” ta?

Seria Alina Marinescu e copilul meu de suflet.

 

 1. Numește un lucru care îți este esențial pentru a te putea concentra atunci când scrii.

N-am niciunul, am învățat să pot scrie în absolut orice condiții.

 

 1. Care este cel mai de preț sfat pe care l-ai primit vreodată cu privire la scris?

Show, don’t tell.

 

 1. Cum te simți atunci când scrii scene intense?

Ca un regizor care-și îndrumă actorii, având o vedere de ansamblu.

 

 1. Ce gen de literatură nu ai scrie niciodată?

SF.

 

 1. Dacă ai putea fi un personaj dintr-o carte scrisă de tine, cine ai vrea să fii și de ce?

Alina Marinescu, pentru că e bad ass.

 

 1. Dacă ar fi să îți alegi un mentor, cine ar fi acesta și de ce?

Părintele Galeriu. A fost cel mai fascinant om pe care l-am cunoscut.

 

 1. Îți mulțumesc din suflet pentru timpul acordat! La final, ce ai dori să le transmiți cititorilor noștri?

Citiți dacă nu vreți să vă limitați la o existență mediocră.

Monica Ramirez

Foto: arhiva personală a autoarei Monica Ramirez

Cărțile autoarei Monica Ramirez Foto: arhiva personală a autoarei Monica Ramirez pot fi comandate de pe site-ul Editurii Up.

About Eva

Iubitoare de scris și citit, mi-am găsit menirea în viață abia când fiica mea avea doi ani. De atunci, pasiunea a început să se îmbine cu munca și invers, ajungând în prezent să îmi iubesc ocupația și să lucrez doar ceea ce îmi face plăcere.

View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici