Despre Pamant

Primul contact cu pamantul cred ca este atunci cand mergem de-a busilea, moment de care as vrea sa imi pot aduce aminte. Este practic un lucru imposibil…sau cine stie, hipnoza ar fi o solutie.

Am simtit din exterior bucuria bebelusilor in contact cu pamantul,  precum si magia primelor distante parcurse de ei pe pamant.. .in marea lor dorinta de a-l explora.

Nu pot sa uit insa contactul cu pamantul care se stanta in zdreliturile din propriii-mi genunchi, pe care le faceam cand alergam „cu capul in nori si cu picioarele pe pamant”.

Pamantul imi mai apare in amintirile din zilele de vara cand alergam desculta, vara pe ulitele inca nepietruite, atunci cand simteam tarana sub talpi. Simteam o placere deosebita sa imi ating talpicii confectionati din praf, era o senzatie de aspru si uscat.

In verile in care ploaia era calda faceam derdelus din noroi.  Cateodata ne confectionam ghetute si mai incingeam si cate o bataie cu bulgari „negri”.

Despre mirosul pamantului….este miros de radacini, de ciuperci, de plante, de ozon si este diferit in functie de anotimp, de textura, de ploaie, de arsita. Imi place mirosul pamantului afanat, proaspat sapat si acela al pamantului dupa ploaie, ozonat si inmiresmat.

Pamantul este „alchimia” celorlalte trei elemente.

Poate ca nu intamplator am vorbit mai intai despre aer, ploaie si foc.

Soarele, aerul si apa sunt datatoare de viata, intretin viata si fara ele pamantul nu ar mai asa de frumos colorat si de viu, dar nici fara pamant acestea nu s-ar putea transforma in iarba, copaci, flori, rauri, mari, munti, pesteri, vai.

Pamantul este un echivalent al echilibrului, locul in care celelalte trei elemente danseaza armonios, locul unde plusurile si minusurile acestora dau forma „zeroului” tridimensional al sferei pamant, simbol al perfectiunii, al unicitatii, al ciclicitatii, care reprezinta locul unde exista TOTUL. Poate de aceea Pamantul este rotund sau poate de aceea exista planul tridimensional!

Fara cele patru elemente nu am fi vazut niciodata culorile curcubeului si poate ca nici nu am fi putut ajunge la cer.

 

About A. STAEL

A. STAEL - Inginer, Scriitor debutant, Mama.
Am "cochetat" cu scrisul de mic copil, imi plac povestile cu si despre oameni, imi place sa scriu despre ceea ce gandesc, simt si traiesc.
In urma concursului “Astazi cititor, maine scriitor!” demarat de Editura Herald in cadrul campaniei “Te asteptam in librarie!” a fost publicat volumul “Curajul de a fi tu insuti”, care cuprinde si eseul meu pe care il poti citi aici: Clipa si Semnul

Visit My Website
View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici