Te confrunți cu sindromul impostorului când vrei să scrii o carte?

Sindromul impostorului este unul dintre sentimentele cu care ne întâlnim cam toți în această viață, indiferent de domeniul de activitate. Cu siguranță și tu ți-ai adresat, măcar o dată în viață, întrebarea: „Cine sunt eu să fac asta?”, fie că a fost vorba despre un proiect de suflet, scrierea unei cărți sau vorbitul în public, în cadrul unui eveniment.

În general, sindromul impostorului apare când:

  • Îți este teamă să împărtășești experiența ta de viață cu alți oameni, presupunând că, la un moment dat, va veni cineva care să te arate cu degetul, evidențiind că nu ești pregătit pentru a face asta.
  • Ai ceva de spus, un lucru care ar putea ajuta numeroase persoane să depășească sau să rezolve definitiv diverse situații sau obstacole, dar te temi să faci asta, considerând că nu ai pregătirea necesară.
  • Te temi să pășești cu încredere pe scena vieții, și preferi, în schimb, să te ascunzi în cotloane știute doar de sufletul tău.

Cu toții am trecut prin astfel de momente, iar când vine vorba despre scrierea unei cărți, foarte multe persoane se tem. Deși simt că ar avea ceva de spus, deși sunt convinși că ar putea scrie o carte care să schimbe vieți, se tem că nu au autoritatea necesară sau pregătirea pentru a scrie cartea respectivă. De foarte multe ori, în cazul persoanelor care au o puternică dorință de a scrie o carte, apare un blocaj, creat de frică sau, mai exact, de sindromul impostorului. Te regăsești în descriere?

Sindromul impostorului când vrei să scrii o carte

Te gândești adeseori să scrii o carte, simți o dorință puternică și arzătoare care te îndeamnă să faci asta, dar… de fiecare dată când te gândești să te apuci de scris… îți apare întrebarea „Cine sunt eu să scriu această carte?”. Dacă te regăsești în această afirmație, atunci îți propunem două exerciții, pe care să le rezolvi exact în ordinea dată:

  1. Răspunde în scris la întrebarea „Cine sunt eu să scriu această carte?”. În loc de o listă de argumente și contraargumente, întocmește o listă cu toate motivele, posibile și imposibile, care te îndreptățesc să scrii cartea pe care îți dorești să o așterni pe hârtie. Scrie tot ce îți vine în minte, fără să stai să analizezi gândurile pe care le ai.
  2. Răspunde în scris la întrebarea: „De cine mă tem, de fapt?”.

Combate acest sindrom și scrie cartea pe care o ai în tine!

Lasă deoparte sindromul impostorului, realizează exercițiile de la pasul anterior și scrie zilnic. Doar scriind în fiecare zi vei reuși ca, într-o zi, să ții în mâinile tale cartea pe care ai visat să o scrii.

Click pe imagine pentru detalii

Dacă simți că ai nevoie de ajutor pentru a scăpa de sindromul impostorului și de toate blocajele pe care mintea ta le creează de fiecare dată când îți propui să te apuci de scris o carte, îți recomandăm să urmezi cursul online „Mindset Reset pentru Autorul de Carte (Self-Study)”. Scopul celor 20 lecții ale cursului este de a te ajuta să îți resetezi mentalitatea, astfel încât să poți scrie cartea ta cu încredere, să îți îmbrățișezi expertiza și să-ți depășești îndoielile și neîncrederea de sine.

About Eva

Iubitoare de scris și citit, mi-am găsit menirea în viață abia când fiica mea avea doi ani. De atunci, pasiunea a început să se îmbine cu munca și invers, ajungând în prezent să îmi iubesc ocupația și să lucrez doar ceea ce îmi face plăcere.

View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici