Ziua Națională a Lecturii la MNLR | ediția I
15 februarie 2022

Organizator: Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române

Co-organizatori: Academia Română, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Facultatea de Litere a Universității din București

 

 

Parteneri: Romfilatelia, Teatrul de Comedie, Fundația Colegiului Național de Apărare, Muzeul Național al Literaturii Române – Iași, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Colegiul Național „Sf. Sava”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Liceul Teoretic „Nichita Stănescu”, Liceul Teoretic ,,Constantin Brâncoveanu”, Liceul Teoretic Național și Liceul Teoretic „Traian”, Academia de Caligrafie, București Mall Vitan, Societatea de Transport Public București (STB)

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, AgențiadeCarte, IQool, Contemporanul, Modernism, Radio Trinitas, Ordinea Zilei, Revista de Cultură Familia, Revista OPT motive

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.
______________

Data de 15 februarie a fost aleasă pentru a marca Ziua Națională a Lecturii, susținută de autoritățile române pentru a încuraja proiectele și evenimentele care promovează lectura pe tot parcursul vieții. Această dată ilustrează, totodată, ziua nașterii lui Titu Maiorescu și a lui Spiru Haret, personalități importante care au realizat schimbări esențiale în peisajul cultural românesc de secol XIX.

MNLR propune publicului vizitator al expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 și al caselor memoriale ale muzeului o serie de evenimente, printre care și un Maraton, care vizează lectura în multiplele sale înțelesuri: lectura cu voce tare, în fața unui public, lectura în singurătate, lectura în Braille și în limbaj mimico-gestual, lectura ca decodificare a sensului unui text literar în diferite epoci și perioade istorice, lectura unei ilustrații de carte pentru copii, lectura unui text vechi scris de mână (caligrafic), lectura unui tablou sau a unui peisaj (tipurile de compoziție), lectura unei partituri, semnele identitare ale unei comunități și ale unui oraș (lectura și interpretarea antropologică).

Maratonul de lectură va avea loc la sediul muzeului din Strada Nicolae Crețulescu 8, în intervalul 10.00 – 21.30.

Vom încerca să răspundem câtorva întrebări legate de istoria lecturii și de practici specifice acesteia:

  • ce a însemnat trecerea de la scrierea continuă și lectura cu voce tare sau lectura imaginilor de pe zidurile bisericilor la lectura în tăcere (legată și de apariția punctuației și a paragrafului);
  • care a fost parcursul textului de la tăblițele de argilă la pergament, papirus și hârtie la tabletă;
  • ce elemente influențează lectura? timpul (în zori de zi sau la apusul soarelui), locul (lectura la biroul personal sau pe malul mării), suport (hârtie, ecran), evenimentele sociale pe timp de pace sau război etc;
  • există o „ucenicie a lecturii”, cum o numea Alberto Manguel?
  • există un ceremonial al ascultării unui text citit? Răspunzând la aceste întrebări, invităm vizitatorii muzeului să ducă povestea lecturii mai departe, cu libertatea pe care ar avea-o în interiorul unui hipertext.

Personalități ale lumii culturale – academicieni, cercetători, scriitori și artiști (Ana Blandiana, Ioan-Aurel Pop, Mircia Dumitrescu, Victor Voicu, Mircea Dumitru, Ioana Nicolaie, Doina Ruști, Horia Gârbea, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Nicu Alifantis, Adriana Trandafir, Marius Bodochi, Sandu Pop, Anghel Damian) – vor purta un dialog despre importanța lecturii cu elevi din colegii și licee bucureștene.

De asemenea, va fi lansat întregul poștal Ziua Națională a Lecturii, realizat de Romfilatelia și care poartă sigla MNLR – 65, marcând 65 de ani de la înființarea Muzeului Național al Literaturii Române.

 

***

 

Expoziția de bază și Casele Memoriale ale MNLR pot fi vizitate gratuit, în baza unei rezervări.

Persoanele care doresc să participe la evenimentele care au loc la sediul expoziției de bază a MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8) sau să viziteze expoziția sunt invitate să facă o rezervare la programe@mnlr.ro sau pe WhatsApp, la numărul 0736.598.451 (Gabriela Toma), pentru a descoperi, cu ajutorul muzeografilor, cum pot citi harta unui muzeu și ce semnificații ascunde aceasta.

Intrarea la Casele Memoriale ale MNLR – „Tudor Arghezi-Mărțișor” (Strada Mărțișor 26), „Anton Pann” (Strada Anton Pann 20), „George și Agatha Bacovia” (Strada George Bacovia 63), „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” (Strada Gheorghe Marinescu 19, ap. 11, interfon 11) și „Ion Minulescu și Claudia Millian” (Strada Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 12, interfon 12) – este liberă, iar participarea la evenimente este gratuită, accesul și înscrierile pentru atelierele dedicate acestei zile realizându-se pe baza unei rezervări la case.memoriale@mnlr.ro sau printr-un mesaj pe WhatsApp la 0723.154.052 (Andreea Drăghicescu).

Participanții trebuie să prezinte la intrare dovada certificatului verde.

În funcție de evoluția situației pandemice, MNLR își rezervă dreptul de a opera modificări în cadrul programului, existând posibilitatea ca anumite evenimente să fie reprogramate sau difuzate on-line.

Programul complet al evenimentelor poate fi accesat direct pe site-ul MNLR.

About Mirela-Carmen Stancu

Scriitor, traducător de cărți, inginer, project-manager, content marketing strategist, blogger, îndrăgostită de joaca cu energiile, veșnică studentă în căutarea Adevărului Suprem, extrem de mândră mamă și adorată soție… acestea sunt doar câteva cuvinte prin care mă descriu… pentru tine.
În clipa în care am înțeles că adevărata putere de a schimba lumea, de a o face mai bună, stă DOAR în mâinile scriitorilor, prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, nu am mai stat mult pe gânduri.
Drept rezultat, mi-am făcut un scop în viață din a ajuta (in masura posibilitatilor) pe oricine dorește să devină scriitor și autor de carte deoarece, cred cu tărie că, lumea strălucește mai tare atunci când… scriitorii scriu.

Visit My Website
View All Posts

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici